Проверката е разпоредена от министъра на вътрешните работи, предаде БНР.

Инспекторът в Столичната пожарна Албена Иванова съобщи какво ще включва проверката  - цялостна превенция на риска в училищата във всичките му аспекти - пожарна безопасност, безопасност на движението към и от училище, пътища около училището, територия, предприемане на охранителни мерки във връзка с контрола на достъпа, влизане на външни лица в сградите, разпространяване и употреба на наркотици, предпазване от насилие в различните му форми.

До края на септември ще са ясни резултатите от проверката на противопожарната безопасност във всичките над 200 училища в София.

Заради аварийни ремонти вероятно ще има училища в столицата, които няма да отворят врати за първия учебен ден - 15 септември, стана ясно още от заместник-кметът по строителството Ирина Савина. Тя  посъветва родителите да се информират от директора на заведението или районната администрация. Децата или ще могат да посещават сградите, в които още се строи след 15 септември, но е безопасно, или ще бъдат пренасочвани в сборни класове или групи, уточни Савина.

Междувременно Българската православна църква отново поиска да се въведе вероучение в клас като отпор на агресията в училище и за доброто възпитание на младежта.