Решението е взето на днешния Национален съвет на БЛС в София във връзка с напрежението в болничната и извънболничната помощ заради налаганите анекси от НЗОК за въвеждане на делегегирани бюджети за август, с които драстично се орязват парите.  На съвета присъстваха директори на болници от страната, предаде БТА.

Лекарите заплашват да прекъснат работа през септември, ако НЗОК не започне да заплаща в пълен обем и в срок извършената медицинска помощ. Решението ще бъде обсъдено със синдикатите, с работодателите и пациентските организации.

Лекарският съюз призовава всички директори на лечебни заведения да не подписват анексите, предложени от 1 август, с които се въвеждат делегирани бюджети, а тези които вече са ги подписали да оттеглят подписите си. В сравнение със същия период на миналата година, по данни на БЛС, намалението на бюджетите на болниците е от 30 до 50 процента. Най-драстично, с 50%, е орязването на бюджетите на болниците в Стара Загора, Бургас, Сливен, Монтана и Видин.

От БЛС ще изпратят писмо до министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, в което ще я попитат дали като принципал на университетските и общинските болници е съгласна те да получават намален бююджет с 30 до 50 процента и дали ще издаде наредба за формиране на листа на чакащите в болниците.
Призовават се също всички изпълнители на медицинска помощ да заведат незабавни дела за дължимите суми с лихвите от страна на НЗОК, тъй като това е регламентирано в НРД.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов определи орязването на бюждетите за болничната помощ като  “своеволните и незаконни действия от страна на НЗОК”.
Според него, Здравната каса трябва да плаща за извършени дейности. Тя нямала право да определя едномесечен бюджет както сега налага такъв за август.  По думите на Райчинов, с анексите за делегираните бюджети, които касата предлага на болниците, се финансират структури.

Директори на болници са притеснени, че ако не подпишат анексите за август към индивидуалните договори с НЗОК, тя няма да им доплати дължимите суми за изработеното в предишните месеци, съобщи БНР.
Здравната каса дължи на болница "Св. Анна" във Варна над 4 млн. лв., по думите на директора д-р Димитър Димитров, който не е подписал анекса.

Според юристи на болници, ако не бъдат подписани анексите, Касата може да заведе искове срещу болниците, но те няма да имат основание.

Междувременно в писмо до БЛС шефката на НЗОК доктор Нели Нешева призова да не се провокира социално напрежение. Тя уверява, че действията на касата произтичат от Закона за бюджета на НЗОК и анексите за август към индивидуалните договори на болниците са предложени на тази основа.

В писмото се казва още, че директорите на регионалните здравни каси и на болниците са се срещнали. Нешева квалифицира като недопустимо в официалната кореспонденция с лекарския съюз да се използват слухове за “хипотетични заплахи към директорите на лечебните заведения, за да подпишат анексите.“

С оглед на тежката финансова ситуация в страната Здравната каса прави всичко възможно ограничения финансов ресурс да бъде разпределен справедливо в рамките на закона, уверява Нешева. Според нея, касата не би си позволила да постави партньорите в положение, в което "да търпят неблагоприятни последствия със задна дата".


Вижте видео от изявлението на Цветан Райчинов