Тя припомни, че при първото класиране минималният бал за прием в Немската гимназия беше 34,072, а сега на третото класиране е 34,036, предаде БТА.
На второ място отново, както и при първото класиране, е Софийската математическа гимназия. В нея минималният бал за прием от първото класиране беше 33,929, а сега е 32,285. Максималният бал за прием в гимназиите винаги е 36.

На трето място по прием с минимален бал от първото класиране беше 73-то СОУ "Владислав Граматик", известно още като Втора немска гимназия - с 33,072, при третото класиране балът е 33,036 и училището е "паднало" на пето място, посочи Кастрева.
Тя отбеляза, че сега на трето място се е "качила" Първа английска езикова гимназия, която на първото класиране беше на четвърто място за приема по минимален бал. Той в първото класиране беше 32,928, а сега минималният бал в гимназията е 32,856.

На първото класиране минималният бал във Втора английска гимназия беше 32,536, а сега е "паднал" доста и е 31,606, коментира Кастрева. Тя добави, че от пето място при първото класиране, в третото - Втора английска гимназия отива на осмо място.
Испанската гимназия от шесто място в първото класиране сега се "качва" на четвърто място, като минималният й бал за прием в третото класиране е 31, 358, а е бил 32,320.

Много стабилно в класацията стои Френската гимназия, която и в първото и в третото класиране за прием след седми клас в София запазва седмото си място, посочи началникът на РИО. Минималният бал във Френската гимназия в първото класиране беше 31,678, а сега е 31,286, добави Кастрева.

В третото класиране са участвали 469 ученици, от тях 430 са класирани, а некласираните заради лошо подредени желания са 39, уточни тя. 
Издържали изпитите след седми клас, но неподали заявления за участие за първо и за трето класиране, са 1105 ученици в София. Сред тях са и ученици, записали се в частни училища, в училищата към Министерството на културата, в Националното средно общообразователно училище "София" и в Технологичното училище, които са извън приема по наредба 11.

Как да се подредят желанията

При третото класиране учениците се отказват от желанията си в първото и второто класиране и ги подреждат отново. Затова третото класиране е рисково и затова този риск трябва да бъде разумен, коментира Кастрева.
Тя даде пример за ученик, който има добър бал - 33,178, и целенасочено и обмислено е успял да се класира в третото класиране за едното свободно място в 73-то.
Това момче в първото класиране е било прието по шестото си желание, във второто - по петото, но си изтегля документите и участва в третото класиране. Ученикът преподрежда в него желанията си така, за да има гаранция, че няма да остане извън това рисково класиране.
При първото класиране този ученик е посочил 73-то СОУ на трето място, на първо място - 91-ва Немска гимназия, а на второ - Софийската математическа гимназия, с профил немски език. Това е пример за информирано и разумно подреждане на желанията в третото класиране, като този ученик се е ръководил и от своя бал, коментира началникът на РИО.

Ваня Кастрева даде пример и за момиче, които има бал 24,678 и в третото класиране не е прието в нито едно училище, защото лошо е подредило желанията си. Момичето е написало на първо място Втора английска гимназия, Първа английска гимназия, следвани от други гимназии, приемащи с висок бал, каза Кастрева. Тя добави, че това момиче, както и другите некласирани ученици до 39, сега трябва децентрализирано - сами да търсят училище, в което да бъдат приети.