Това съобщи пред журналисти министърът на образованието и науката Сергей Игнатов след среща тази сутрин с представители на протестиращите млади учени с премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус”. 

Резултатите от проверката на инспектората на МС се очакват до Коледа, уточни Игнатов. Той изтъкна, че ако някой някъде е съгрешил, откраднал или е създал корупционна среда, той ще си понесе отговорност според точките на закона.
"Ако има ощетени проекти, които не са спечелили, от 10 декември всички, които са недоволни, могат да си прочетат рецензията и да подават възражения. Те ще бъдат преразгледани, има заделени още 2 милиона лева във фонда за ощетените", допълни министърът.
Вчера той каза, че засега няма никакви причини за анулиране на конкурса.

Игнатов заяви, че се върви към по-широко обсъждане на проектоправилника на фонда, който да гарантира по-голяма прозрачност и очаква предложения за него. Той се надява той да влезе в сила от април. За това са настояли учените на срещата с премиера.

"Възложените проверки отговарят на всички наши притеснения", заяви след срещата Николай Венков, професор по химия в СУ "Св.Климент Охридски", цитиран от БТА. Той посочи, че очаква след това да се вземат адекватните решения.
"Очакваме тази проверка да разкрие по същество някои от недостатъците, от които трябва да се лишим", каза и професор Тони Спасов, декан на факултета по "Химия и фармация" в СУ . Той цитира премиера, който по време на срещата е заявил, че България има нужда от своите силни учени, доказали това с получено международно признание. Тези научни институции, които творят силна наука, трябва да работят заедно с всички институции, защото общество, което иска да се базирана на знание, нови технологии и иновации, е абсурдно без силна наука. За нея е необходимо внимание, включително и обществено, е казал още премиерът, отбеляза ученият.

Свидетелство от бивш директор на фонда

Най-добре е Министерството на образованието да няма нищо общо с фонд „Научни изследвания”, коментира по-рано пред "Фокус" проф. Емил Хорозов - бивш директор на фонда.
В началото на 2011 г. Хорозов създаде работната група, изготвила доклад, който установи фрапиращи злоупотреби в дейността на фонда в конкурсите през 2008-2009 г. за проектно финансиране на научните изследвания.
"Фондът трябва да бъде отделно. Това са действия, които по-нататък могат да осигурят на фонда по-честно раздаване на средства. Абсолютно честно не съществува - такова понятие сигурно въобще няма, но все пак да е по-прилично, тук просто се краде без никакви скрупули", коментира той.

„Например от Нов български университет получили две госпожи общо 660 000 лева за два проекта, а като рових, за да видя какво е творчеството им досега - то творчеството им е върху бельото, но не за материята на бельото, а как то привлича мъжете. Това е научното им творчество”, изтъкна Хорозов.

Той посочи, че вместо това, младежите, които протестират, се занимават и изучават един от най-авангардните материали, за който преди две години беше дадена Нобелова награда, който се казва графен.
"Този материал е изключително обещаващ и се прилага, но сигурно приложенията му ще бъдат 100-кратно или повече, отколкото са сега. Те обаче са отрязани и дори получиха подигравки за графена. Тези млади учени ще напуснат страната. Те имат елитни публикации в световни списания и ще ги приемат на работа тук или там, за да останат специалистите по бельо", каза още проф. Хорозов.