Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева отбеляза още, че има недостиг и на учители по чужди езици, затова 1600 "учители в системата са нередовни", защото не идват "редовни учители" с педагогическа правоспособност, предаде БТА.

Сега в образованието работят и 3500 учители, които са пенсионери, защото на тяхно място няма кой да дойде от младите хора, завършващи университетите, каза председателят на СБУ.

По думите на Такева основните проблеми в образованието преди 15 септември са свързани с това, че все още се работи с "некачествено списвани учебници и учебно съдържание".

Продължава да се работи и в неблагоприятна училищна среда, тъй като учениците все повече стават хиперактивни и има недостиг на учители, коментира Такева.

По думите й този проблем е в резултат на това, че младите хора, които знаят езици и са завършили педагогическа правоспособност, отиват да работят във Великобритания, а математиците, физиците и информатиците отиват в Канада и Америка.

Нашите инженери, с педагогическа правоспособност, заминават да работят в Австрия и затова кадровото обезпечаване в средното ни образование "все още се крепи на някаква магия", заяви Такева.

Освен политическото решение за увеличение на работните заплати в средното образование от 1 октомври 2015 г., тя смята, че трябва да има политическо решение за по-радикално увеличение на работните заплати в средното образование и за преодоляване на феминизацията в него.

Основно образование ще се завършва след седми клас

С приемането на текстове от Законопроекта за предучилищното и училищното образование на второ четене депутатите решиха, че основно образование ще се завършва след седми клас.

Според вида на подготовката училищата са неспециализирани и специализирани.

Училищата са държавни, общински, частни или духовни, решиха още народните представители.

Според етапа или степента на образование неспециализираните училища са: начални (I - IV клас включително); основни (I - VII клас включително); гимназии (VIII - XII клас включително); обединени (I - X клас включително); средни (I - XII клас включително).