Конфликтът избухна заради стрелба на полицай по чернокож, който впоследствие почина, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Властите обявиха, че жертвата - 43-годишният цветнокож Кийт Ламонт Скот, не изпълнил повтореното няколко пъти от полицая искане да хвърли оръжие. Близките на убития обаче казват, че не е бил въоръжен и е държал книга, а не пистолет. Видео също не показва категорично Скот да насочва оръжие към някого, отбелязва Асошиейтед прес.

Шефът на полицията Кар Пътни каза, че прави необходимото, за да изпълни молбата на семейството на убития мъж да им покаже видеозапис на случилото, но засега записът няма да бъде разпространен публично.

Случаят се разследва.

Вижте снимки >>

В сблъсъците тази нощ полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсна демонстрантите, някои от които са се държали много много агресивно. 9 души пострадаха, а 44 бяха задържани.

Решението за въвеждане на извънредно положение ще даде възможност на властите да разположат в града части на Националната гвардия и щатски пътни полицаи, които да помогнат на градската полиция да овладее ситуацията.

Тази година в САЩ имаше редица тежки нападения срещу полицаи в обстановка на напрежение между силите на реда и чернокожото малцинство, което протестира срещу убийства на чернокожи от полицията.