Би Пи се опитва да си възвърне стойността на разходите и плащанията за почистването на петролния разлив и отстраняване на последиците от него,  предадоха ДПА и Франс прес, позовавайки се на агенция Блумбърг.

Британският петролен гигант иска също така да си възстанови пропуснатите печалби и/или загубата на стойността на кладенеца Макондо, както и всички щети и разходи, които е трябвало да поеме във връзка с аварията на петролната платформа "Дийпуотър хърайзън" и последвалия петролен разлив.
Според последни данни, поместени в сайта на Би Пи, компанията вече е платила 14 милиарда долара за почистване на бреговете и обезщетяванена населението от най-тежката екокатастрофа в историята на САЩ.

В началото на декември Би Пи обвини "Халибъртън", че е унищожила доказателствата, свързани с тестовете върху циментовия кофраж на сондата, построена от американската компания за петролната платформа.
Експлозията на 20 април 2010 г. на платформата петролната платформа "Дийпуотър хърайзън" на около 80 км от Ню Орлиънс причини смъртта на 11 души и доведе до петролно замърсяване с милиони литри суров петрол в Мексиканския залив до затварянето на кладенеца четири месеца по-късно.

Обект на многобройните жалби, Би Пи е продала активи за 24 милиарда долара от една година, за да събере необходими 30 милиарда долара за съдебни разходи.
Би Пи учреди фонд от 20 милиарда долара за компенсиране на рибарския, туристическия и други сектори, пострадали от катастрофата, но се очаква съдебните искове да продължат години наред, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.