Това съобщи пред журналисти главният изпълнителен директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер, който обяви финансовите резултати на дружеството за 2011 г. Досега мобилните услуги поевтиняваха средно с 20% годишно, допълни той.

"С парите от терминирането на международните разговори успявахме да държим цените в страната ниски, но това не може да продължава дълго", каза пък финансовият директор на компанията Пламен Петров, цитиран от БТА.
По думите му цените на телефонните разговори през мобилна мрежа в България са най-ниски в ЕС, с изключение на Кипър.

Българските мобилни оператори поддържат най-високите цени за терминиране в Европа, което продължава сериозно да оскъпява безжичните разговори, стана ясно от доклад на ЕК за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения. Миналия октомври председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков заяви, че мобилните услуги ще поевтинеят с 25-40%. Преди това от там понижиха цените на едро за фиксираните и мобилни услуги.

През 2011 г. приходите на "Мобилтел" са 527,7 млн. евро и падат с 6,5 на сто спрямо 2010 година, когато са били 564,5 млн. евро, стана ясно на пресконференцията на телекома.
Печалбата преди данъци и лихви (брутната оперативна печалба - EBIT) пада с 66 процента през миналата година до 42,3 млн. евро.

"Компанията държи 48,6 на сто от пазара на мобилни услуги и отбелязва увеличение на новите абонати, в условията на голяма конкуренция и 151 процента проникване на пазара на мобилни услуги", каза още Майерхофер.
Според него слабият ръст на икономиката, прекалената намеса на Комисията за регулиране на съобщенията, както и ниското ниво на разполагаеми доходи на хората в България са признаци за тежка 2012 г. за мобилните оператори и за спад на инвестициите.

Според Майерхофер в България няма място за още един мобилен оператор. Петров допълни, че през първите три години всеки нов играч на пазара не може да разчита на повече от 4% пазарен дял, а при слабото потребление на мобилни услуги в България, това ще откаже всеки инвеститор.