Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на импровизиран брифинг пред Съдебната палата в Пазарджик, цитиран от местните медии.

47-годишният собственик на заведение в пазарджишкото село Виноградец Наско Тонкев бе прострелян и почина на място на 31 август вечерта, докато в ресторанта му компания празнувала рождения ден на 6-годишно дете. Оказа се, че пистолетът, с който е стреляно, е законно притежаван от председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, който е чичо на рожденика.

Главният прокурор заяви, че подробно се е запознал с материалите по разследването до момента и в него има две обособени групи показания на свидетели.

Първата от тях твърди, че стрелец в злополучната нощ е било детето, а втората сочи като извършител Лазар Влайков. Според Цацаров, категоричен и ясен отговор на въпроса ще даде прецизна балистична експертиза и експертизите от направените натривки на убития Тонкев, детето и Лазар Влайков.

Главният прокурор обясни, че пистолетът, с който е стреляно, е "Глок" и е трудно, но не и невъзможно дете да успее да натисне спусъка. Момчето ще бъде разпитано утре в "синя стая" при всички изисквания на закона, допълни Цацаров. Главният прокурор добави, че на мястото на инцидента са открити 126 патрона от газово оръжие.

Сотир Цацаров каза още, че започва разследване за контактите и отношенията между Лазар Влайков и районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров на база показанията на семейството на убития, че общинският председател и магистрата са изключително близки и след убийството на Тонкев, Влайков е позвънил веднага на прокурора.

Главният прокурор обясни, че е разговарял с Георги Кацаров и той е потвърдил, че има неформални контакти с Влайков. Вече са направени разпечатки на телефонните разговори, проведени в нощта на убийството, както на телефоните на Влайков, така и на телефона на прокурор Кацаров. Те ще дадат ясен отговор на въпроса дали в нощта срещу 1 септември, шефът на Общинския съвет в Септември е звънял на районния прокурор на Пазарджик.

Пред главния прокурор, Георги Кацаров е заявил, че не е имало такива разговори.

По заповед на Сотир Цацаров разследването на убийството на Наско Тонкев ще бъде възложено на Окръжна прокуратура в Пловдив с цел максимална обективност и изясняване на истината. Самият Кацаров ще бъде разпитан утре официално като свидетел.

"Ето защо, за да се избегне всякаква пристрастност на държавното обвинение, разследването по-нататък ще се извършва от Пловдивската прокуратура. Ако някой е спестил служебна информация или е давал неправомерни съвети, ще има последствия", заяви Сотир Цацаров. По думите му не бива да остава каквото и да е съмнение за обективността на прокуратурата и разследващите органи.