Бившият мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев обвини председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски в рекет.

Твърденията си Василев публикува в личния си блог, като твърди, че именно тези факти е изпратил в писмо до Надежда Йорданова от "Да, България" и членове на Временната комисия за разследване на дейността на групите около Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса, съобщава БНР. С писмото си Василев дава допълнителна информация към изслушването му пред парламентарната комисия на 15 август.

В него той заявява, че фалитът на банката е предизвикан изкуствено, а преди това Делян Пеевски е искал от Василев собственост на дялове в дружества като "Дунарит" АД, "Виваком" ЕАД, "Петрол" АД, с които Пеевски "не е имал нищо общо", уточнява БНТ. Василев твърди още, че след фалита на банката по различни схеми Делян Пеевски е успял да придобие част от активите на КТБ.

"Атаката срещу КТБ беше предхождана от рекет от страна на Делян Пеевски. Рекетът беше изразен и писмено чрез неговия доверен адвокат Александър Ангелов", твърди Василев.

До този момент се е стигнало, след като той е поискал да приключи бизнес отношенията си с Пеевски.

По време на онлайн изслушването си в комисията, проведено в средата на август, Цветан Василев обяви, че задълженията на Пеевски към банката са възлизали на 500 млн. лв.

Преди ден бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев заяви, че получената от Цветан Василев информация е достатъчна, за да може главният прокурор да поиска имунитета на Пеевски. Мирчев анонсира, че неговата партия "Да, България" ще настоява за това.

Делян Пеевски днес коментира намеренията на ПП-ДБ и отрече той и свързани с него фирми да имат задължения. Пеевски заяви, че ако такива бъдат открити, той ще се откаже от депутатския си имунитет.

"Ще представя доказателства, че нямам дългове към нито една банка. Една стотинка не дължа на банки, това са лъжи. Който успее да извади моя фирма или мой дълг към банка, веднага ще кажа, че си давам имунитета. Но това никой не може да го направи. Колкото и да им е мъчно, никой не може да извади нищо за Пеевски. Нищо, нищо, нищо", каза още той.

"Цветан Василев е агент на Русия, който се укрива в Сърбия под протекцията на Москва. Русия прави всичко, за да превземе България. Гледам, че колегите спокойно приемат нещата как ще бъде инсталиран президент в президентска република и след това ще стане страшно в България, но аз ще го спра това", категоричен беше Пеевски.

И обяви и.д. обвинител №1 Борислав Сарафов за "прокурор на "Да, България".

ИЗБРАНО