С регламентирането на агенциите хората ще получат възможност да започват работа за определен кратък период от време в различни фирми.
Агенциите ще подбират кандидатите за работа, те ще подписват трудови договори с работника, а не работодателят.

"Работникът ще получава заплата и осигуровки от самата агенция. Агенцията като работодател подлежи на контрол по трудовото, осигурителното и данъчното законодателство", каза Младенов, цитиран от БТА.

Според него с агенциите ще бъде осигурена по-голяма гъвкавост на пазара на труда, ще бъде намалена безработицата и ще бъде облекчена работата на 700-те трудови посредници, Бюрата по труда, Агенцията по заетостта и работодателите.
За няколко седмици работодателите и синдикатите ще се опитат да договорят регламентите, както беше направено с дистационния труд и надомната работа, каза министърът.
Въпросът ще бъде обсъден и на тристранен съвет.

Работодателите изцяло подкрепиха идеята, а синдикатите застанаха зад нея, но при определени условия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че не трябва да се позволи временната заетост да подмени постоянната. Според него сферите на традиционна заетост трябва да бъдат изключени от списъка на работните места, които се намират чрез агенциите.
Димитров поиска и равни ангажименти за работодателя и агенциите, за да се гарантират правата на работниците, които са временно заети.

Да се определи и режимът за кандидатстване за лицензиране на агенциите, както и да бъде определен краен брой на агенциите, настояват още синдикатите. КНСБ има сравнителен анализ на работещите чрез агенции и постоянно заетите в Дания, Ирландия, Холандия и Швеция.
Според него чрез агенциите си намират работа предимно много млади работници. 84 на сто от започналите работа чрез агенциите в Испания са хора до 34 г., чрез агенциите работа си намират и по-ниско образованите, а освен това и заплащането на труда е по-ниско от това на постоянно заетите.

Според синдикатите работещите чрез агенциите са и по-уязвими спрямо останалите за нарушения на трудовото законодателство. За да бъде регламентирана работата на агенциите, ще има промени в Кодекса на труда. Вероятно ще се наложат и такива на Закона за насърчаване на заетостта, както и на осигурителното законодателство.

Българската стопанска камера предложи вчера работодателите да си разменят работници в зависимост от нуждите и натовареността на фирмите, които ръководят.
Идеята вече е разпратена за съгласуване със социалните партньори и след това ще бъде внесена в тристранния съвет. По този начин работодателите се надяват да решат проблема с липсващите квалифицирани кадри в страната.
Фирмите ще могат да си преотстъпват работници и служители за известно време срещу заплащане.