Мистерията как Дядо Коледа успява да обиколи света и да раздаде коледни подаръци на 700 мнл. деца само за една нощ, като се спуска и през комина без да го усетят, беше „разгадана” от физик от университета в Екситър, съобщава БГНЕС.

Ученият обяснява, че тъй като Дядо Коледа и еленовият му впряг препускат в огромна скорост, съгласно теорията за относителността, те неизбежно се свиват, което пък позволява прехвърлянето на големи пакети с подаръци през комините.

Д-р Кейти Шийн – физик от катедрата по география в университета, е открила научно обяснение и за това защо никой не чува Дядо Коледа и почти никой не успява да го зърне на Бъдни вечер.

На 14 декември д-р Шийн обясни на децата, дошли на коледна лекция в университета, че съществува специална теория на относителността, създадена от Алберт Айнщайн, специално за Дядо Коледа. Освен това, според д-р Шийн, самият Айнщайн малко прилича на Санта Клаус.

С теорията на относителността се обяснява и това, че Дядо Коледа не остарява през годините, и то е благодарение на факта, че относителността забавя часовника.

Когато самата д-р Шийн била седемгодишна, писала писмо на Дядо Коледа с молба да й отговори защо не остарява. Момичето получило отговор, очевидно писан с трепереща ръка, в който се обяснявало, че „всичко е магия”. Но като бъдещ физик, Шийн искала разумно обяснение и 26 години по-късно вече го е намерила.

Д-р Шийн е изчислила, че Дядо Коледа пътува със скорост 10 млн. км./ч., за да разнесе подаръците в рамките на 31 часа. Ако някои деца са били особено послушни и чорапът за подаръците им е по-голям, на Дядо Коледа се налага да се движи още по-бързо. При такава скорост той се променя и от червен става зелен, а може дори да изчезне, обяснява Кейти Шийн.

Точно затова децата няма как да го познаят, тъй като той изглежда като оцветена като дъгата мъгла, която е почти недоловима за човешкото око. Тъй като се движи 200 000 пъти по-бързо от Юсейн Болт, най-бързия човек в света, законите на физиката обясняват защо Дядо Коледа е почти невидим докато доставя подаръците.

Доплеровият ефект може да накара добрия старец да промени цвета си, защото светлинните вълни, които освобождава, се променят заради високата скорост.

Доплеровият ефект обяснява и защо децата не могат да чуят белобрадия дядо. Колкото повече се приближава, звукът на камбанките и неговото гърлено „Хо-хо-хо” отиват във все по-висок регистър (нещо като сирената на линейка) и после напълно замлъкват, защото шейната се движи извън обсега на човешкия слух.

Що се отнася до „горивото” на Дядо Коледа – това е неговата чаша шери и един-два пая с месо, а за елените има моркови.

Д-р Шийн се надява с обясненията си да разпали интереса на децата към науката и по-специално към физиката.