По-рано днесТурските военни обявиха, че са взели властта в страната, за да възстановят реда, съобщи агенция Доган, цитирана от БТА. Има сблъсъци между полицията и армията.

Генщабът на Турция обяви, че ще върне демокрацията и върховенството на закона Подчертава се, че армията е завзела властта и я контролира, защото главната цел е да се установи върховенството на закона, да се ликвидират причините за сринатата обществена сигурност.

Всички международни споразумения и ангажименти с всички страни по света остават валидни, надяваме се да продължим нашите добри взаимоотношения, се посочва още в декларацията на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Турция.

Командващият Първа турска армия, отговаряща за Истанбул и други райони в западна Турция, заяви, че пучистите са малобройни и "няма причини за тревога", предаде Ройтерс. "Те представляват малка група в щаба на Първа армия", заяви той пред Анадолската агенция./ПА/

Турската полиция задържа четирима военни, опитали се да завземат сградата на държавната телевизия ТРТ в Истанбул, съобщи Анадолската агенция. Агенцията събощава, че един от тях е полковник. Държавните радио и телевизия прекратиха работа по-рано тази нощ

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не може да се върне в Анкара, защото летището е превзето от военните, съобщи заместник председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ясин Актай, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Актай не уточни къде се намира Ердоган, но каза, че "президентът е в безопасност". Премиерът Бинали Йълдъръм и повечето членове на правителството се намират в Истанбул, каза още Актай.

"Правителството продължава да изпълнява функциите си независимо от обявения военен преврат", каза той.

Вицепремиерът Нуман Куртумлуш също заяви, че управляващата партия все още е натоварена с управлението, предаде Ройтерс.

Военни хеликоптери откриха огън по президентския квартал в Анкара, съобщи в. "Хюриет" - ТАСС.

В Истанбул на моста на Босфора избухна престрелка. Привърженици на Ердоган се опитват да препречат пътя на танковете. Чува се и стрелба.

Танкове откриха огън край сградата на парламента в Анкара, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидци.

По цялата територия на Турция е обявен полицейски час и военно положение,
съобщи телевизия ТРТ, цитирана от световните агенции.

Турският президент Реджеп Ердоган е в безопасност, съобщи източник от офиса му.
Все още няма негово изявление, достъпът до интернет е силно затруднен, държавната телевизия е спряна.

По последна информация Ердоган е поискал убежище в Германия, а летището в Истанбул е отказало да приеме самолета му.

Турският президент Ердоган призова хората да излязат на улиците и да се съпротивляват на опита за държавен преврат.

"Някои хора предприеха незаконни действия в нарушение на субординацията", заяви по-рано турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс и БТА.

Група военни са се опитали да вземат властта, но че ще бъдат отблъснати, добави той.

"Избраното от народа правителство остава на власт. Правителството ще си отиде, само ако така поиска народът", изтъкна турският премиер. Той увери, че онези, които са се опитали да извършат военен преврат, "ще платят скъпо и прескъпо".

Стрелба се чува в турската столица Анкара, над града прелитат бойни самолети и хеликоптери, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидец. Малко по-рано местни медии съобщиха, че полицията е затворила за движение два моста над Босфора в Истанбул - Босфорският мост и мостът "Фатих Султан Мехмед", които свързват европейската с азиатската част на Истанбул. Не се съобщава докога ще бъдат затворени мостовете.

Агенция Доган показа кадри на автомобили и автобуси, които са отклонявани от мостовете. Си Ен Ен Тюрк излъчи кадри на два военни автомобила и група войници, застанали на входа на единия от мостовете.

Турски официален представител, пожелал анонимност, съобщи, че войници са разположени в други градове на страната, без да уточнява къде. Турската телевизия Ен Ти Ви показа танкове, разположени на входа на истанбулското летище "Ататюрк".

Силна експлозия е била чута в турската столица Анкара, след като армията обяви, че поема властта, като въвежда военно положение и вечерен час, предава журналист на AFP.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе разговори с председателя на ДАНС, ДАР, министрите на вътрешните и външните работи и с всички ръководители на спецслужби у нас във връзка със ситуацията в съседна Република Турция, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът нареди всички служби да следят ситуацията и да докладват. Гранична полиция е засилила патрулите по българо-турската граница. Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани засега да се въздържат от пътуване в Република Турция.

Има български туристи блокирани в Турция.