В САЩ Цветанов ще бъде придружаван от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и от депутата от ГЕРБ Пламен Нунев.

По време на посещението си в САЩ Цветанов ще проведе и редица срещи, се посочва в съобщението, без да се уточнява с кого ще разговаря той. Обичайно той се среща с настоящи или бивши шефове на специални служби, както и с представители на еврейските организации.

Националната молитвена закуска се организира съвместно от Белия дом и Конгреса на САЩ. Провежда се ежегодно в първия четвъртък на февруари, като Камарата на представителите и Сенатът се редуват в председателстването й.

По време на закуската освен президента на САЩ традиционно присъстват и членове на правителството, Конгреса, дипломатическия корпус, висшата администрация и въоръжените сили на САЩ.

На форума се канят още дипломати, бизнесмени, политически, религиозни, научни, стопански и държавни лидери от различни държави.

Преди година участието на Далай Лама в молитвената закуска предизвика сериозно напрежение между Пекин и Вашингтон, след като държавният глава Барак Обама нарече тибетския духовен водач - "добър приятел".

Китай реагира моментално и обвини Вашингтон в намеса във вътрешните работи на страната.

Росен Плевнелиев на визити в Бразилия и Аржентина

От 1 до 5 февруари президентът Росен Плевнелиев ще направи последователно официални посещения в Бразилия и в Аржентина.

В делегацията, водена от държавния глава, са включени министърът на икономиката Божидар Лукарски, заместник-министри и парламентаристи.

От 1 до 3 февруари президентът ще бъде на посещение в Бразилия, където ще проведе разговори с Дилма Русеф. В присъствието на двамата президенти ще бъдат подписани Спогодба между България и Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия.

В рамките на посещението на президента ще се проведат два бизнес форума. В Бразилия и Сао Пауло той ще се срещне и с представители на българската общност в двата града.

От 3 до 5 февруари държавният глава ще бъде на посещение в Аржентина. На 4 февруари ще разговаря с президента на Аржентина Маурисио Макри. Предвижда се в присъствието на двамата президенти да бъде подписан Меморандум за разбирателство в областта на отбраната.

В Буенос Айрес държавният глава ще открие съвместен българско-аржентински бизнес форум в Търговската камара на Аржентина. Там той ще се срещне и с българската общност.