Като кмет на селото Чоков имал правата да удостоверява полагането на подписи върху частни документи, тяхното съдържание и други.

Свидетелката В. К. от Благоевград притежавала земеделска земя в село Галиче, която решила да продаде. За целта се свързала по телефона със свидетелката П. Ч. и я помолила да й съдейства. П. Ч. отишла при Ценко Чоков, който й предложил да закупи земята за себе си и свои близки, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитиран от БТА.

На 9 септември 2014 г. П. Ч. отишла с документите и личните данни на В. К. в кметството на село Галиче, където пред Чоков положила подписи върху пълномощно и две декларации, като се опитала да наподоби подписа на В. К.

За да може да извършва нотариални заверки на подписите и съдържанието на документи, при закупуване на земеделски земи за себе си и свои близки, Чоков използвал за пълномощник по сделките свидетеля Цв. Т. от с. Галиче.

В нарушение на закона, Чоков удостоверил невярното обстоятелство, че подписите са положени лично пред него от В. К. Същият ден документите са били изведени и в регистъра на кметството под съответни номера, а Чоков е превел с пощенски запис 6 хиляди лева на В. К.

Няма да искат временното му отстраняване

Прокуратурата няма да иска временното отстраняване на кмета на Галиче Ценко Чоков, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Кметът на Галиче е с повдигнато обвинение от миналата седмица и е с наложена мярка за неотклонение "подписка", допълни Арнаудова.

Проверка в кметството е установила, че там има над 120 нерегламентирани адресни регистрации, голяма част от които са направени около избори, коментира Арнаудова и допълни, че прокуратурата е поискала Чоков незабавно да заличи тези регистрации.

Продължава работата на прокуратурата по реда на надзора за законност относно дейността на Ценко Чоков, както и установените данни за евентуално извършени други документни престъпления от него.