Около 45 процента от учителите в училище са пострадали от насилие от ученици и родители, а 65 процента от учителите в детските градини също са претърпели насилие от родители и това е психическо насилие.

Това заяви председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева, попитана увеличават ли се случаите на физическото и словесното насилие към учители от страна на родители и ученици.

Такева коментира темата за насилието в училище по повод последния случай от Велико Търново, при който ученичка от осми клас е ударила учителя си по български език и литература, след като й е написал "двойка".

Инцидентът е станал в СОУ “Георги С. Раковски” във Велико Търново, съобщи БНТ. 14-годишната Наталия Ангелова твърди, че ударила преподавателя по български език и литература Валентин Деневски, след като й написал двойка без да я изпита.
Инцидентът се разиграл в час по български език, но потърпевшия учител твърди, че Наталия редовно се държала агресивно и неадекватно в час.

След инцидента учители намерили и кухненски нож в чантата на Наталия. От Регионалния инспекторат по образованието в старата столица са разпоредили проверка. Наталия е изключена от училището казаха от инспектората. Работата на психолозите с нея продължава.

Във всеки един момент в българското училище се случва нещо и затова през 2013 г. СБУ поиска от 42-то Народно събрание и беше прието изменение в Наказателния кодекс - в член 113 и в член 114, и така физическото насилие към учителите беше криминализирано, заяви днес Янка Такева.

"Затова, всеки, който посяга на учителя, трябва да познава този закон", коментира Такева, цитирана от БТА.

На въпрос увеличават ли се случаите на нервни и психични проблеми сред учителите заради насилието и стреса в училище, Янка Такева обясни, че в наредба 5 са регламентирани професионалните заболявания при учителите и те са защитени от закона.

Изследване на СБУ от 2013 г. показа, че "твърдите" фактори намаляват въздействието си върху тези пет болести при учителите, но се увеличават факторите, свързани със стреса в училище.

Тези фактори влияят пагубно върху здравето на учителите, но и върху учениците, защото и "те започнаха да боледуват от болестите на възрастните", коментира Янка Такева.

СБУ организира националната конференция "Взаимодействието между средното и висшето образование - перспективи и решения".
ИЗБРАНО