Това показват данните от националната статистика, цитирани от bTV. Големите шоколадови фабрики и производители отказват да дават прогнози за бъдещето на пазара. Фактите от тази година са, че захарта е поскъпнала с близо 60 процента. Течният шоколад, локумът и халвата - с 13-14 на сто.

Въпреки това от сладкарските салони твърдят, че не са вдигали цените от миналата Коледа. Така опровергават летните слухове, че шоколадът щял да удари цената на златото.

Производителите на плодови сокове също са засегнати от високите цени на суровините. За един от производителите на ябълкови сокове обаче най-много е поскъпнал материалът за картонените опаковки, които позволяват напитката да е без консерванти. Освен ябълката, от български плодове се правят и сокове от кайсии, праскови и домати. Концентратът от портокал идва от Бразилия, където цената е скочила тройно за три години. Това обаче не може да се отрази директно от производителите, защото българинът и така е свил бюджета за плодови напитки. Това е причината всички производители да са много внимателни при вдигането на цените. Ако тази прогноза за скачане на цените с 3-5% е вярна, то потребителите все още не ги очаква строга диета.

Миналото лято, когато стана очевидно, че високите цени на захарта ще ни посегнат на сладките радости, от финансовото министерство направиха анализ, че имало данни за спекула. Екипът на Симеон Дянков даже обеща да спаси лакомствата чрез Комисията за защита на конкуренцията. Резултат от такава проверка обаче няма и изобщо не е ясно дали комисията е била сезирана официално.