Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който бе на посещение в Раковски и Брезово, за да провери какви са добивите, цитиран от БНР, БТА и "Фокус".

Притеснението произлиза от това, че царевицата е основен компонент във фуража, подчерта министърът и допълни, че по-ниски добиви се очертават и в световен мащаб.
"Дори в САЩ, които са едни от най-големите производители на царевица, има такава тенденция", каза Найденов. Той припомни, че миналата година добивът е бил над 2 милиона тона, а тази година се очаква да е около 1,2 милиона тона. Скъпите фуражи и свитото потребление ще поставят животновъдите у нас под огромна преса, смята Мирослав Найденов. По думите му именно заради това животновъдите ще бъдат подпомогнати с допълнителни мерки.

"Към днешна дата резултатите са малко по-обнадеждаващи за Пловдивско, където реколтата на царевица е 300 килограма (от декар)", каза министърът. Много по-зле са нещата в Старозагорско, където, по думите на Найденов, има пропаднали площи. При пропаднали площи на 100% ще бъде задействан европейският регламент и зърнопроизводителите ще бъдат обезщетени с до 80% за загубите, обясни земеделският министър.

Предстоят огледи на място на пораженията от сушата, като изискването преди да бъдат обезщетени собствениците е нивите им да бъдат застраховани, допълни Найденов.

Същевременно добивът на пшеница у нас е приключил. Реколтата е около 4,3 млн. тона – почти същата колкото миналата година. Качеството на пшеницата е много добро. Проблем за цената на хляба у нас няма да има, тъй като има достатъчно пшеница с много добро качество. Това позволява на хлебарите да не влагат подобрители и цената на хляба да бъде приблизително стабилна. 90 на сто от пшеницата, произведена в България се изнася в ЕС – Испания и Италия.