Това става ясно от публикувани данни от Върховния комисариат на ООН за бежанците, съобщиха Ройтерс и БТА. Броят им в съседните на Сирия държави се запази непроменен през по-голямата част от 2016 г., около 4,8 милиона, но нарасна от началото на тази година.

Според данните, събрани от агенцията на ООН и турското правителство, броят им е 5 008 473, от които 488 531 живеят в лагери.

Турция продължава да се грижи за милиони бежанци, докато Европа затваря вратите си за тях и предоставя място за терористи. Това заяви вчера  турският министър на земеделието Фарук Челик.
Той изтъкна, че Турция се грижи не само своите 80 милиона граждани, но и за над 3 милиона бежанци и лица, търсещи убежище.

От една страна осигуряваме селскостопански продукти за 80 милиона наши граждани, от друга имаме и три милиона бежанци, чийто брой е същият като населението на Албания. Също така обслужваме и над 30 милиона туристи, каза Челик.

Той посочи, че докато Турция отваря границите си, т. нар. цивилизовани страни от ЕС затвориха вратите си за хората, търсещи убежище. Те затвориха вратите си за безпомощни хора и вместо това ги отвориха за терористи, каза Челик.