Изказването на Асандж е по повод издадена от Интерпол международна заповед за неговия арест по искане на шведските власти, които го разследват за изнасилване, предаде БТА, цитирайки чужди агенции.

Според "Сънди таймс" Асандж притежава непубликувани досега видеоматериали, на които личат последиците от въздушни удари на САЩ в Афганистан с много цивилни жертви, документи за затвора за предполагаеми терористи в базата "Гуантанамо", както и компрометираща информация за американската банка "Банк ъв Америка" и британската петролна компания "Бритиш петролиъм". Част от тези материали вече пребивават в световната компютърна мрежа в кодирана форма.

Австралиецът Асандж твърди, че в момента на евентуалния му арест в мрежата ще постъпи "ключ", който ще даде свободен достъп до свръхсекретните материали. ИТАР-ТАСС посочва, че според британски медии може да се очаква Джулиан Асандж, който понастоящем живее в югоизточно предградие на Лондон, да бъде арестуван през следващата седмица.

Съединените щати се оплакват, че частни дарители от Саудитска Арабия са основният източник на финансиране на сунитски терористични групировки. Това пише в американска дипломатическа нота от миналата година, разпространена от сайта "Уикилийкс" и цитирана от Франс прес. Според документа САЩ изразяват задоволство от факта, че саудитските власти са осъзнали, че е необходима борба с тероризма, особено откакто екстремисти започнаха през 2003 г. да извършват нападения в кралството по инициатива на Ал Каида. САЩ обаче съжаляват, че Саудитска Арабия не взима мерки, за да пресече финансирането на терористичните групировки.

В друга дипломатическа нота от ноември миналата година, разпространена от "Уикилийкс", Съединените щати определят Иран като един от доминиращите играчи в иракската политика. Американският посланик в Ирак Кристофър Хил пише, че Ислямската република използва "всички дипломатически и разузнавателни средства, както и икономически лостове", за да установи проирански режим в Багдад.

В същото време "Уикилийкс" призова интернет потребителите да създават негови огледални сайтове, за да може съдържанието му да остане онлайн, предаде Франс прес. Сайтът, специализиран в публикуването на поверителни документи, става обект на кибератаки, откакто разпространи преди седмица стотици хиляди американски дипломатически телеграми.

Швейцарска банка обмисля дали да закрие сметка на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, съобщи ДПА. Говорителят на банка "Поустфайненс" Марк Андрий заяви, че за да се запази сметката, Асандж трябва да докаже, че е получил право на пребиваване в Швейцария, притежава имот или има бизнес в страната. "Уикилийкс" събира дарения за така наречения "Фонд за защита на Джулиан Асандж".

Две други сметки - едната в Исландия, другата в Германия, също приемат дарения за сайта по други линии. През последната седмица "Уикилийкс" получи потенциален удар по финансовото си бъдеще, след като сайтът за онлайн-разплащания "Пейпал" закри сметката му.