”Паралелна армейска структура” опитала преврата в Турция

Опитът за преврат в Турция е извършен от последователи на паралелната структура в редиците на въоръжените сили, заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм.

Обратно в новината

Коментари - ”Паралелна армейска структура” опитала преврата в Турция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук много се спори, дали Ердоган си е спретнал сам опита за преврат, ако паднат няколко глави ,поне на главните организатори, ще означава , че превтатът е инспириран отвън, най-вероятно от САЩ!

Ердоган сам направи преврата. Воиниците не знаели че правят преврат, офицерите изпълнявали заповеди, генералите хора на Ердоган ще ги водят по съдилища няколко години, после амнистия и отново генерали. А може и бъдещи министри, посланици, депутати, и др

Който иска да вярва, аз не мога да повярвам, че т.нар. "преврат" е нещо друго освен лош и престъпен сценарии на чалмалията, за да си намести по-здраво чалмата. Само безмозъчен може да повярва, че ако военните тръгнат да свалят Ердо, ще се поставят под командването на изкуфяла пенсия, че ще са само с един хеликоптер и танкове без муниции и с невъоръжени войници и че ще трепят без причина невинни граждани. А жертвите от този ердоганов цирк само доказват шизофреничната кръвожадност на този изверг, който не се спира пред нищо, за да си намести чалмата. Турският народ не заслужава това и за него остава надеждата, че неопандизената част от турските военни ще спазят традицията да защитят светска Турция, а когато тръгнат знаем, че нямат спиране.

Вярвам в Ердоган. Той е човека който ще прати Турция там където и е мястото- на боклука.

А преудстави си, че Реджеб бъде заклан публично и то още днес! А дано! Дай, боже! Тоя гнусен фес да бъде заклан! Представи си че на власт дойде истински турчин и възстанови изоставането наТурция. Приобщи я към ЕС, нпродължи реформите, завещани от Ататюрк! Колко хубаво би било тогава! Каква прекрасна страна би била Турция!

Интепендънт заяви подозренията си, че този шегаджийски пуч е дело на самия ердоган. И гледайки тази клоунада няма как да не мине подобна идея през главата... Никаква програма на пучистите, никакви обръщения, никакви опити да завладеят медиите... Откъде накъде ще стрелят от вертолет по трт като логически би трябвало да я щурмуват и използват за обръщение като спечелят поддръжници и координират действията им... Никой не може да ме убеди, че бивш командващ ввс има познания под нивото на новопроизведен ефрейтор и да организира такава левашка за пагона излагация. За капак при разпитите така наречените пучисти заявяват, че са били твърдо убедени, че провеждат учения... А и като се прецедят помпозните изцепки на ердоган само той и ислямистката му шайка имат изгода от този цирк, за да го използват за повод и да се отърват и от последната заплаха от страна на кемалистите. които са за светска турция... Тъжно е че държавни глави и организации се връзват на панделка дори пред плиткоумните манипулации на ердоган да ги постави в своя услуга... преди с бежанците, а сега и с псевдо-пуча...

Кавалът Ердоган не излезе сам да поведе "Народа си" срещу войниците, а го използва като пушечно месо! Ако беше далновиден и смел държавник, щеше да призове хората да се приберат по домовете си и да не излизат!

RДоган -спортната версия на Доган.

"Прост народ,слаба държава"Простотията е лесна за управление и от това се възползува снощи и Ердоган! 90% от населението на тази държава е слабо образовано и ниско интелигентно и това дава отлична възможност на Ердоган да управлява по лесно тази нация от невежи и лековерни МАЗОХИСТИ!Много умно и подмолно той призова народа да излезне по улиците и площадите и да се изправят с гол задник срещу танковете!Турските офицери са школувани и високо интелигентни и не биха сторили курбан собствения си народ,пък макар и прост и неориентиран и да го подложат на безразборно изтребление за постигане на своите цели!Провалът на този преврат се осъществи не от политиката на Ердоган,а от простият,лесноманипулеруем турски народ,народ от лесноуправляеми мазохисти!Сега вече Ердоган ще се опита да заличи идеите на Ататюрк и ще направи държавата Халифат!Жалко за падението и поемането по радикалният ислямски път!

Т'ва събитие не бе най-изненадващото на света, на всички е ясно, че доста хора не одобряват диктаторките методи на Ердоган, не само армията, но и бизнеса хич не е доволен. Общо взето турската държава и много трески за дялане. За мен по-притеснително беше информираността снощи на едни коалиционни партньори участващи в управляващата коалиция. Явно имат директен и много тесен контакт с турските власти. Още по-притеснително е, че до тях в упрвялващите са се наредили и националисти. Въобще време да се замислим как да гарантираме независимостта си, като дътржава, щото в момента имаме само условна гаранция, като член НАТО.

ЛИЧНО АЗ АКО ПРАВЕХ ПАРАЛЕЛНА СТРУКТУРА В ТУРСКАТА АРМИЯ ЩЯХ ДА ПОЧНА ДА ИЗБИВАМ РОДАТА НА ЕРДОГАН И МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ МУ ЕДИН ПО ЕДИН:))) ... КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МУ ТРЕПИШ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ , ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ ЛУДНЕ :)))

Тази пролет май е закъсняла. Вече сме лято!

ПАРТИЯТА НА ЕРДОГАН Е КАТО БЪЛГАРСКОТО ДПС - ВСЕ ДИВИ БЕДНИ ФАНАТИЗИРАНИ МЮСЮЛМАНСКИ СЕЛЯНИ - ТВЪРД ТРАКТОРИСТКИ МАТЕРИАЛ :))) ... СРЕД ТЯХ ИНТЕЛИГЕНЦИЯ НЯМА :)))

Ердоган настъпи мотиката вече няколко пъти Ердоган направи най голямото престъпление- опита се да отхвърли американската доминация Откакто Ердоган е на власт Турция вече не е доверен партньор на САЩ ЦРУ най добре знае как се постъпяа с такива лидери

СЕГА СЪДИИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ С ХОДЖИ, А КОНСТИТУЦИЯТА НА АТАТЮРК С ШАРИАТ :)))) ..:))

Винаги съм смятал турските политици, за едни от най добрите. Бих препоръчал на нашите да се учат от тях. Само че нашите политици са едни случайно попаднали във власта комплексари, а освен това им липсва източната мъдрост и хитрост. Що се отнася до умереният ислям, който успешно се налага в Турция, той се явява най добрата съпротива срещу крайният ислямизъм, който наистина е опасен. Това е нещо като предпазна ваксина. Ваксинираните с нея станат устойчиви срещу истинската болест. Освен в България, аз имам добри приятели мусюлмани в бившият СССР и в Щатите. Всички те са морални хора, които странят от наркотици, алкохол, кражби и проституция. А всичко това разлага съвременото общество. Не зная дали си струва да спомена името на Касиус Клей или Мохамед Али. И още много други, които като него приемат исляма за по добрата религия. С две думи-Турция е нашият санитарен кордон срещу крайният ислямизъм. За тези, на които ника ми не говори нищо, ще спомена, че аз съм краен националист. Но приемам като нещо естествнено национализма и на другите народи. Моя опорна точка е-Турция и тяхната религия не са ни врагове. Нашите врагове са други и всички добре ги знаят кои са.

Заб равяш, че Турция все почвече почва да пада в пропаста на крайния ислямизъм..Ердоган е от Мюсюлмански братя..А те не се славят със светските си принципи..Истината е, че Турция се отклони от пътя начертан от Кемал Ататюрк..Пътя на една светска модерна Турция..Турция все повече отива, към създаването на Ислямски Халифат, с един краен, радикален и вахабиски ислям!!!

abasador

радвам се, че мога да чета коментарите ти, супер са! Не се чешай там дето не те сърби, щото ще те заболи. Много хубав НИК имаш, сам ли си ги измисли? Лек ден.

abasador

как си, нещо да те сърби или да те боли? Много хубав НИК имаш, от къде го взе? Лек ден.

Тези които те "познават" си бяха отдъхнали и си мислеха, че си някъде в Африка или я Огнена земя, а то се оказа, че не си мърдал от село. И как са твоите братя по света и у нас, щото освен мюсюлмани, имат и братя евреи, цигани. татари, бедуини, камили и т.н. и т.н щото си живял и сипъл мъдростите си по цял свят.

Каква демокрация е Турция?? Смешно е властите постоянно да обясняват, че били защитили демокрацията.. ако имаше демокрация в Турция, нямаше да има опит за преврат.. а честни избори (не манипулирани в полза на Ердоган)

Да днес е дежурна дебелата търкиня и яко трие неудобните постове.

Жалко е, че превратът не успя! Беше ясно, че военните няма вечно да търпят Ердоган и партията му, които връщат Турция в тъмните векове. Видяхме какво направи Ердоган - прати срещу танковете невъоръжените си с промити мозъци тълпи. И как постъпиха мъжете с чест - не стреляха срещу невъоръжени! Жалко е , че бунтуващите се военни не удариха по котилото на Ердоган, а имаха възможност . Това им беше основната грешка и затова не успяха. Но пък доказаха, че са хора с чест и достойнство, които не стрелят по невъоръжени, па макар и престъпни политици. И така Турция потъва в мрак (ще има саморазправа, убийства и "самоубийства", за да се бетонира властта на ислямската върхушка). Но след мрак, дори и най-черния мрак идва зората ...

Турските граждани спасиха демокрацията в Турция!

Да с гол гъз срещу танкове СМЯХ в залата.

ако в танка няма боеприпаси както бе в случая. Нали съобщиха че 200 войници са се предали на полицията сутринта, при това нямали оръжие. Ако са искали да победят просто е трябвало да отворят оръжейните, а те са пуснали войниците в "градска отпуска" и вместо автобуси са използвали танковете като таксита.

Дали?!!!

Истината е, че Турция все овече и повече пада в бездната на средновековния радикален ислямизъм..От някогашна светска Турция, нищо няма да остане...Идва нова ера ..Ерата на Ислямския Халифат Туркестан!! Управляван вовеки веков, от Султан Пердоган, и неговите синове и фамилии.....

Не баялдиса ли вече да тровиш форума и да повтаряш като полудяло-пиян папагал смехотворните си простотии? Ти мъж ли си или една превъртяла джидия? Нищо не разбираш от сложността на материята, а и доспускаш много правописни грешки на майчиния си език. Ти дори не можеш да се намажеш на тоалетната хартия на г-н Ердоган. Неграмотно кречетало!

abasador

уважаеми, все те питам ама ти не ми отговаряш. От къде взе този хубав НИК бе умник, или сам си ги измисли? Айде, лек ден.

abasador

страшен си, и страшно коментари пишеш колега, и страшен НИК имаш, от къде го взе или сам си го...? Да ти е.., лек деня.

Ха попитай го още един път,от къде е взел никът си и ще ти е за първи път!Е ми аз му го измислих!Ти ако искаш смени си ника на "Манлихера"!!!!!!

Ердоган - носител на"ОСКАР" ЗА РЕЖИСУРА. Вервайте му, особено на оня кадър, дето едни мъжища по тениски и гаши размахват едни тояги по един танк! Направо го "смазаха"!

Баси режисьора тоз филм по тъп от холивудска еднодневка ама си е добър повод да итепа се що е опозиция и да се стягат кюрдите нема начин превратаджиите да не са преоблечени кюрди...съдиите вече ги опраска ...

Анджик де! Оскар за тъпа режисура. При това филмът вече е гледан - 1991 г. в Москва. Сега липсваше само Ердоганя да се изтъпанчи върху танка с бял карамфил като пияницата Елцин и да "спаси" демокрацията.! Всъщност не е късно - митингът е нарочен за довечера!

Това е атакистката опорка,а сега видях ,че и кремълската пропаганда пуска същото. Много е тъпа.

Незнам дали преврата е режисиран от Пердоган..Но нищо чудно да е знаел за него..И да го е използвал за собстените си цели-разправа над политическите си противници, ограничаване на гражданските свободи..Изчистване на армията от останалите малко просветски офицери..И най-накрая, тоталната монополизация на власта в Туркестан, единствено в ръцете на Султан Пердоган..И малкото останала някаква деморкация ще изчезне..Ще остане само ислямизиран Анадолска Турция!!!

Ердоган го накиснаха. Чети "Преформатиране на Близък изток". Турция ще да бъде нацепена. Голяма и силна Турция е препъни камък. Сущо както Югославия. Да се готви саудитска арабия.

abasador

страшен си, и страшно коментари пишеш колега, и страшен НИК имаш, от къде го взе или сам си го...? Да ти е.., лек деня.

Този преврат, бяха последните издихания на светска Турция..От там нататък, идва ред на средновековен ислямиски Туркестан.>Начело със Султан Пердоган, и Мюсюлмански братя....

Ердоган е цитиран да казва: Турция няма да бъде управлявана от къща в Пенсилвания! Изглежда се е усетил, че нато му извъртяха този преврат.

Съмнявам се..АКо беше замесено НАТО или Краварника..Преврата щешед а успее..ЦРУ щешед а се погрижи за това..Те имат опит в цветните революции като тези в Либия, Египет, Сирия, Украйна, Йемен и т.н...

Глупости - ако НАТО и съответно САЩ стояха зад преврата,той щеше да е успешен. Отделно Кениецът Обонго и Клинтъновица още снощи подкрепиха Ердоганя. Да не говорим, че вече обмислят екстрадацията на дисидента. Бива ли да сте толкова глупави мурзилките ?

винаги съм смятал че и историята и политиката трябва да се приемат с голяма доза хумор за да не се побърка човек от глупостите, лъжите и простотиите в тях! та сега се питам дали военните няма да са клоуните на 21-ви век, а?

Бившият командващ ВВС на Турция. Кой свали руснака? Какво се случи с командващия операцията по свалянето на руснака? Умря при много странни обстоятелства. Кой имаше интерес да се сбият турци и руснаци? Кой разбуни Сирия? Франция, Германия, САЩ. Всички врътнаха гъзове, контрата остана в Ердоган. Какво се случи когато Ердоган кандиса да се сдобри с Путин? Атентат на летището. Ердоган си направи среща с Путин. И получи преврат. Кой започна преврата? Онзи дето заповяда да се свали самолета. А на него кой му заповяда? Не е ли някой отвъд океана?

Фактите наистина насочват анализа в тази посока! И подобни събития се генерират винаги спрямо непослушните държави!

Поздравявам с една гореща прегръдка нашите комшии, братския турски народ, който показа голяма смелост тази нощ. Те показаха, че имат топки, а не като пишущите тук скопени путеноидчета. Нямате си хал хабер от преврати, ама сте барабар Петко с мъжете ха..ха..ха... Бих ви пратил в Русия, ама нали там Късака забрани хомосексуализма, та ще останете на велики пости.. ха..ха...ха...

Гола вода си Щерев..Истински юда и ибрикчия бършещ гъза на Султан Пердоган...

Казах ти вече - хапчета за тебе измислени няма, и няма и да има. Вземи си вибратор.

Би ли обяснил точно по каква линия са ти братя?

Всъщност тази пародия на преврат разчиства пътя на Ердоган към абсолютната му власт. Единствен той има полза от целият този театър, и вероятно си го е организирал. А, погледнете в европейските столици хилядите турци засвидетелствали своята преданост към него. Това трябва да ви говори нещо. Горко на нас с тази смешна "професионална" армия и това ръководство.

Турска им работа , има някакъв фалш във всичко това , ще разберем някога !

началото на краи на турция като република с европеиски ценности

Турските военни поне опитаха, а не като нашите да седят и да гледат като телета как 26 години се ликвидира държавата.

откъде се пръкнаха тия "привърженици" на ердоган?

abasador

според мен, това е началото на края на управлението на Ердоган. Историята доказва, че всички диктатори рано или късно си получават заслуженото. Всичко е въпрос на време и нека да не забравяме, че бащата на турската демокрация Камал Ататюрк, също е бил военен. Да си припомним, че и турската армия е една от най-силните както по численост, така и по въораженние в НАТО! Лек ден.

Да бе да..Вервай си...Пердоган държи -МИТ- турското разузнаване и контраразузнаване..Държи полицията, която и превърна във военизиран жандармерия..Държи и основните постове в турската армия...Отделно ислямизирания народ на Туркестан, по Анадола, дори в Истанбул и Анкара го подкрепя..Как по-точно виждаш да го свалят, а?

Абсолютно точно. Бъркането на желаното с реалното винаги носи тежки последствия !

Ами сега, след като са отстранили 2745 съдии със сигурност ще назначат толкова т.нар. кадии, т.е. мюсюлмански съдии, раздаващи правосъдие въз основа на шариата. Предвид тези и други удобни за чалмалията последствия ще излезе вярно, че тази нощ е е не само "черно петно за турската демокрация", ами и край на всякакви надежди за такава! И като се има предвид, че обвиняваният за преврата проповедник Фетхуллах Гюлен е отрекъл да има нещо общо и че не е за вярване светски турски офицери да тръгнат с мощната турска армия и някой в Турция да може да ги спре, ще е по-вярно да говорим за кървав ердоганов сценарий, а не за "провалил се преврат в Турция".

Да са живи и здрави тюркчетата! Втори Ататюрк няма да им се роди,а дори и да има няма да му бъде позволена да се изяви! Дали е добре за самата турция-те си знаят,само да не пречат на другите,че тогава ще видят как се затрива нацията им.

Много не приличало на преврат и властта се оказала готова за подобен сценарий. Остава да видим доколко изобщо целта е била преврат. А не гражданска война. Деструктивните сили днес целят преди всичко ликвидирането на националните държави, а не толкова смяната на властта. При всичките тези жертви от преврата, надигащите се кюрди и атентатите, на Турция й трябва съвсем малко за да се превърне в една Сирия. Каква ирония. Излишно е да се казва, че за нас това ще е фатално. И да не ни подпукат терористите, то само бежанската вълна ще ни стъпче. Дори и бързо да премине тази вълна, от България ще остане само един коптор и старите комунистически лозунги по селата...

ние много мислихме, после много пихме, и пак много мислихме и пак не моем да разберем как така едни с тениски и по къси гащи се катерят по танковете и ги спират? е за кво са тия танкове? ква е тази армия дето не може да разгони едни цивилни?

Абе комшу.Вземи малко акъл от нашите управници.Махния тая армия.Рахат ще бъдеш.Няма да те е страх от метежи и преврати и така спокойно ще си управляваш.Я виж нашите.Страх ли ги е.НЕ.Нямат армия няма и кой да ги сваля от власт.Когото си посочат народа него избира и на това казват ДЕМОКРАЦИЯ!А при вас мине се не мине военните искат власта.Не става така комшу.Вземи малко акъл.Йок параса.

Остава големият въпрос: кой стои зад тази бутафория, в която очевидно са били подлъгани и използвани властолюбиви военни. Дали не е разработка на самите турски тайни служби, за да се укрепи властта на сегашния диктатор? Т. нар. "братушки", които си отмъщават за сваления самолет, и така нанасят сериозни щети на икономиката (със сигурност ще има отлив от туризма)? Американските аркадашлари, които следват своята линия на ислямизиране на региона?...Залози се приемат в шембеджийница "Европа" при бай Пешо, в района на специализирана болница "Св. Наум".

До не отдавна Ердоган гонеше хората от площадите с водни оръжия и сълзотворен газ,доколкото си спомням имаш убит демонстрант?!Сега Ердоган кани същите тези хора на площадите в негова подкрепа?!Ха,де?!

С насълзени от умиление очинки проследих дълбоко емоционалните митинги на нашите братя и сестри във Берлин, Виена, Мадрид, Атина, Токио, Исландия и всички други големи страни и столици, където компактното турско население допринася за бурното развитие на съответната държава. Млади усмихнати хора, с веещи се кърпи за глава, с дълги скромни бурчици, със знамена и балони в ръце, се събраха пред посолствата за да протестират срещи бруталния опит за клатене на турската демокрация от шъпа платени родоостъпници! Днес е велик и благословен ден за ЕВРОПА и целия свят! Един далновиден политик показа своята могъща мъжка и държавническа сила, а един народ ще излазя ако трябва 100 000 светлинни години по улици, площади, сокаци, пазари, обществени бани и т.н., за да защищава толерантността, правата и свободите на всичките малцинства по Земята.

това е жива ирония. Всичко е точно обратно!

бреи, ти направо позна.

"Туй нящо" ниий е Мелихато. Аз него по миризмата го намирам.

Ханъм пак си избегала от Курило.

Бека Бог (Алах ) да бъде с турския народ !!! А Кемал Ататюрк се в"върти"в гроба, защото всичко,за което се е борил - за светска държава без султан- си отива!

"Турските власти отстраниха 2745 съдии след опита за преврат тази нощ. Това съобщи турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на решение на Висшия съвет на съдиите и прокурорите (ВССП). Анадолската агенция съобщи, че петима членове на ВССП също са отстранени." Е кога започна атентатът, кога ги направиха тези списъци бе? Кога ги е писал този диктатор, Ердоган, докато се криеше снощи за да разбере да бяга ли или не?

Всеки режим си има списъци на неудобни за режима и ако дойде подходящ момент ги вадят,през останалото време ги послушват и следят.

Ако някой знае, да напише кои са по лошите ислямисти - ердогановци, или превратажиите.

Поддръжниците на Ердоган събличаха голи предалите се войници "метежници" и ги смазваха от бой.

Когато имаш *сблъсък между) две злини по-лошата Е ВИНАГОИ ПО-ГОЛЯМАТА - това от мен да го знаеш и запомниш! Или с други думи - КОЯТО УПРАВЛЯВА! Така например в спора и войната (ако и доколкото е автентична)между Доган и Местан, между Д(П)С и Дост по-голямото зло, причинило несравнимо по-големи злини на нас и на Родината ни безспорно е Доган и организираната му престъпна група, предрешена от ДС и КГБ като етническа партия в разрез с Конституцията и законите ни! И забележи, че при борбата и войните между злото и по-злото МНОГО ЧЕСТО ТЕЗИ ИМАТ ОБЩА ИСТОРИЯ И "ДРУЖБА_ ПРЕДИ ТОВА. Както бяха Доган и Местан, както бяха Хитлер и Сталин... Но този урок народите и хората - като турците, тепърва ще си го учат, и си плащат и ще си плащат скъпа цена за него!

Току-що съобщиха, че бунтовници са хванали командващия Черноморския им флот и някои други, от база "Инджирлик" летят Фантоми насам и натам, жертвите са над 300 с хиляди ранени. Ердоган започна саморазправа и чистка - 2740 съдии са изритани. Началникът на Генщаба им ген. Кар е държан в неизвестност от противниците на техния "Сокол"! Въобще - хаос. Стреля се в Анкара и Истанбул, военни самолети хвърлят бомби над презид. дворец. Ще се хванат гуша за гуша, има и 25 млн. кюрди, смятани за американски съюзници, а Доганът Ер ги счита за терористи,, 2 млн. бежанци и какви ли не още. На Запада сега съвсем не му е до нас, там си ближат раните от размазването в Ница и не им пука какво става насам. Тепърва ще има новини. Очертава се много горещ понеделник.

"Опит за военен преврат" и веднага след това уволнение на над 2000 съдии и заповеди за арести на 200 висши съдии. Леко смърди работата с "пуча".

Уволнените съдии станали почти 3000.

преврат или не,не знам,но за каква демокрация стява дума там,не разбирам?

Прави впечатление,че привържениците на Ердоган бяха по-подготвени за метежа от метежниците.

В турската конституция имаше член,който даваше възможност на турските висши военни,да се намесват законно в политическата власт,ако се нарушат светските устои на държавата,според идеите на Кемал Ататюрк. Когато Турция изяви желание да влезе в ЕС този член отпадна поради искане от Брюксел. Това развърза ръцете на Ердоган,който прати в затвора всички военни,участвали в предишни преврати и на техните места назначи проверени ислямисли.

Айде готово - султана си укрепи властта. Аферим. юсега ше коли и беси и населението ше е доволно. Ние да му муслиме......