На днешното правителствено заседание премиерът възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да организират съвместно учение в граничните райони със силен миграционен натиск.
Това стана възможно след последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които беше създадена възможност армията да участва в охраната на границите.

В последните дни стотици мигранти се опитаха да проникнат със сила от Гърция в Македония, преди да бъдат отблъснати от силите на реда със сълзотворен газ. Хиляди мигранти остават там в очакване.

"Според мен днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите… Едно време бяха „Места“, „Тунджа“, не знам сега как сте ги кръстили ученията…", каза премиерът, цитиран в стенограмата.

В отговор военният министър Николай Ненчев увери, че такова учение вече е планирано.

Борисов обаче отвърна, че щом е така, военните трябва веднага да бъдат вдигнати под тревога, хем да ги видят как действат в такива условия, хем - как ще се стиковат с граничарите.

"Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало. Чуйте се с кметовете, с областния управител, съберете ги всичките и ги проверете като структури и единици как действат", нареди още премиерът.

Преди дни Ненчев каза, че 500 души от армейски подразделения могат веднага да бъдат изпратени на границата.

В подготовката да се включи и външният министър, защото имаме споразумение с Гърция за реадмисия - тези, които влязат нелегално, извън КПП-ата, имаме право да ги върнем и на Гърция, а и на Турция, нареди още премиерът. От Турция също били заявили такава готовност, въпреки че нямало такова споразумение.

Митов обаче уточни, че такова има едно от 1967 година.

"Прекрасно. Щом сте открили от 1967 година споразумение, можем да връщаме и за Турция. Така че, максимално да успокоим хората, но в същото време да сме ние самите уверени, че силите и средствата са ни в готовност и хората да усетят и сигурност", коментира Борисов.

Той нареди още финансовият министър също да бъде в готовност, ако има нужда, да помага.

И отново настоя да се действа днес-утре.

"Ако влязат, докато ги върнем, да имаме готовност да ги държим на едно място, да не се разпръснат. Но, днес-утре, използвайте времето и го направете! Защото виждате, те си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение", категоричен бе министър-председателят.

Той подчерта, че не е за политиката, която води Виктор Орбан в Унгария – да затваря самостоятелно всички граници - независимо, че са в прекрасни отношения. 

По думите на Борисов народът иска да е сигурен, че управляващите са направили всичко по тази тема.

"Така че, след като свършим, останете, използвайте тримата времето и го координирайте, планирайте. Празниците са добро време за такива мероприятия. Така че – действайте!", разпореди накрая премиерът на Ненчев, Бъчварова и Митов.

Подкрепа за спряната поръчка в МО

Междувременно Бойко Борисов подкрепи военния министър за спирането на обществената поръчка за обновяване на автомобилите в МО. Преди два дни Николай Ненчев обяви, че спира поръчка за леки 6 коли и 9 високопроходими джипове на стойност 1.5 млн. лева, за да се пренасочат средствата към други приоритети на МО. Той не коментира дали има съмнение в законноста на поръчката.

Радвам се, че си оглеждате министерствата, защото поръчките може и да се правят от администрациите, но накрая всичко се връща при нас. Безкомпромисно проверявайте, може ли да се направи по-добре – да се направи по-добре”, заяви премиерът.

Преди дни той разпореди проверка на всички поръчки в министерствата.