Около 15 изтребителя от военновъздушната база в Диарбекир са участвали в атаката. Самолетите са хвърлили бомби върху областите, където се предполага, че се намират лагери на терористите.

Турските изтребители не са нарушили сирийското въздушно пространство, съобщиха от генералния щаб на турската армия, цитирани от БНР.

В Турция не минава ден без нападение и убийства на полицаи или военнослужещи. Бойци от забранената Кюрдска работническа партия ПКК снощи извършиха нападение срещу полицейско общежитие.

Планът на турското правителство да създаде зона за сигурност в северна Сирия срещу джихадистите всъщност е прикритие на операция срещу кюрдските бунтовници, заяви лидерът на Демократичната партия на народите Селяхатин Демирташ.

Демирташ, чиято партия спечели 13 процента от гласовете на парламентарните избори през юни, призова в интервю за Би Би Си за подновяване на преговорите за мир между Анкара и ПКК.

Ескалацията на напрежението между Турция и кюрдските групировки създава редица заплахи за усилията в борбата срещу Ислямска държава (ИД), посочва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Ако се стигне до широки сблъсъци между кюрдските екстремисти и силите за сигурност в Турция, правителството може да бъде отклонено от поетото пред САЩ задължение да се бори срещу ИД.

Вестникът посочва още, че този подход на Анкара отново усложнява и отношенията й с Ирак, който вижда в ескалацията на турските действия срещу базите на ПКК на иракска територия "офанзива срещу иракския суверенитет". А иракските кюрди са в авангарда на на битката срещу ИД.

Засилва се и опасността от конфликт между Турция и сирийските кюрдски милиции, които също се бият срещу ИД. Вестникът цитира неназован американски служител, който казал, че САЩ вече оказват натиск върху Анкара да не атакува сирийските кюрди.

Турският парламент се събира на извънредно заседание днес, за да обсъди положението със сигурността в страната, след като правителството обеща да предприеме “война срещу тероризма”.

След вчерашната среща на Съвета на НАТО в Брюксел, генералният секретар на Алианса - Йенс Столтенберг, посочи, че Северноатлантическият пакт няма да участва в усилията на Турция за създаване на буферна зона на сирийската граница за борба с “Ислямска държава” и подчерта, че това е двустранна инициатива на Турция и Съединените щати.