Слаба реколта от царевица вдига цените на месото и млякото

Реколтата от царевицата тази година ще е с 40 процента по-ниска заради сушата, а заради очакваната по-висока цена на фуражите ще поскъпне не само месото за крайния потребител, но и млякото и млечните произведения.

Обратно в новината

Коментари - Слаба реколта от царевица вдига цените на месото и млякото | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Питам се ако годината беше добра за царевицата, означава ли това, че цените на месото и млякото щяха да паднат?

Ниска цена може да има само когато себестойноста е ниска и предлагането(конкуренцията) е високо . Останалото е тракане на ченетата и пръстите.

Четиво за наивници!A добрите реколти досега донесоха ли ни благоденствие?

КАТО Е "СЛАБА" РЕКОЛТАТА, ЗАЩО ДОПУСНА ДА СЕ ИЗНЕСЕ ЗЪРНОТО - ЗА ДА ТИ НАПЪЛНЯТ ДЖОБА ЛИ БЕ КРЕТЕН, А СЛЕД ТОВА ЩЕ ВНАСЯШ БОКЛУКА ОТ АМЕРИКА ЗА НАС - ДОБРИТЕ ПРАСЕТА. ПО-ГОЛЯМ ИДИОТ И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕШ..

Министре! Хйде да не ми казваш отсега какво ще поскъпне! Хайде да поработиш малко и да намериш механизми за компенсиране на слабата реколта! Некомпетентен шестак! Омръзна ми да гледам как Найденов само обикаля, гледа и мрънка! Къде са ти политиките бе! РАБОТИ!

А ЦЕНАТА НА ДЪРВАТА ЗА ОГРЕВ ЗАЩО ПОРАСНА С 30% ???

Омръзна ми да слушам само за проблемите в селското стопанство. Годината била лоша, добивите ниски. Ще се вдигнат цените и т.н. Ами в строителството годината добра ли е? В другите сфери на икономиката - как е? Но цените не се вдигат, няма субсидии, а голяма конкуренция. И защо цените на селскостопанските и хранителни продукти в България са по-скъпи от тези в Европа. Защото земеделието и храните винаги се управляват от некомпетентни хора, защитаващи нечии интереси. Нищо пазарно няма.

Много си прав...този министър какво прави друго...само говори за слаби реколти и вдигане на цените...а какви субсидии дава на земеделските производители не говори...селското стопанство се субсидира в много страни в ЕС...

На скъпотия ни обрича пословичната лакомия на Бай Ганьо българина. След 1989 г. непрекъснато изпълзяват жадни за власт и пари довчерашни андрешковци. Това е истината, другото е демагогия ( за прости хора ).

Да вярно е , но ако световните добиви са намалели а не нашите.България със своето мижаво производство не определя световните цени господа.Отдавна цените в България не се определят от месните добиви

Сетиха се за окрадените и почти разрушени напоителни системи. Знаете ли как се поливаше някога и че нямаше "ЛОША" година! Царевицата ставаше от 2,50 до 3 метра с по два мамула и добив поне 1 - 1,5 тона/декар. И като виждате, че годината е лоша - жънете, орете и садите 2-ра земеделска култура, която жънете октомври на зелено. Някога да не би да нямаше лоши години!?!?

Не си ли спомняш, че Костов проведе ЛИКВИДАЦИЯ на промишлеността и селското стопанство. Та. покрай тях, ликвидира и напоителните системи.

ВЕРНО ЛИ БЕ ,МИРО,ЧЕ Е ВИНОВНА СЛАБАТА РЕКОЛТА?!НА КАЛПАВ Х.Й ВЪЛНАТА МУ ПРЕЧИ,ЗНАЕШ ЛИ Я ТАЯ?!

Един уважаван от мен професор би казал да не ни правите на "Малоумни"! ... Който се е занимавал със земеделие много добре знае, че няма само добри години и когато годината е добра за царевицата - както 2011, тогава се заделя за годината която ще е лоша - 2012. А То какво стана? През 2011г. зърно-босовете си накупиха имоти и джипове за по 120 000лв., а днес ние ще изплащаме техните имоти и джипове!

Вижте сега, една от целите на държави като България е да подпомагат икономически големите, за да може последните да си поддържат стандарта и да не си цапат ръцете много, много. Ние сме едно овче стадо, на което му се сменят овчарите през определен период, но всички го доят и стрижат. Това е една от многото очевидни истини.

постоянно лажи,лажи и лажи аз живея в испания и цените не са мраднали последните две години даже някои неща са по евтини от тук говоря за парва необходимост ябалките идват от чиле, папеши от панама картофи от франция само тука те правят на маимуна да не говорим за лекарства и здравеопазване

Едно уточнение - в биогоривата няма нищо екологично, те са толкова екологични, колкото и изкопоаемите горива. Представката био води само до заблуждение.

По-скоро си "никой", ама както и да е. Човешката алчност край няма, това ще е и причината човечеството да се самопогуби. В света има свръхпроизводство на хранителни продукти. И какво общо имат агрогоривата в случая? Я се използва 1% агрогориво в света, я не. Всичко е игра на думи, за да се баламосва простолюдието.

Абсолютно вярно. Цялата световна хранителна, петролна и фармацевтична индустрия е един голям картел. Създаването на постоянен контролиран дефицит, позволява и постоянното покачване на цените по световните борси.

ако реколтата е добра, се изнася, ако е слаба, се внася и в двата случая, така че резултатът за "матриала" е все същия!

Странна работа - как така от 23 години насам нищо не поевтиня, ами всичко поскъпва?! Вкарали са ни в някакъв филм без край.

Основен принцип за икономика в криза е увеличаване на потреблението . Вдигането на цените само ще задълбочи състоянието на икономиката ни ! Това е мястото за намеса на правителството !

За всички такива случаи правителствата имат компесационни програми и резерви за преодоляване на ситуацията. Да не говорим ,че реколтата ще влезе на склад и едва към края на годината в употреба. Не може да има никакво обосновано вдигане на цени поне 5-6 месеца ! Всичко друго е жива лъжа !

emoll@

Тия олигофрени няма ли кой да ги вкара в лудницата, Слаба реколта , на 14,08 изкарваха камиони с жито на ферибот оряхово след това ще го купуват на двойна цена

Че следя форумите на дир-а - следя ги... Точно тук напоследък не се изявяват някакви видни герберастолози като KGB, КАЛИТКО, Аврора и подобна. Само не ми е ясно откъде се пръкнаха такива нови пенсии като тебе, които много мъдро коментират с едни и същи думи (по всякакъв повод!) всички, които не се прекланят пред Вожда и неговите последователи. Абре, глупендер откровен, в момента темата е: Слаба реколта от царевица вдига цените на месотои млякото... Коментарът - какъв ти е? МЪРМОРЕНЕТО НА НЕДОИЗТРЕЗНЕЛИТЕ! Абе, мишок жалък, искам да те видя догодина на кого ще целуваш частите под кръста, защото точно за теб съм убеден, че си започнал с Бай Тошовите, минал си през Костовите, Дедо Мошеническите, а сега се наслаждаваш на Тошо На Пъдарина на дреболийките! мини пред някое огледало, погледни се - със сигурност би трябвало да се разсмееш, защото... Абе, моме, а от утре - дали г(ербел)ьобелската пропаганда няма да извади някоя случка пак за издавени в кофа деца? Ей тъй, на - за разсейване на внимание?

Kalin

Слаба реколта са бръмбарите в главата му!!!

А КАКВА Е РЕКОЛТАТА В ГОРАТА, ЧЕ ДЪРВАТА ЗА ОГРЕВ ПОСКЪПНАХА С ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ПРОЦЕНТА?

Може би е поскъпнала водата за поливане !!!

При силна реколта на пшеница се очаква поскъпване на хляб. При слаба реколта на царевица се очаква поскъпване на месо и мляко. А какво тогава трябва да се случи, за да поевтинеят тези стоки????

НИКОГА няма да поевтинеят зърнените култури. Населението на земята расте и трябва да се изхранва,петрола се изчерпва и една част от зърното отива за биогориво

Kalin

я вземи почети малко-има свръхпроизводство на сумати неща включително пшеница месо мляко.дотациите в някои европейски страни са не за да стимулират производството а за ги накарат да произвеждат по малко!!!и по тоя начин да държат цените!!!аман от разбирачи

Кой казва, че петролът се изчерпва?

Ами вземи и ти да бачкаш земеделие и животновъдство а не да плюеш цял ден по форумите и ти можеш да вземеш от разплащателната даже филе и контра филе!

:))) гответе се за КРАЯТ... с много кръв!

Всичко има в нашата страна но мафията управлява и монополите определят цените не се изкупува стоката на българските производители

Да сте видяли около София някой да развива земеделие? Не става въпрос за далавери с фондове, а за истинско земеделие!

В радиус 500 км около софия, всичко дето не е планина е засято.

Станишев е виновен.

Е, царевицата още не е прибрана... Все още животните са на миналогодишна царевица.

Къде останаха поливните площи?Защо не се използват изградените площи за напояване и защо не се изграждат нови?!

Колкото повече се полива реколтата се увеличава или най-малкото се запазва , но това не означава че цената остава същата.

Всеки с кръста си, брато! Ти що не остана да ореш и сееш, като дядо си? И какво е орал-сял дядо ти цяла зима?

Това казвам и аз,нека тези дето се занимават с това да правят анализи кое е скъпо и кое евтино и как се прави земеделие,а не хора дето не могат да различат коза от крава да ломотят разни глупости по форумите...баста!

Вижте какво,ако ви се струва много доходно и печелившо,защо не се хванете и вие да орете,сеете,жънете и да печелите,а?!Това е капка в морето за да не продължи да се циганизира и опустява българското село!Малоумни коментари на лаици.Дядо ми,лека му пръст, казваше:"Гражданина му е гладък врата,без бръчки и не е напечен от слънцето,по това се познава.."И също:"Гражданина има работа да шета из апартамента,от едната стая в другата,да иде до тоалетната,да се изсере,да си пусне водата и опа,в друга стая".Върнете се на село,работете,печелете!И спасете БГ село,защото до няколко години българин там не ще остане!!!

Прав си. Който не е работил на село - не знае какво е! А острани винаги е лесно...

АМИ НАСТРОЙТЕ СИ КЛИМАТИЦИТЕ В ТРАКТОРИТЕ И КОМБАЙНИТЕ И НЯМА ДА ВИ ИЗТИВА И СХВАЩА ВРАТА!

Прав си митак! Баща ми и чичо ми са над осемдесет години и още отглеждат овце и кози на село. Хем изкарват по някои лев върху пенсията и си имат и прясно месо на трапезата. А гражданите цял ден търкат пейките и столовете по кафетата и се оплакват колко са високи цените!

А БЕ ХОРА,СПОРТЪТ ЗАГИВА А ВИЕ ПЛАЧЕТЕ ЗА ПЪРЖОЛИ,КРАСТАВИЦИ И ХЛЯБ И МЛЯКО! Я ДА ДАДЕМ ОЩЕ ПАРИ ЗА СПОРТ!

А СИЛАНАТА реколта на пшеница на какво ни обрича? На ЕВТИН хляб ли???

Спекулации на свободните пари .Както в света така се пробват и при нас .Свободните пари трябва да носят печалби и те ги съсредоточават в една област горива а сега храни и спекулират .Нашите земеделски производители ги нагушиха с пари които не са и сънували и сега апетита идва с яденето.Я погледнете кой инвестира в бази и техника в България.Вина имат и медии и правителство че дават трибуна на тези спекуланти с техния съдружник м-р Найденов

Не забравяйте че сме пазарна икономика и търсенето и предлагането определят цената на всеки продукт! И затова някои производства се субсидират за да е с по ниска цена крайният продукт. При нас субсидиите за земеделие и животновъдство са в пъти по малки от тези в ЕС за която основна вина има главният преговарящ Миглена Кунева - новата/стара/ политическа фигура в България.

как ще изнасяме за Италия и Испания,тези страни произвеждат в пъти повече и по-качествена пшеница,да не говорим,че в Испания на места се вадят 2 реколти годишно,ние сме изнасяли за тях,за канарчета ли ни вземат или са си повярвали,че ако не е България света ще умре от глад

Като вдигат цените, ще пада лингама! Да му мислят бългаските жени!?

Селскостопанските производители плачат, протестират, реват непрекъснато за субсидии, за средства от държавата.... И държавата дава. И цените растат. И отново... Как веднъж селяндурите не казаха: е, тази година реколтата е чудесна, сваляме цените... Всичко е шменти-капели! Суши-муши: удави се България някъде май месец - язовири се пукаха, наводнения, порои, всеки ден - дъжд. Обясняваха в кой слой на почвата колко много влага има - в сравнение с миналата годзина... Кожи дерат и няма кой да им рече: стига!.. Че и протестират някои на високо ниво - как така били замразени цените на 10 дтоки в търговските вериги! И защо да не ги замразят - само да гледа държавата как търговци (вече и производители) си развяват байрака и пълнят гушки ли!

Аз се занимавам със земеделие и животновъдство и знам много добре как се изкарва и с какъв труд всичко. Защо не дойдеш да поработим и тогава коментирай и обиждай, а не като моето куче което само лежи и чака да му дам някой кокал.

Как не ги досрамя за пореден път да спекулират!!! Свирепа наглост цари в управленческите среди на нашата мила татковина...

само правителството не е виновно- то нищо не прави ха ха

ПРЕДИ ДЕН ОТ НЕГО НЕ ЗАВИСЕХА ЦЕНИТЕ А СЕГА ЗАВИСЯТ ЗАЩОТО МИНИСТЪРА КАЗА ЧЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ КАЧАТ НО ДА МНАЕШ И ТИ ЩЕ ИДВАШ ПРИ НАС ОБИКНОВЕНИЯ НАРОД И ТОГВА МИСЛИ КОЛКО КОФИЧКИ ЩЕ СИ ВЗЕМЕШ МЛЯКО С ПАРИТЕ ОТ БЮРОТО ПО ТРУДА КАТО БЕЗРАБОТЕН НО ИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ

сушата и кишата са виновни, също и западните империалисти

Виждам че нещата не вървят добре и хората не престават да се оплакват.. Има решение! Качествени вибратори, втора употреба! Намери положителното във всичко! ...

"90 на сто от пшеницата, произведена в България се изнася в ЕС Испания и Италия. " 90 на сто?

Не ви ли е ясно, че каквото и да е реколтата цените ще хвърчат нагоре. И не само в Б-я.

Когато доходи и пенсии се увеличаваха 2 пъти годишно пенсионерите дрънчаха с празни тигани пред МС под носа на Станишев. А СЕГА Е МЪРТВИЛО ! НЕВИЖДАНО. НЯМА ПРОТЕСТИ ЗА ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ. ЗАЩО СПИШ НАРОДЕ ? А НАРОД ЛИ СИ ВСЪЩНОСТ ???

И безплатен летен отдих на морето за пенсионерите. Даже и кризата се страхуваше от триглавия змей и заобикаляше Б-я.

Петко Р.Славейков - " Не сме народ, а мърша" ! Васил Левски - " Народе ???" ! И ти питаш дали сме народ - как мислиш - един достоен народ ще търпи ли лицемерни политици и алчни монополисти да го мачкат и да му дерат кожата ? Прости чалгаджии и алчни потуранковци - това е преобладаващото население на БГ в момента !

М.Найденов мнооого си прост! Стига си се опотвал да ни втълпяваш лобиските си интереси! Когато е лоша реколтата увеличаваме цените нищо, че на международните е паднала. Когато е добра реколтата пак увеличаваме, защото на международните се вдигнала! Вземи се разкарай най-накрая!