БСП подписа коалиционно споразумение с 15 леви партии за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Очаква се в коалицията да се включат още няколко формации.

Новата коалиция се нарича "БСП - обединена левица".

Сред подписалите се под документа за коалицията "БСП - обединена левица" са АБВ с Румен Петков и Георги Първанов, Емил Георгиев на "Екогласност", Татяна Дончева с "Движение 21, "Изправи се България" на Мая Манолова, партия МИР със Симеон Славчев, Велизар Енчев и неговата формация "Българска пролет", Александър Томов и "Българска социалдемокрация-Евролевица".

В коалицията влизат още Комунистическа партия на България с лидер Александър Паунов, бивш депутат от левицата и бивш коалиционен партньор, "Движение за социален хуманизъм", Политически клуб "Тракия", Политическо движение "Социалдемократи", партия "Подем", "Съюз за отечеството", "Европейска сигурност и интеграция" на друг бивш депутат от времето на "Коалиция за България" - Тома Томов и др.

Целта, която си поставя лявото обединение, е да постигне поне 30 депутатски места в следващия парламент.

Церемонията в НДК, която беше ознаменувана с обща снимка, съвпадна и с решението на Върховния административен съд, който потвърди, че именно Атанас Зафиров представлява БСП в ЦИК, а не бившата лидерка, изключена от партията, Корнелия Нинова. Именно Зафиров обяви, че лявото обединение вече е факт.

Снимка: БТА

"Сигурен съм, че от днес политическият пейзаж в България е много по-различен, вече има реална алтернатива и тя се нарича "БСП - Обединена Левица", заяви Зафиров, цитиран от БТА.

Преди подписването изпълняващият функциите председател посочи, че в политиката няма място за "аз", има място за "ние".

С обща снимка ознамуневаха съюза си всички участници в коалицията "БСП - обединена левица"

Снимка: БТА

"Много дълго сме се стремили наистина да има такъв ден, да има такова обединение. Винаги нещо се е случвало в последния момент. Аз ще ви кажа какво беше това нещо. Това беше "Аз"-ът. "Аз"-ът, който винаги побеждаваше", каза още той.

По думите му по това коалиционно споразумение е работено до последно. То дава заявка не само за участие, а за спечелването на изборите с ляв модел на управление, не самоцелно, а в името на българските граждани.

Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Борислав Гуцанов

Снимка: БТА

"От днес сме голямо политическо ляво обединение и всички решения ще взимаме в рамките на нашата коалиция", обясни Зафиров. По думите му днес е исторически ден. "Предлагам ви да не го разбиваме в дребнотемие и във внушенията на група хора, които се опитват да сложат край на това обединение", коментира Зафиров, цитиран от БТА.

Той обясни, че в "БСП - Обединена Левица" не са водени никакви разговори за листи, места, квоти и субсидии. "Всичките ни разговори са на идейна основа и показват нашата твърда решимост този път, да го извървим докрай", добави той.

"Време е за обединение!", коментира в профила си във Фейсбук и лидерката на "Изправи се БГ" Мая Манолова, която е сред присъединилите се към коалицията.

Междувременно друг лидер на лява формация и като повечето в обединението - бивш социалист, Георги Кадиев, обяви, че той не е бил поканен да се присъедини към коалицията. Кадиев обясни пред БНР, че имат големи различия в разбиранията си за това как трябва да се управлява следващата коалиция и как трябва да се взимат решенията в нея. Той разкритикува съдържанието на коалиционното споразумение.

"Има член, който казва, че листите се подреждат в крайна сметка от Националния съвет на БСП", заяви лидерът на "Нормална държава".

"Чисто количественият сбор няма никакво значение, ако няма качество. Разликата в качеството ще дойде не толкова от това кой участва в нея, колкото от това да бъде променен старият начин на вземане на решения", недоволства още Георги Кадиев.

ИЗБРАНО