38-годишният Кирилов, известен като Монтанския, беше застрелян пред блока си в столичния жк "Младост 3" в събота вечерта. Съпругата му съобщи, че е бил следен и е очаквал нещо да му се случи.

В началото на съдебното заседание съдия Виолета Магдалинчева цитира информация от медиите за смъртта на Кирилов, а прокуратурата представи справка от аутопсията, която му е направена в "Съдебна медицина", предаде БТА. Защитниците по процеса обаче настояха да се представи акт за смъртта му. Това наложи да бъде дадена почивка, за да се установи до колко време актът ще е готов.

След като документът постъпи, съдебното следствие срещу Кирилов беше прекратено. В съобщението за смъртта е записано, че подсъдимият е починал от остра кръвозагуба от огнестрелни рани на долните крайници, съобщи "Фокус". Тъй като никой не пожела обжалване, съдийката заяви, че в такъв случай няма пречки делото да продължи и поднови пледоариите на двете страни. Те започнаха още в петък, когато прокуратурата поиска общо над 150 години затвор за всички подсъдими. Днес трябваше пледоариите да продължат, но те започват отначало заради смъртта на Кирилов. Затова краят на процеса ще се забави за кратко.
И днес държавното обвинение поиска максимални присъди.

Преди заседанието адвокатът на Шкафа Йолинка Станева коментира, че клиентът й е нямал намерение да става защитен свидетел по делото, в петък само дал обясненията пред съда, в които заявил, че няма нищо общо с отвличанията. Тя коментира твърденията, че Кирилов е убит, защото е щял да даде на разследващите информация за отвличанията и да разкрие кой е "мозъкът" на "Наглите".

Шкафа твърдял, че не е участвал в отвличането на бизнесмена Киро Киров и Румен Гунински син, както смятат разследващите. Според адвокатката доказателства за негово участие няма, с изключение на един свидетел, който после се е отрекъл от показанията си. Станева добави, че е удобна версия да се твърди, че Кирилов е бил връзката с един от тарторите на бандата "Наглите" Прокопи Прокопиев - Културиста. Споделял, че познава само един от групата, съобщи БГНЕС.

През последната седмица Кирилов много се притеснявал, че е следен от джип и различни хора. Адвокатката посочи, че отначало той мислил, че го следи полиция, тъй като наскоро е бил освободен от затвора след излежана присъда по друго дело. След това обаче установил, че хората, които го следят, по външен вид и поведение не приличат на полицаи. Кирилов не знаел защо е следен и това го е притеснявало най-много. По думите й отначало той мислил, че искат само да го сплашат.

Според адвокатката прокуратурата не си е свършила работата, защото е трябвало, след като преди няколко месеца Кирил Кирилов е бил освободен от затвора, да поиска налагане на мярка задържане под стража. Смята се, че ако  беше в ареста, той нямаше да е убит.

Вчера и премиерът Бойко Борисов коментира убийството с думите: "Хората си задават въпроса защо човек, на който се дава присъда 12 години (прокуратурата поиска такава присъда, но тя не е произнесена - б.р.), си спи вкъщи. Сутринта като ми казаха, че е убит Кирил Кирилов от "Наглите" и попитах - ама не е ли той в затвора. Тези въпроси ги задавайте на Лазар Груев и на Борис Велчев".

Не е имало правно основание прокуратурата да поиска изменение на мярката за неотклонение на Кирил Кирилов, заяви обаче говорителят на градска прокуратура Румяна Арнаудова. Тя уточни, че когато той излязъл от затвора, е бил с мярка "подписка", наложена в началото на процеса срещу "Наглите". След това от обвинението не са поискали по-тежка мярка, защото тя не била нарушена. "За да се иска изменение, трябва лицето да не се яви или да възпрепятства по някакъв начин хода на делото. Това не се е случило и прокурорът е нямал правното основание да поиска по-тежка мярка", обясни говорителката.