Фондът за използване на държавното имущество преди година продаде на чужди инвеститори най-красивото място в Гърция – известно като "Ривиерата" – Астерас Вулягмени – луксозен хотел и над 300 хиляди квадратни метра земя с паркове и прекрасни плажове. Стойността на сделката е 400 милиона долара.

Според специалисти тази сума не покрива дори малка част от реалната стойност на мястото.

Международната компания, която закупи мястото, планира да построи няколко суперлуксозни хотелски комплекса и над 100 вили за милионери.

Държавният съвет, който е най-висшият съдебен орган в Гърция, постанови, че проектът на инвеститорите е в грубо нарушение на законодателството.

Висшите магистрати разрешават строеж само на два хотела, запазване на природния резерват и не допускат ограничаване на свободния достъп до плажната ивица.

Решението блокира инвестиция за един милиард долара и отменя прехвърлянето на държавната собственост на компанията, която спечели търга, а тя е с капитали от Катар.

Според юристи правителството има право да преразгледа условията на сделката и инвеститорите са принудени да променят проекта си.

Местната власт също реагира срещу продажбата на природни паркове и морска ивица, както и на църквата, която е в района на имота. Жителите първо протестираха, а след това подадаха съдебен иск срещу инвеститорите.