Въоръжените ислямисти са атакували казарма и полицейско управление в град Бен Гуердан, край източната граница на Тунис. В престрелката са загинали седем цивилни и девет правителствени бойци.

След сблъсъка са закрити всички входове към града, както и близкия граничен пункт. Наложен е полицейски час за цялата нощ.

Миналата седмица в същия район правителствен отряд уби петима нарушители на границата. Те навлезли с цел да извършат терористични актове, съобщи по-късно министър-председателят на Тунис Хабиб Есид.

Жителите на Тунис, които се присъединяват към джихадистки групи в Ирак, Сирия или Либия, са повече отколкото излизащите от която и да било друга страна в региона, коментира кореспондент на Би Би Си. Според него сега властите имат да се справят с проблем, който дълго не искали да признаят – с терористи, които се връщат обратно.

Страната е все по-уязвима за ислямистки нападения, но борбата с тях не се свежда до опазване на границите. Над една година армейски части се сражават с терористи в планинския район Шаамби, край югоизточната граница с Алжир, уточнява Би Би Си.