26-годишният варненец е обвинен, че е убил умишлено, по особено мъчителен начин и с особена жестокост студентката Хюлия на 2 януари м.г. във варненското село.

От редуцираните 13 години и 4 месеца ще бъдат приспаднати и дните, които Тодоров е прекарал в ареста в Холандия и у нас до началото на процеса, съобщи варненският сайт "Петел". Така реално наказанието за жестокото убийство спада до 12 години лишаване от свобода. По-рано прокуратурата поиска доживотен затвор, като след редуцирането присъдата да стане 30 години затвор.

Общо 300 000 лева е обезщетението, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди. 12 000 лева е държавната такса върху уважения граждански иск, а 8000 лева са разноските на семейството на Хюлия, които също са присъдени на Иван Тодоров. Близо 12 000 лева пък са разноските по делото, които подсъдимият дължи на държавата.

Освен това магистратите решиха да оставят в сила мярката за неотклонение "задържане под стража" на Тодоров.

"Това е подигравка! Справедливо ли е според вас?", само това успя да каже бащата на убитата Хюлия, след като чу присъдата.

Разплаканата й майка не пожела да коментира.

Решението на окръжните съдии може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна. Родителите на убитата бяха категорични, че ще търсят правата си на втора инстанция.

Пред магистратите днес Иван Тодоров призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт на прокурора, но помоли неговите обяснения по случая да се дават при закрити врати, за да не се разгласяват интимни подробности, съобщи Дарик радио. Съдът уважи молбата му.

Подсъдимият все пак разкри, че е бил раздразнен от Хюлия, защото отказала да прави секс с него.

Според обвинителния акт до убийството се стигнало, след като между Иван и Хюлия възникнал спор, който отключил агресията му. Младият мъж ударил момичето с юмрук в лицето, след това продължил с множество удари по главата. По-късно съдебно-медицинската експертиза е установила от 6 до 9 удара с твърд предмет, съобщават от пресцентъра на съда.

Иван Тодоров поискал с SMS и 300 000 лева откуп от близките на жертвата си. Ден след това той изхвърлил тялото на Хюлия в лозов масив край Аксаково и напуснал страната през ГКПП "Дунав мост".

Младият мъж бе обявен за международно издирване. Три дни по-късно, на 6 януари, той бе арестуван на влизане в Холандия, а два месеца след това предаден на българските власти.

От 24 март м.г. Тодоров е във варненския затвор с мярка за неотклонение "задържане под стража".

В хода на следствените действия са били събрани категорични доказателства, че кръвта, намерена в автомобила на подсъдимия, е от жертвата. Такива следи с ДНК профилиране са установени и по дрехи и вещи на Иван Тодоров.