За това изявление съобщава в. "Хюриет", цитиран от БТА. Сойлу е четвъртият от една седмица турски министър, който умишлено плаши Европа с мигрантска вълна.

Фон на сегашните закани е дипломатическата криза между Турция и Германия, Холандия и - в перспектива Австрия и Белгия.

"Имаме споразумение за реадмисия. Казвам ти, Европа, имаш ли куража? Ако искаш, ще изпратим 15-те хиляди бежанци, които не изпращаме всеки месец", каза снощи Сойлу.

"Разиграват се игри, насочени срещу Турция, за да не й бъде позволено да стане много силна в бъдеще", добави министърът по адрес на Германия и Холандия.

Берлин: Няма признаци сделката да е развалена

Няма признаци споразумението между Европейския съюз и Турция от миналата година за спиране потока нелегални мигранти да е преустановено от страна на Анкара.

Това каза днес говорител на германското правителство, цитиран от Ройтерс.

Повод за уверението му са думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу от сряда. Той заяви, че страната му може да анулира споразумението за реадмисия на мигранти с Европейския съюз.

Орбан: ЕС хем разчита на турците, хем ги хока

Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че ЕС греши като разчита единствено на Турция да спира миграцията и същевременно я критикува, предаде Ройтерс.

По радиото той съобщи, че Унгария ще завърши втората ограда по границата със Сърбия до края на май. Така тя ще може да отбие евентуална нова вълна от мигранти, идващи откъм Турция.

Орбан заяви:

"Определено не е умна политика, че оставихме сигурността си в ръцете на турците и в същото време не спираме да ги хокаме, да отправяме срещу тях нападки, че не са достатъчно демократични, и да си създаваме с тях конфликти".