Броят на потвърдените жертви при първото земетресение надхвърли 200, предаде Ройтерс, като се позова на представител на местните власти. Между 300 и 400 души са водени за изчезнали, като се смята, че са затрупани под отломките на срутени сгради. До 600 човека са ранени.

Първият трус, ударил град Ерджис в окръг Ван, е с магнитуд 7,3 и е бил в 10:41 часа по Гринуич, предадоха световните агенции, позовавайки се на Геофизичния институт на САЩ. Според института епицентърът на труса е бил около 19 километра североизточно от турския град Ван и на 7,2 километра дълбочина.
Трусът е продължил около минута, предава Си Ен Ен Тюрк.

Броят на жертвите може да достигне 1000 души, съобщи ръководителят на сеизмологичната обсерватория към Босфорския университет Мустафа Ердик на пресконференция в Истанбул, предаде РИА "Новости". Над 200 души са ранени и хоспитализирани в болница.

Вторичен трус със сила 6 е разтърсил региона часове след първия трус. Епицентърът му е бил на 20 км северозападно от град Ван и на 215 километра южно от арменската столица Ереван, на дълбочина от 9,8 километра на дълбочина 9,6 км, предаде БТА.

В град Ван при първото земетресение са се срутили около 10 сгради, под руините има хора, съобщи кметът на града пред телевизия НТВ. Държавната телевизия TRT съобщава за много пострадали местни жители. В провинцията цари паника, хората са излезли на улиците и не искат да се прибират по домовете си.

Земетресението е почувствано и в съседните провинции, както и в Армения и Иран.

Съединените щати следят с голяма тревога съобщенията за земетресението в Турция и са готови да й окажат помощ, каза президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
"Ние сме рамо до рамо с нашия съюзник Турция в този труден момент и сме готови да помогнем на турските власти", се казва в писмено изявление, в което президентът изказва съболезнования насемействата на жертвите от земетресението.

Турция е разположена в една от най-земетръсните зони на границата между Европа и Азия.
През 1999 г. трус с магнитуд 7.4 уби 18 000 души, припомня Ройтерс.