Това каза д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз в предаването "Неделя 150" на БНР. От БЛС намират срещите със Здравната каса относно финансирането за безрезултатни, тъй като тя не взема самостоятелно решения. Засега правителството е превело 68% от средствата за юни - съобщи д-р Райчинов. По думите му обаче, държавата остава най-лошият платец в касата.

Д-р Райчинов каза още, че обявените от Националния съвет на Лекарския съюз протестни действия, не са отменени.
 
Относно мнозината, които не плащат здравни осигуровки, депутатът от Коалиция за България Михаил Миков каза: „Дайте да започнем да ги разстрелваме хората, които не се осигуряват“. Според него липсата на средства в НЗОК се дължи и на неизълнението на ангажимента над държавата да покрива здравните вноски на нейните служители. Задържането на финансирането увеличава задълженията, а те съсипват системата, демотивират лекарите и медицинския персонал и те заминават извън страната, смята Миков.

От своя страна д-р Евгени Душков, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", коментира: „Решението за стачка ще бъде на самите лекари. Ситуацията засяга не само лекарите, а и цялата медицинска общност. Не може да пострадат само едните от намалението на средствата, най-вече ще пострадат пациентите”.

"Пари за здраве има. На последно място сме по здравен индекс в Европа. Има резерв от 1 милиард и няколко стотин милиона, които са целеви средства за здраве. Трябва да се знае, че хората са дали тези пари за здраве, и държавата има най-малък дял относно тези пари", каза още Душков.