Повод за думите на министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е вчерашния втори протест на учените с искане на анулиране на конкурса "заради нарушения", предаде БТА.

Проектът за ново управление на фонда "Научни изследвания" е публично обявен от средата на ноември и беше подготвен от екип от учени от Софийския университет, от БАН и от други университети, посочи министър Игнатов. Той добави, че според авторите на този проект чрез него ще има по-голяма прозрачност, разписани са и повече правила. Ще има обсъждане на проекта и най-късно март той трябва да бъде приет, за да се подготви следващата сесия на фонда, заяви министърът.

Попитан смята ли, че, ако се смени ръководството на фонда "Научни изследвания", протестите на учените ще престанат, министър Игнатов отговори, че учените сега имат подозрения към ръководството на фонда, но то е успяло да организира този конкурс, както и друг - за млади учени. Недоволство към сесията на фонда имаше и през 2008 г., но не бе така публично огласено, както сега, каза министърът.

През 2012 г. общият бюджет на фонда "Научни изследвания" е 36 милиона лева, но има и стари плащания по проекти от предишните години, отбеляза Сергей Игнатов и уточни, че за сегашната сесия, която се оспорва от учените, плащанията по проекти са за 14,8 милиона лева.

На вчерашния протест учените съобщиха, че ще изпратят есемеси на премиера Бойко Борисов, в който ще го призоват "да спре кражбите във фонда "Научни изследвания" и да озапти безобразията на Игнатов". Попитан дали министър-председателят вчера в Гърция е получил тези есемеси, министър Игнатов каза, че вероятно ги е получил, но отбеляза, "че не е добро възпитание да се разпространяват лични телефони на някого".
"Премиерът вчера не ми е казал, че е получил есемеси, а аз научих от медиите, че са му били изпратени над 100 есемеса", заяви министърът.

На утрешното заседание на парламентарната комисия по образованието Сергей Игнатов ще бъде изслушан по повод на скандала около фонда "Научни изследвания". Той предположи, че част от протестиращите учени ще присъстват на това заседание и "ще имат думата".

Вижте видео и снимки от протеста на учените

Просветният министър каза още днес, че като вносител на законопроекта за предучилищното и училищното образование няма да оттегли предвидената в него задължителна предучилищна подготовка за четиригодишните деца. Думите му бяха по повод заявените намерения на родителски организации и на Светия синод да настояват за президентско вето, ако този текст в законопроекта бъде приет на второ четене в парламента.
В законопроекта се предвижда задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца да бъде въведена от 2016/2017 година.
"През 2009 г. министрите на образованието в Копенхаген обсъждаха този проблем и имаше общо съгласие, че четиригодишните деца задължително трябва да ходят на детска градина", посочи министър Игнатов. По думите му от Светия синод обявили несъгласие защото били достатъчно добре инфорирани.