Коментари - 30% сградна инсталация за всички и хоризонтални щрангове? | Днес.dir.bg

30% сградна инсталация за всички и хоризонтални щрангове?

Министерство на енергетиката предлага за обсъждане всички потребители на парно да плащат 30 на сто сградна инсталация.

Обратно в новината

Коментари - 30% сградна инсталация за всички и хоризонтални щрангове? | Днес.dir.bg

Коментари

"От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция. " Като се аргументират с това, що не се аргументират колко са заплатите и пенсиите в Германия и във Франция Баси наглеците

Топлофикация-покровителстван от всички политици и партии крадец.

Като не искате да плащате парно, продайте апартамента и си купете без парно или ходете на село. Сега жилища бол. Не искали да плащат сградна инсталация? А, кой ще ви я плаща? Когато на вън е 0 градуса в апартамент без пуснато парно е 10-12 градуса.

Моята вила не се отоплява от Топлофикация и когато никакъв отоплителен уред не пуснат в помещенията е 12-15 *С, когато навън е под нулата. И според теб и аз ли да плащам на Топлофикация такса? Не бъди толкова елементарен! Бих те оправдал, ако работиш за Топлофикация или си завършил с СССР.

При скрити в стените тръби на сградната инсталация или открити, но с допълнително направена ефективна, трайна (защитена от бързо сваляне и възстановяване) топлоизолация, предлаганите 30% сградна инсталация биха се разпределили приблизително по следния начин: до 10% (пункта) - ще се заплати реално отдадена топлинна енергия от тръбите на сградната инсталация, а с останалите над 20% (пункта) - ще се заплати открадната топлинна енергия от съседите или, ако нейното количество е малко, ще се намалят дължимите суми за регламентирано ползваната топлинна енергия чрез отоплителните тела. Това би облагодетелствало тези съседи, които консумират много енергия за отопление или я разхищават, но ще бъде несправедливо и ще ощетява тези, които пeстят енергия или са затруднени да заплащат дори консумираната от тях. При ефективен контрол над кражбите на топлинна енергия, включително манипулирането на топлоизолацията на тръбите на сградната инсталация, 10% сградна инсталация са достатъчни, за да се заплаща само реално отдадената топлинна енергия от тръбите на сградната инсталация, без открадната и без доплащане сметките на съседите. При открити тръби на сградната инсталация без топлоизолация, отдадената от тях топлинна енергия средно би била между 15 и 20 процента.

Какъв и как би следвало да се изчислява размерът на сградната инсталация при абонат без инсталирани отоплителни тела, зазидани вертикални щрангове и ползващ само услугата топла вода!! Съгласно формулата 30% от нула парно е нула!!

Сградната инсталация е последния писък на соца!! Както преминаващите през моето жилище вертикални щрангове "отопляват", така и аз неползвайки парно, НО отоплявайки се, отдавам температура към моите комшии отгоре, отдолу, отпред отзад, отляво, отдясно, общи части и т.н. Аз също трябва да ползвам компенсации за това, че "отоплявам" (искам или не искам) останалите около мен!!!

Вместо да спазят закона и в съда сме го доказали НЯМА ДОГОВОР - НЯМА ОБЛИГАЦИОННИ ОТНОШЕНИЯ - НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ, те ПРЕДЛАГАТ, обаче хората доволни, че ги крадат и пак ще ги крадат и никой не си иска НАЕМА който топлофикация му дължи по закон, вместо това те плащат сградна и подпомагат престъплението, а после мрънкат. Странни хора

Не знам, как е при вас, но аз съм останал с впечатление, че при сегашните закони и наредби, Топлофикация печели (краде) най-много от топлата вода, а не от парното.

Топлата вода е отделен затворен контур и е редно енергията в този контур да се мери с отделен топломер а не да се фактурира като измислен вероятен процент, но от топлофикация не искат да слага втори измервателен топломер - ще се лишат от далаверата да преразпределят енергията с условни проценти, които лесно могат да променят с различни наредби. ПРИМЕР - купуваме стока която си има и фира и тара и ако търговеца не ги обозначи ще ни фактурира сиренето и саламурата на една и съща цена. Същото е и с топлата вода- ние ще се платим реално изразходваната енергия за подгряване на студената вода в абонатната станция само ако има отделен топломер за тази вода. ТУК ТОПЛОМЕРЪТ Е МНОГО ВАЖЕН ЗАЩОТО НЕИЗРАЗХОДВАНАТА ТОПЛА ВОДА САМО СЕ ДОПОДГРЯВА ЗА ДА СЕ ЗАВЪРТИ ОТНОВО В ТОПЛИННИЯ КРЪГ. Тук се крие едно голямо куче.....

Евродиректива измислена от нашите управляващи!!!! Европа не може да ни задължава,това е предложение,но не и задължение в,което го превръщат нашите управляващи!!!! Опитват се да накарат хората да плащат частния бизнес за милиарди на някой олигарх,като се вържат всичките за топлофикация... Не искаме топлофикация,не я искаме!!!!

Че са долна измет си прав, но не си прав за евродирективата, защото според евродирективата трябва и да не се заплащат непоискани услуги , а услуга няма защото има принудителна подажба на загуби на непоисана услуга, което е углавно престъпление по член от наказателния кодекс, защото чрез принуда ти продават загуби за да извлечат облага за себе си и трети лица с които не си във сдружение за извършване на услуги в частни имоти и нямаш никакъв писмен договор. Очевидно е че държавните органи са престъпни сдружения, а не държавни, видно е от предложенията и решенията им в последните 25 години.

услугата я ИМА и ТИ ЗАЕДНО С ОСТАНАЛИТЕ СЪКООПЕРАТОРИ СТЕ Я ПОИСКАЛИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ СЪС ЗАЯВЛЕНИЕТО ВИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ ТОПЛОФИКАЦИОННАТА МРЕЖА. Сега на някого му се приискало да не живее по общоприетите правила в жилищната сграда и врещи срещу всеки който не е съгласен с неговото мнение - НА ТОВА ИМЕТО МУ Е АНАРХИЯ. Като не искаш да ползуваш услугата на топлофикация постарай се да убедиш съседите се и те да не искат, падайте заявление и топлофикация веднага ще ви среже тръбите. Тогава наистина ще ти стане ясно КОЛКО ПО-ЕВТИНО ЩЕ ТИ СТРУВА ТАЗИ ИДЕЯ........ особено в зимна седмица с температури минус 10 , 17 градуса!

Герберастки крадливи свине!

НИ ИЗНАСИЛВАТ ДА ПЪЛНИМЕ ГУШАТА НА РУСКИТЕ СВИНЕ, ВМЕСТО ДА ИЗГРАЖДАТ ВРЪЗКИТЕ С ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ!!! ЗАТОВА И ЦЕНАТА НА ПАРНОТО Е НЕПОНОСИМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СМЪРТ НА ГЕРБЕРАСТИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!

Е тва беше най-новата тъпня. Хахха кефиш ме. Турция от къде го взима тоз газ и на каква цена ще е ? А сега ако забелязваш ГЕРБ се опитва да се репчина Гърция. Работите се осраха. За цената на парното не са ти виновни руснаците. Виновно ти е законите дето саги писали крадливите политици. Ако незнаеш повечето ТЕЦ произвеждат ел. енергия. Така са го направили хем топла вода хем ток и печелят 2 но. Питай собствениците на ТЕЦ къде са и ще се крият.

Чак ми стана жал, ще взема да продължавам да си плащам без договор надутите сметки без обяснения.

Е да, обаче те не искат договор, защото ще лъсне истината, че само 15 % ползват и трябва да променят пак закона за да си крадат и хранят партиите, че по закон трябва да фалират

Дрън-дрън толкова заблуди има, че...... Да вярно, почти всички парни инсталация са строени по татово време и тръбите минават през апартаментите. А в момента доста голям брой кооперации им залагат пак парно, но на газ и тръбите минават през коридора или отвътрешната страна на стената в апартамента и там е топломер. Въпроса е, че ако се махне сградната инсталация (тя се въведе, когато парното изведнъж под-скочи), тогава ще се мине на преки договори, което почти ще доведе до крах на топлотом заради сегашната му конструкция, но там е пътят. Аз сам да избирам кое ми отърва и кое не. А сега бабичките мръзнат, като кучета, събират мръсната вода от пералнята за тоалетната, само и само да могат да си платят задължителната обща вода и задължителната сградна инсталация, а тя дали ще е 30%, 50%, кардинално не променя нищо, затова и се проваля енергийната рИформа, с нея и без нея, пак плащаш. Отговора е само един, премахване на сградната инсталация, който иска строи щтрангове през стълбищата, топломери и други мери извън апартаментите - имаш пари - ползваш, нямащ пари само мръзнещ........ей неможем да се разведм с топлото и неможем...преди 1-2 години сградната инсталация май имаше текст да не е повече от 40%, и тоя филм е гледам, сага пак същото - пак плащаш, но по-малко "ще те бият", но плащането си остава....а това, че никой не поддържа рая сградна инсталация, че от топлобменниците тече вода и туй се начуква на обонатната...20 г само с топлото и абонатната се разправям, направо им през оная работа, какви разходи "произвежда" абонатната - нито можеш да я изключиш, нито можеш да избереш нещо друго. Я нека на входната ми врата да са : енергото, газ и топлото - дали ще така?

неграмотен си по въпроса и това което искаш е ти да не плащаш на топлофикация а останалите да се оправят както могат, че на всичко отгоре лъжиш бабичките - казваш че като си махнат щранговете няма да плащат, НО НЕ ИМ КАЗВАШ КОЛКО МНОГО ПО-СТУДЕНО ЩЕ ИМ БЪДЕ , ЗАЩОТО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ВКЛЮЧАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПЕЧКА И КОЛКО ПО-СКЪПО ЩЕ ИМ ИЗЛЕЗЕ. НЕ ИМ КАЗВАШ ЧЕ АКО ПЕЧКАТА ГРЕЕ В ЕДНАТА СТАЯ ТО В БАНЯТА, КУХНЯТА И КОРИДОРА ЩЕ Е КУЧЕШКИ СТУД. Ах ти новобогаташо дето можеш да си позволиш климатик във всяка стая ЗАЩО ЛЪЖЕШ БАБИЧКИТЕ?!

40 кв. жилище всичко е на ел. енергия за последното плащане 167 лв. Това е бойлер, печка готварска, фризер и хладилник, два климатика, телевизори, компютър, осветление. Мои познати плащат само за парно толкова и пак им е студено. ТЕЦ произвеждат и ел. енергия за която получават допълнително пари щото тва било високоефективно производтво. КРАЖБА СИ Е И ТОВА Е!

след това шъ видите как шъ го забучат с 50% сградна...шъ видити вий кой е бате ви Боци ....и кардливото му келеме Горанов

фашистиииииииии!!!!!!!

Има Директива на Европейския съюз за обществените услуги. Най-кратко указанието звучи така: Ползваш-плащаш; не ползваш-не плащаш; когато ползваш- трябва да се измерва . Не виждам защо се коментират моделите на Франция и Германия и какво ни интересува това. Не разбирам защо от министерство на енергетиката предлагат 30% сградна инсталация (като усреднено число!), след като топлотехниката дава съвършено ясно отговор, че загубата по тези тръби е до 10%, което зависи от вида на строителството , изолация и т.н.Каквито и да са загубите обаче, те трябва да влизат в цената на стоката. Когато не искам тази стока- пара или топла вода, никой не може да ме накара да я платя. И нека да умра от студ!

наште дупедати не са я приели тая директива и не важи у булгаристан, затова пък има закон , според който топлофикация има право да те осъди и ти да не разбереш че си бил съден , а съдия изпълнителя да ти вземе жилището ако не си платиш

Точно това трябва да направят,,нашите". Трябва да ,,инкорпорират" тази директива в нашия закон за енергетиката. Така ще се реши въпроса със сградната инсталация , както и със съдебните производства- не ползуваш - не плащаш- немогат да те съдят.

ТОПЛИНАТА, КОЯТО СЕ ИЗЛЪЧВА В ТВОЕТО ЖИЛИЩЕ ОТ ЩРАНГА НЕ Е ЗАГУБА А Е ТВОЯ КОНСУМАЦИЯ ЗАЩОТО ТЯ СЕ ОТДЕЛЯ В ТВОЕТО ЖИЛИЩЕ. Какво ти се иска сега - няма никакво значение - ако утре продадеш жилището може новия собственик да иска да ползува услугата на топлофикацията. ЗАТОВА КАКТО Е ПРОЕКТИРАНА СГРАДАТА ТАКА И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗУВА А КОЙТО НЕ ИСКА ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА ЗАПЛАТИ ПРОЕКТИРАНЕТО НА НОВ ВИД ОТОПЛИТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ И ТОГАВА ДА СИ МАХА ТРЪБИТЕ.

В нашия блок апартаментите на първия етаж са с почти нулеви показания на разпределителите, защото се отопляват от хоризонталните щрангове, минаващи под тях. Те нищо ли да не плащат?

БРЦК

Изолирайте ги! Просто е.

абе киселото зеле не се ли е развалило от тая топлина у мазетата

БРЦК

Няма нужда да се копаят подове и тавани - старите тръби си остават. Те и сега ги има така ,че това не е проблем. Просто няма да тече нищо по тях. На входа на всеки апартамент се пробива по 1 дупка за новите ХОРИЗОНТАЛНИ тръби и готово. Тръбите в коридора се изолират и загубите ще са почти 0. Което значи 0 сградна инсталация и 0 кражби и право на избор искаш или не искаш да си клиент(а не препостен селянин) на топлофикация!!!

Ти как си го представяш това? 1 дупка казваш? Първо: Трябва да разбият за нова вертикална шахта през стълбищната площадка (ако има място!!!). Второ: Една тръба за захранване на всички радиатори в апартамента и дна за отвеждане на водата от тях. Трето: поне една тръба за топла вода до баня, тоалетна, кухня. Тръбите по т. 2 и 3 минават хоризонтално ПО СТЕНИТЕ !!! (не можеш да ги вкопаеш в панелките). Айде сега ми обясни как минават тези 3-5 тръби по стените и ги изолираш, заобикаляш врати, прозорци и т.н. И после ми обясни за 1-та дупка и кой ще плаща?? А таксата сградна инсталация щяла " да намалее" а не да се премахне както си мислиш.

БРЦК

Глупости говориш. Не ми се обяснява надълго и нашироко , но щом повече те кефи си стой на вертикални щрангове и плащай 'сградна инсталация' по 100лв на месец. Подозирам ,че във всеки блок има по няколко такива и никога няма да се мине на хоризонтални щрангове. Все пак това ще ощети крадците на парно и тарикатите - вече няма съседите да им плащат сметките!

Ти сам ще плащаш, това е твоя имот, през него и сега минават само твои тръби, тръби на СЕС. Та, ти ще плащаш, ако искаш, ако не - ще биеш клинци или ще плащаш ток.

Парите предвидени за саниране да се пренасочат за промяна на трасетата - вертикалните щрангове в хоризонтални разводки.

Е това ако не е класически пример на сътрудничество между клиентилисткото МС, лобистите в НС и олгархичните интереси, против интересите на гражданите! Позор!!!

Кое точно не разбра? В нашия вход са по три апартамента на етаж и има примерно 12+1 вертикални двойки щрангове за апартаментите и 1 за входа, а всеки апартамент е с двойка тръби и за топлата вода, т.е общо 16 двойки тръби. Ако се направят две вертикални двойки /за парното и топлата вода/ ще има много по-малко загуби. Единственото неудобство за старите апартаменти е, че трудно ще скрият тръбите до радиаторите и баня/кухня.

сметките на старите длъжници се опростяват.

топлофикация става държавна.

Топлофикация София 'Е' държавна (общинска), к'во има да и става!

Иванчо гола вода си! За да се реши въпроса с централизираното отопление първо трябва да се приеме закон за Кооперативната собственост така като е в Чехия Унгария.Този закон по сила и значимост трябва да е равен на търговсия закон..Всеки вход на жилищен блок трябва да съществува в правното пространство като КООПЕРАЦИЯ. Колкото до хоризонталните щрангове-кой ще плати разбиване на подовете във всеки един топлофициран дом???Готови ли са типовите проекти?

Разумното решение на проблема със загубите на сградната инсталация е добрата изолация на щранговете. Разноските ще са по-малко от таксата за сградна инсталация за 1 сезон. Истината е обаче, че топлофикация не иска да разреши проблема, защото ще си развали далаверата.

Частично си прав - за добрата изолация и далаверата да си плащаме общите части при вертикално, вместо при хоризонтално топлоснабдяване, което ще е многократно по-ниско. Но ако си остават само вертикалните отклонения и чакаш да са изолирани, как точно ще се следи че остават изолирани, щото ще почнат да си свалят по апартаментите изолацията и пак стиган ме на сегашния хал.

Започва голямото надцакване и завеждането на възможно най-голям брой дела срещу длъжница, докато тече срока от един месец и половина.Сега или никога,тази законова възможност дава отново права на топлограбителите,които естествено ще се позоват на все още съществуващ механизъм за начисляване на адвокатски хонорари.

"Още повече, че според данните на "Топлофикация София", средният процент сградна инсталация е 32..." - мани-мани... От 27 години тези хорица все добро ни правят!

Тези 30% са нахакани за да се върже топлинния баланс при 0% сградна инсталация за тези със спряно парно, ако не са тези надути 30%, може да се окаже, че радиатор с мощност 3 кВт е излъчвал с 4-5 кВт, което ще бъде пълен абсурд и повод за съдебни дела.

Предната комунистическа простотия, щранговете да са вертикални за всеки вертикал апартаменти, от която хората са губили с десетилетия. Може би хилядната или милионната комунистическ простотия. Ето така се е обеднявало, когато прости хора са вземали решения. И днес БСП имат такава роля.

Или просто си се родил по време на демонацията. ЗНаешли, че нямаше топломери? Знаеш ли, че цяла зима хората спяха на отворени прозорци? Пък не умряха от глад.

Тогава държавата ДОТИРАШЕ 60% от парното на софиянци, чрез преференциални цени на горивото за централите на топлофикация.

Изглежда , че предложението за хоризонтални щрангове е рожба на някой колективен болен мозък, който се нуждае от спешно оперативно лечение.Ще бъде много интересно как ше бъде реализирано в старите сгради и най-вече в панелните.Ако пода не се разкопава, то апартаментите ще се обзаведат с разни тръби по стените.Това ще българския принос към нов вид интериор.Ако има желание да ги вкарат в стените ,много здраво копане в бетона ще падне,а при пробив ще настане истинска красота ,ще бъде нов български принос към реализиране на малка домашна водна стена,направо красота.Но както казва един мой приятел ,"Каквото и да ти говорят , знай , че ти говорят за пари".Та и тук,става въпрос едни пари , който трябва да се откраднат и се търсят жертвите.Иначе човек си е направил ремонт ,шпакловка по стените, гранитогрес в кухня и антрета , паркет /не ламинат/ в помещенията ,дал примерно 25 хиляди и сега всичко трябва да се разбие,направо красота.

Монтиране на топломер към всеки самостоятелен имот в сградата и хоризонтални тръби от него до радиаторите: на първо място - ще сведе технически и практически до нула кражбите на енергия за отопление, на второ място - загубите в сградната инсталация на тръбите извън апартаментите, т.е. от абонатната станция до топломерите, могат да бъдат сведени до по-малки от 5 - 8 %, което дава възможност да бъде изпълнена точно европейската директива, без да бъдат накърнени интересите на тези, които ползват отопление, защото след изключване на кражбите, броят на отказалите се от парно потребители ще бъде незначителен и сметките за сградна инсталация на останалите няма да надхвърлят 15%, каквито се считат, че са били като дял от енергията за отопление преди въвеждане на дяловото разпределение, на трето място - ще върне много потребители, отказали се от парното, към услугите на топлофикациите, което ще бъде добре и за топлофикационните дружества. За тези сгради, които временно останат с вертикални щрангове и разпределители, вместо топломери, също има решение: първо - като се криминализират кражбите на топлинна енергия, второ - като се направи ефективна, трудно манипулируема топлоизолация на всички открити тръби на сградната инсталация, трето - като се прекъсне циркулацията от най- високо разположените отоплителни тела, на всеки вертикален щранг, до абанатната станция и се поставят ръчни или автоматични обезвъздушители на най- високо разположените отоплителни тела на всеки вертикален щранг. Тогава кражбите на топлинна енергия могат да бъдат сведени до незначителни, а загубите на топлинна енергия в сградната инсталация по-малки от 10 - 15%. Осъществяването на тези мерки ще направи възможно прилагането на европейската директива и за тези сгради, без да ощетява абонатите, ползващи топлинна енергия за отопление чрез централното топлоснабдяване.

ТОВА СИ Е СЕРИОЗЕН СТРОИТЕЛЕН РЕМОНТ, КОЙТО НЕ ВЪВ ВСЕКИ ДОМ ЩЕ Е ВЪЗМОЖЕН, А ДОСТА ПАРИ ЩЕ ИСКА. При това масово използувано отопление ти как мислиш - колко абоната ще го пожелаят?

Миналата седмица медиите съобщиха, че топлофикационното дружество EBH в Пловдив е организирало смяна на вертикалните тръби на сградната инсталация в апартаментите, с хоризонтални тръби в 7-етажен жилищен блок с по 4 апартамента на етаж. Преустройството е било извършено за 15 работни дни. Средната цена с ДДС за ремонта вътре в апартамента е била между 600 и 800 лева, а за ремонта извън апартамента - 377 лева с ДДС. Министерство на енергетиката предлага финансовите средства за частта извън апартаментите да бъдат осигурени от фонда за саниране. В апартаментите тръбите биха могли да се монтират на етапи, до отделните радиатори, както скрити или открити, съобразно потребностите и финансовите възвожности на стопанина, а така също и конструкцията на сградата. Вложените средства ще бъдат възстановени за два - три отоплителни сезона, особено ако кражбите на топлинна енергиа са били големи. В блока, където живея, сградна инсталация е достигала повече от 87% (осемдесет и седем %) от подадената в отоплителната инсталация топлинна енергия.

Госпожо Министър, каква оценка дават Вашите експерти за нормативната уредба, по силата на която съдът е длъжен да приеме за доказано и да осъди, и осъжда потребител с изключени /свалени/ отоплителни тела в своя имот, за това, че е потребил съответен дял от калкулирани з9% или 6ш%, или 8ч%, или 87.87% от топлинната енергия за отопление като отдадени от сградната инсталация ? През далечната 2002г., когато нашето, европейското и световно централно топлоснабдяване все още не са били обогатени с българският опит в дяловото разпределение, нашите експерти, ползвайки своите инженерни и други специални знания, както и ч0 50 годишният опит на други водещи страни в дяловото разпределение, записват в Общи условия за продажба на топлинна енергия от Топлофикация София ЕАД на потребители за битови нужди в гр. София: Чл.2ш, (3), 1. Количеството топлинна енергия, отдадено от сградната инсталация, се определя в размер на 10 на сто от енергията за отопление или по решение на Общото събрание на етажната собственост в размер от 10 до з0 на сто от енергията за отопление и се разпределя

Министерство на енергетиката предлага з0 % от подадената в отоплителната инсталация топлинна енергия да се заплаща като отдадена от сградната инсталация, 70 % като излъчена от отоплителните тела, на които има монтирани и отчитани разпределители, и 0 % за открадната топлинна енергия. В изравнителните ми сметки след 2007г са изчислявани за различни години: 87.87%, 8ч%, 6ш% и пр. топлинна енергия като отдадена от сградната инсталация / по методиката от 2007г/ ! Реално отдадени са били не повече от 10 % - 15%. С останалите 50% - 70% съм заплащал откраднатата топлинна енергия. Открадната чрез скрити подови отопления, сваляни радиатори с уреди и временно замествани с радиатори без уреди, вписване на неверни данни при отчет на уредите - чрез недобросъвестен самоотчет или чрез корумпирани безконтролни инкасатори и пр. Днес Министерство на енергетиката предлага: без да се накърняват интересите и комфорта на крадците на парно, да се преразпределят дължимите от тях суми като част от тях се прехвърлят от сметка сградна инсталация в сметка отоплителни уреди!

Абе вие не разбрахте ли , че никой не плща по белия свят такси без да е потребител. Никой не плаща ако не иска да ползва услуги , това е фундаментален принцип, такива са и евродирективите. Само тука ли сме толкова тъпи и манипулируеми, че се оставяме да ни омагьосват със сложни обяснения вместо като един да изметем рекетьорите от топлофикация и държавните им слуги , които вместо да защитават правата ни ни оплитат в лъжите си и настройваме един срещу друг. Частно парно за 3 потребители излиза по-евтино от топлофикация със стотици хиляди . правете сметка за какви кожодери иде реч и кви тулупи издржаме.

Като влезете в магазин и не купите нищо искат ли ви на изхода някаква такса? - Не! Затова таксите на Топлофикация са си чиста проба рекет и опит за закрепостяване на уж независимия, свободен и принадлежащ към ЕС(?!!!) български гражданин! Няма такава държава! Който ползва ще плаща, който не ползва няма да плаща. Дали с хоризонтални тръби или с изолацията им най-накрая този въпрос трябва да се реши!

Заблуда е, че при хоризонтални щрангове не се плаща сградна инсталация! Винаги има тръби в една сграда, независимо дали са хоризонтални или вертикални, и винаги ще има загуби, които някой трябва да покрива. Така и при хоризонтална сградна инсталация се плаща такса! Единствения вид отопление, където не се плаща сградна, е там където няма Топлофикация.

Има да, но е много по-малко като пари и явно за това са се засилили с тези 30% - никога досега не ми е минавала 8% сградната при хоризонтална инсталация.

keen

Или където законът е справедлив. Например в Закона за задълженията и договорите е указано кой отговаря за загубите - онзи, който получава стоката. В Закона за енергетиката обаче са решили друго, щото иначе кой щеше да ползва топлофикация? И тия неефективни предприятия щяха да си потънат на дъното, където им е мястото.

Че то и тук я получава, но не е доброволно :), поне не и във вашия случай както го описа. Това не бива да е така.

СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ НЕ Е ЗАГУБА НА ЕНЕРГИЯ А ДЕЙСТВИТЕЛНО КОНСУМИРАНА ЕНЕРГИЯ, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ ОБЩАТА ЕНЕРГИЯ ИЗМЕРЕНА В АБОНАТНАТА СТАНЦИЯ.

ЛОЯЛЕН

Сградната инсталация е перфектната загуба на енергия и е емблематичната тъпотия на соц строителството, когато ни продаваха апартаментите с неизолирани щрангове!! Каква сградна инсталация се полага на жилищен блок, на който вертикалните щрангове и радиаторите в стълбищната клетка и коридорите са ИЗКЛЮЧЕНИ!!!

"От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция." В тези страни от десетилетия са на газ. Във Великобритания също. Всяко домакинство е газифицирано и си има собствен котел и бойлер. "В стандартен панелен столичен апартамент таксата стига до 80 лева месечно, посочи Манолова." Това е нищо. Виждал съм доста често по 120-150 лева средна месечна такса сградна. Българите определено имат нужда да видят как е в белите страни, за да не ги лъжат и манипулират в България, защото това вече не се издържа!

keen

Най-правилното решение е това: 1.Хоризонтални щрангове. 2.Топломери към всеки имот. 3.Загубите между централния топломер и индивидуалните топломери (т.нар. "сградна инсталация") се плаща съразмерно с потреблението. Тоя принцип е измислен още в римско време и е залегнал в правото: "вредите са за този, комуто са и ползите".

Щеше да е вярно, само че ако отказалите се не ползвах нищо. В случая не е така - те също ползват топлото стълбище и топлината, която се отделя в имота им. Т.е. те също имат полза! И съобразното твоя постулат, трябва също да платят.

keen

А нима си мислиш, че хората, които "са се отказали", не се отопляват по друг начин (климатик, инфрачервено отопление, духалка, газ, дърва и прочее)? Разбира се, че се отопляват и те. Просто са избрали друг метод. Например такъв, който могат да контролират сами.

Какво значи "топло стълбище" бе мойто момче? Ти на стълбището ли спиш? Аз пък не искам да плащам за стълбщето, ама някакъв узаконен монополист ме принуждава, нищо, че плащам за климатици (заедно с кредита) по-малко, отколкото за т-фикация. Ти на комунизъм ли ми избиваш? А знаеш ли, че при социализЪма при 135 лева минимална заплата плащахме 35 лева на месец за парно и мрънкахме, че ни е много?

Keen, ако действително нямате никакъв подписан договор с Топлофикация, потърси адвокат. Нямат база да те осъдят за неплатени сметки тогава. Нямаш законно открита партида.

keen

Нито една от сградите, присъединени към топлофикация преди 2000г. няма подписан договор. Това нарушение на закона обаче не впечатлява българските съдилища.

Единственото свястно и мъдро мнение за днес. Колега Вие развързахте гордиевия възел с един удар на меча. Дано кюстендилската скива го прочете и да започне да мисли в правилната посока. Другата препоръка ми към "НАРОДНИТЕ П" е да гепят по-малко за да могат да вдигнат заплатите на народа. На никой не му се седи на студено.

Предполагам, че това е и големият зор да въведат тези 30%, усетиха се, че хората с хоризонтална система плащат много малко сградна...по-малко от 8%!

Е, много им харесва това 30%! Една трета почти и си решават всички проблеми и със заплати, бонуси, мърляви ремонти и раздут служебен апарат. Изчислението на процента на топлоотдаване от вертикалните щрангове спрямо общото топлоотдаване / радиатори плюс щрангове/ в една топлофицирана сграда трябва да бъде зададено като задача за дипломна работа на всички кандидат инженери тази година. Който изкара този процент под 10 / колкото е реалната му стойност/ да му бъде дадена диплома за инженер. На останалите да им бъде дадена диплома за началник в Топлофикацията или направо за министър на енергетиката. Справедливо, нали. По такъв начин БЪЛГАРИЯ ще продължи да се развива в правилната посока и всяка година да взима минимум 20 милиарда нов заем. Геноцида не е спирал и няма да спре от самосебеси!

keen

Обаче виж, интересното е, че "така било в Германия и Франция". А то не е така, а ТАКА - ДОГОВОРИ. В ония държави хорати имат договори. Нашичките нямат никакви договори обаче. Карат по инерция - който кон хванали, той щял да им вършее. Докато паднат старите сгради.

как ги сметнахте тези 8 процента? Съществува ли методика и къде се прилага? Второ - веднаж проектирано отопление с вертикални щрангове как ще се промени - явно трябва ново проектиране, ами изпълнението - къде ще минават хоризонталните тръби - по пода, по тавана или по стените в стаите и ще висят в коридорите?! Дайте пример за да стане ясно какво разбиване в жилищата ще падне и за какви пари ще стане. За ново строителство -няма проблем, но за обитаваните сгради не е така. Който не иска топлофикация - реже тръбите и готово, но за останалите съкооператори въпросът изглежда доста скъп и вероятно доста грозен....Този път потърпевши ще са желаещите да ползуват услугите на топлофикация.

Ако "ШЕФА" на ДКВР беше студент, за лафа с хоризонталните щрангове, на изпит по Термодинамика щяха да му завъртят тлъста двойка.

То това се учеше по топло и масо пренасяне.

Да ама в основата е Термодинамика 1 и 2 част.

keen

А какво му е на "лафа" с хоризонталните щрангове? И всъщност не е ли по-важен оня "лаф", за топломерите на входа на всеки имот? Щото с "разпределителите" е врата у поле, или едно към гьотере и малко за миризма.

Лафа е, че щранговете са вертикалните тръби според учебниците, а учените сливи ги карат да легнат хоризонтално. Просто терминологията на журналистите не е правилна. Поради това заблуждават народа. По надолу имам и други мъдри мисли. Чети ако те интересува.

Искам само да кажа, че в панелките масово се краде не само топлоенергия, но и електроенергия и вода!!! Ако се направи една проверка, ще се установи, че всеки се е вързал към тока на съседа си, а той съответно към тока на другия си съсед. В панелките е така.

Много просто-клиентите, които са се отказали не трябва да плащат нищо. Сградната инсталация трябва да се поеме от хората ползващи услугите на топлофикация т.е. тези суми трябва да се разпределят между тях. Ако аз съм единствения абонат и живея на последния 9-ти етаж, защо трябва всечки от 1-вия до 8-мия етаж да ми плащат сградната инсталация защото аз искам да ползвам парно!? Много просто - сградната инсталация я плащам аз, единственият абонат. Редно би било даже Топлофикация да плаща наем за това, че инфраструктурата и минава през частната собственост на хората. Същото трябва да е в сила е за интернет доставчици, които си държат оборудването във входовете. Трябва да плащат наем. Все едно някой да построи хотел в двора ти, и да му плащаш наем,вместо той на теб.

След като си си купил жилище в топлофицирана сграда, ти си се съгласил тя да е топлофицирана! Със същата презумция си е купил жилище и онзи, който иска парно. НЕ е редно той да плаща отопляването и на теб, защото на теб ти е хрумнало, че не искаш парно. Ако все пак достатъчно много хора са го решили в сградата - прави се ОС и се взема решение, парното се изключва централно. Ако и това не ти изнася, намираш си жилище такова каквото на теб ти харесва. Не знам защо си мислиш, че някой на теб персонално ти е длъжен с нещо в този живот.

keen

Значи след като съм си купил жилище в сграда с инсталация за стационарен телефон, аз съм длъжен да плащам такса за него? Или пък в сграда с кабелна телевизия? Или пък в сграда с интернет?

keen

А не мога ли просто да си прекратя "договора"... с предизвестие? И след това да не плащам нито за телефон, нито за кабелна телевизия, нито за интернет, нито за парно?

Внимавай какво си пожелаваш, защото ако това стане реалност няма как да не бъде включено в цената. Драмата ще е подобна като настоящата с ТАКСА сградна инсталация.

Глупоста в България е безгранична. Дрънкането за смяна на вертикалните щтрангове с хоризонтални е пълна глупост. Не е виновна топлофикация, нито дяловото разпределение, а материала, който се чуди как да краде от съседа си и нищо да не плаща.

Топлофикация има вина за това, че вместо да се намери начин да се наказват кражбите, а това могат да направят само ТЕ, най-спокойно си взимат откраднатото от коректните платци!

Тъй наречената прокуратура, изпълнява политическа поръчка да се прави на глуха и сляпа за многобройните кражби между съседите. Топлофикация няма статут да преследва и санкционира крадците, тя може само да сигнализира. Възоснова на многобройните данни, бившият директор на ТС, Петко Милевски, заяви дори в 40-то Народното Събрание, че кражбите от съседите са над 50%. Никой не му обърна внимание, а в медийте изказването му се спомена мимоходом между другото. Проблем може да се реши, като кражбата на топлоенергия се криминализира по закон. Тогава с разрешение на прокуратурата и наличните технически средства, много лесно могат да се изловят всички крадци на парно. Нещата с криминализирането се забатачват, защото част от софийския хайлайф не плаща или краде.

30 % за топла вода??? Що си купувахме калибровани водомери за топла вода.?

Хубавото на журналистите е, че разбират от всичко колкото и к. слива.

ТС отдавна няма нищо общо със соца. В момента е напълно автоматизирано и компютеризирано предприятие. В последните 15 г. в него се извършва мащабна модернизация.Докато някои стачкуваха, скачаха по митинги и преливаха от пусто в празно, в ТС се градеше ежедневно, въпреки стопанската разруха на прехода. Изпратеното ченге за директор на ТС, Валентин Димитров, чиято задача беше да съсипе ТС и подготви за приватизация, не изпълни задачата си. Последствията за него ги виждате.Следващото ръководство, на инж.Рогачев, въобще не се подаде на натиска. Сега ги обвиняват, че вносителят на оборудването е посочил една цена на митницата, а е продадено на по-висока. По ефективност, ТС е над европейско ниво.Този безспорен и доказан от компетентни консултанти факт, бе огласен от следващото ръководство, на инж.Н. Михов, принудиха го сам да напусне. Напълно се премълчава екологичната ефективност на ТС. Кога за последно сте видяли пушещ комин на централа в София /не става въпрос за бялата пара над комините в студени дни/. Да, за заплатите в Топлофикация София нищо не се чува, защото ако имаше нещо интересно, то журналистите щяха да го раздухат до небесата.

А к'во му беше лошото на ВД.

Ето как са нещата със сградната инсталация. Топлофикация София / ТС/ подава енергия до абонатната станция на сградата. Подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер. От там насетне, се позволява собствениците сами да разпределят, отчетеното потребено количество енергия както намерят за удобно. Разбира се, могат да наемат за целта специализирана фирма, която да изготви съответната методика. Същевременно собствениците трябва да се регистрират като юридическо лице и техен представител да заплаща на топлофикация по показанията на топломера в абонатната. Тази възможност почти не се използува, което е лесно обяснимо, имайки предвид българските нрави. Тогава ТС сама наема фирми /топлинните счетоводители/ и определя потреблението на отделните абонати така: Всяко едно от отоплителните тела/радиаторите/,които са монтирани в даден обект, могат да усвоят и излъчат не повече от определено количество енергия, т.е. има някаква точно определена максимална консумация за всеки радиатор. Количеството на тази енергия зависи от типа на радиатора и киловатите топлина подадени за цялата сграда. Топлинните счетоводители, когато засичат показанията, в края отоплителния сезон, същеврвменно определят и вида на радиаторите. Ако се сменят радиаторите, трябва да се оведоми веднага фирмата за топл. счетоводство за да сложат новите разпределители на новите радиатори и определят мощността им. От подадената топлина към сградата се изважда сборът от максималните консумации на радиаторите. Получената стойност са загубите на сградната инсталация общи разходи. Нормално загубите на инсталацията са 5-15%, много рядко достигат 20%, при съсипана топлоизолация в мазето или стар модел абонатни станции. Ако са получени загуби над 15%/20%/, това е единствено от съседски кражби. Както разбирате, ТС не може да открадне и 1 ст.

Топломерите бяха ултразвукиови и не минават на сверяване ами на метрологична проверка. За другото горе долу си прав.

Бива Ви за резензент на доклади в научна конференция, но това е обществен форум и терминът "метрологичен" е специфичен и е за друго място.

keen

А нещо като ДОГОВОР да се сключи с хората, на които се продава тази "енергия"? Не че нещо, но съм чувал, че така пише в закона - там чл.149 нещо си...

плащаме на монополистите загубите от пренасянето на електро и топло енергията до домовете ни?! Защо държавата отново се готви чрез задължителната такса сградна инсталация да ни прави крепостни длъжници на топлоснабдителните предприятия и ненужните ни, на нас крайните потребители, топлинни счетоводители които са именуват търговци, а са чисти инкасатори и счетоводители?! Защо отново ни набутват в схемата ползвал не ползвал топлоенергия да си ползвал - плащаш и това е!?

Много ми е интересно какво си мислите, че става със загубите по другите държави, КОЙ ги плаща? Може би някой отгоре? Или смятате, че топлофикациите нямат загуби? Да, хубаво е да има задължително контрол в тази част, за да няма злоупотреби, но парите идват от едно място - потребителите :).

Загубите на Топлофикация са за нейна сметка, защото топломерът в абонатната е на ИЗХОДЯЩАТА тръба. След него, всички загуби са на живущите, вкл. сградната инсталация, които се разпределят по някакъв начин. И научете най-сетне какво е това СЪСОБСТВЕНОСТ, че ставате смешни. Ако не знаете какво е - попитайте юрист.

са съсобственици в етажната собственост?! Ще кажете че не са, нали?! А защо ползват тръбите които са частна собственост на собственика на жилището и за това му начисляват такси?! Значи са съсобственици след като общия ред ползват помещенията и инсталациите в етажната собственост! И това че си или се пишеш юрист не те прави по-знаещ и по-умен от другите!

уважаеми съфорумци. Вестници Радиа, Телевизии и интернет сайтове, като повторят лъжата 20 пъти и народа и повярвал. Друг е въпросът, че правосъдните органи са марионетни. През 1993г. държавата се отърва от Топлофикация София защото смяташе, че дружеството ще издъхне. Да, ама не. По-късно изпратиха офицера от ДС, Валентин Димитров, за директор, със задача да съсипе общинската топлофикация. Неизвестно защо, той не изпълни задачата, за което сега си плаща със съдебните дела водени срещу него. Като министър на финансите, Милен Велчев поиска 42% дял, за държавната гаранция по заем на топлофикация от МВФ. Държавата нищо не е плащала за тия нейни 42%, които по късно послужиха като основа да получи всичките 100%. Топлофикаци София/ТС/ се води от власт имащите умишлено към фалит . След като не можаха да я сринат нито технологично, нито организационно, сега ви използуват за да я атакуват финансово. Тъй наречената прокуратура, изпълнява политическа поръчка да се прави на глуха и сляпа за многобройните кражби между съседите. Как може да се хващате на въдицата за милиардите откраднати от ТС и за милионите на Вальо Топлото. Някой би ли ми припомнил ИМЕТО НА АВСТРИЙСКАТА БАНКА в която са тези прословути милиони. Няма да може. Прави ли ви впечатление, как съдията по делото, най-неочаквано се отказа от обвинението за милионите в една австрийска банка. Защо ли? Останалите постановки, - за персонален асансьор- гнусна манипулация, джакузита- 1 вана в едно мазе на управлението, флотилията от джетове и яхти, не искам да ги коментирам. Вместо да четете манипулации, най- добре е да се види къде се помещава бандитската топлофикация. Адресът е Ястребец 28б. Няма лесно да откриете 3-4 етажната панелна сградичка, сред лъскавите бизнес офиси в Борово.

Ало редакцията не крийте заглавието защото проблемите на Топлофикациите касаят много хора и най важното е че това е една мощна система за ограбване на населението както и ЕРПтата защото сме им вързани от тъпите политиции рекета е непоносим!!!!!!!!!!!!!!

Определение за щранг в речник -"Комплект от три успоредни вертикални тръби и спирателни кранове в жилищна сграда. Тръби за топла вода, за студена вода и тръба за циркулация." Гледах по телевизията блока с "хоризонталните щрангове". Ако беше в нас това изпълнение майстора щеше да е със счупени ръце и кол в г... Относно "Такса" сградна инсталация - такова животно нема. Вижте в наредбата за топлоснабдяване. Това наименование - "ТАКСА" е измислено от кюстендилската слива, която изпълнява някои поръчки. След минаването на "хоризонтални щрангове" ще се питаме защо платихме тези пари? Същия въпрос се задава и за това кой изяде парите за апартаментните топломери и вентили. Отговора беше фирмите. А фирмите на кой са? Спомням си, че вече някои фирми си имат обръчи от партии. В момента в държавата става нещо, от което трябва да се отклони общественото внимани. За това е този цирк. Вместо да се вдигне народа и "....да им строши главата" им гледа маймунджулуците. НАРОДЕ ДОХОДИТЕ СА МАЛКИ, НЕ ПАРНОТО И ТОКА СКЪПИ.

Топлоснабдяването в София е обществената дейност с най-ясната, прозрачна и справедлива ценова структура, но разбира се не е идеална. Примери за обратното, колкото искаш- билетът за влака до Бургас, този който тежи 50 кг плаща 30 лв и този който тежи 150 кг-пак толкова. Цената на парното е смешно ниска, 8,5 ст. за 1Квтчас с ДДС. Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 8,5 ст. Тази цена обезсмисля всичките напъни за оригинални решения за отопление.

Иван Иванов е електроинженер и е пълен профан в ТОПЛОЕНЕРГЕТИКАТА. Вертикалните щрангове имат в пъти по-ниско топлотдаване от хоризонталните защото са с намалена конвекция поради образуването на изолиращ слой топъл въздух около верикалната тръба, докато при хоризонталната има непрекъснато отмиване на слоя от възходящия конвективен поток. Това най-лесно може да се провери от съществуващите оразмерителни диаграми за топлообменни тръбни съоръжения. А може би, целта е "НАШИТЕ" фирми да получат едни милиончета от смяната на щранговете.

А за хората ще остане да похарчат едни хилядарки за разбитите стени и мебели.

Това на теория е вярно, но на практика хоризонталните тръби, за които говорим, минават под краката на собствениците на жилището и то ако си е пуснал централния кран. С една дума - да плащаш си, но си и топли тебе, а не плащаш си, а минава през жилището на някой дето иска да "изрита" Топлофикация от дома си и не вярва, че му топли.

Пак ще го топлиш тариката по закона за топлообмена. Няма как да задържиш топлината само в твоя апартамент, освен ако не го изолираш и превърнеш в "дюаров съд".

Хора, бъдете по-добри. Топлофекациите просто имат по-голяма нужда от Вашите пари. Дайте им ги, а те ще си оправят сметките по веригата нагоре.

АИДЕ СТИГА С ТОВА ПАРНО

Коментари - 30% сградна инсталация за всички и хоризонтални щрангове? | Днес.dir.bg

30% сградна инсталация за всички и хоризонтални щрангове?

Министерство на енергетиката предлага за обсъждане всички потребители на парно да плащат 30 на сто сградна инсталация.

Обратно в новината

Коментари - 30% сградна инсталация за всички и хоризонтални щрангове? | Днес.dir.bg

Коментари

"От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция. " Като се аргументират с това, що не се аргументират колко са заплатите и пенсиите в Германия и във Франция Баси наглеците

Топлофикация-покровителстван от всички политици и партии крадец.

Като не искате да плащате парно, продайте апартамента и си купете без парно или ходете на село. Сега жилища бол. Не искали да плащат сградна инсталация? А, кой ще ви я плаща? Когато на вън е 0 градуса в апартамент без пуснато парно е 10-12 градуса.

Моята вила не се отоплява от Топлофикация и когато никакъв отоплителен уред не пуснат в помещенията е 12-15 *С, когато навън е под нулата. И според теб и аз ли да плащам на Топлофикация такса? Не бъди толкова елементарен! Бих те оправдал, ако работиш за Топлофикация или си завършил с СССР.

При скрити в стените тръби на сградната инсталация или открити, но с допълнително направена ефективна, трайна (защитена от бързо сваляне и възстановяване) топлоизолация, предлаганите 30% сградна инсталация биха се разпределили приблизително по следния начин: до 10% (пункта) - ще се заплати реално отдадена топлинна енергия от тръбите на сградната инсталация, а с останалите над 20% (пункта) - ще се заплати открадната топлинна енергия от съседите или, ако нейното количество е малко, ще се намалят дължимите суми за регламентирано ползваната топлинна енергия чрез отоплителните тела. Това би облагодетелствало тези съседи, които консумират много енергия за отопление или я разхищават, но ще бъде несправедливо и ще ощетява тези, които пeстят енергия или са затруднени да заплащат дори консумираната от тях. При ефективен контрол над кражбите на топлинна енергия, включително манипулирането на топлоизолацията на тръбите на сградната инсталация, 10% сградна инсталация са достатъчни, за да се заплаща само реално отдадената топлинна енергия от тръбите на сградната инсталация, без открадната и без доплащане сметките на съседите. При открити тръби на сградната инсталация без топлоизолация, отдадената от тях топлинна енергия средно би била между 15 и 20 процента.

Какъв и как би следвало да се изчислява размерът на сградната инсталация при абонат без инсталирани отоплителни тела, зазидани вертикални щрангове и ползващ само услугата топла вода!! Съгласно формулата 30% от нула парно е нула!!

Сградната инсталация е последния писък на соца!! Както преминаващите през моето жилище вертикални щрангове "отопляват", така и аз неползвайки парно, НО отоплявайки се, отдавам температура към моите комшии отгоре, отдолу, отпред отзад, отляво, отдясно, общи части и т.н. Аз също трябва да ползвам компенсации за това, че "отоплявам" (искам или не искам) останалите около мен!!!

Вместо да спазят закона и в съда сме го доказали НЯМА ДОГОВОР - НЯМА ОБЛИГАЦИОННИ ОТНОШЕНИЯ - НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ, те ПРЕДЛАГАТ, обаче хората доволни, че ги крадат и пак ще ги крадат и никой не си иска НАЕМА който топлофикация му дължи по закон, вместо това те плащат сградна и подпомагат престъплението, а после мрънкат. Странни хора

Не знам, как е при вас, но аз съм останал с впечатление, че при сегашните закони и наредби, Топлофикация печели (краде) най-много от топлата вода, а не от парното.

Топлата вода е отделен затворен контур и е редно енергията в този контур да се мери с отделен топломер а не да се фактурира като измислен вероятен процент, но от топлофикация не искат да слага втори измервателен топломер - ще се лишат от далаверата да преразпределят енергията с условни проценти, които лесно могат да променят с различни наредби. ПРИМЕР - купуваме стока която си има и фира и тара и ако търговеца не ги обозначи ще ни фактурира сиренето и саламурата на една и съща цена. Същото е и с топлата вода- ние ще се платим реално изразходваната енергия за подгряване на студената вода в абонатната станция само ако има отделен топломер за тази вода. ТУК ТОПЛОМЕРЪТ Е МНОГО ВАЖЕН ЗАЩОТО НЕИЗРАЗХОДВАНАТА ТОПЛА ВОДА САМО СЕ ДОПОДГРЯВА ЗА ДА СЕ ЗАВЪРТИ ОТНОВО В ТОПЛИННИЯ КРЪГ. Тук се крие едно голямо куче.....

Евродиректива измислена от нашите управляващи!!!! Европа не може да ни задължава,това е предложение,но не и задължение в,което го превръщат нашите управляващи!!!! Опитват се да накарат хората да плащат частния бизнес за милиарди на някой олигарх,като се вържат всичките за топлофикация... Не искаме топлофикация,не я искаме!!!!

Че са долна измет си прав, но не си прав за евродирективата, защото според евродирективата трябва и да не се заплащат непоискани услуги , а услуга няма защото има принудителна подажба на загуби на непоисана услуга, което е углавно престъпление по член от наказателния кодекс, защото чрез принуда ти продават загуби за да извлечат облага за себе си и трети лица с които не си във сдружение за извършване на услуги в частни имоти и нямаш никакъв писмен договор. Очевидно е че държавните органи са престъпни сдружения, а не държавни, видно е от предложенията и решенията им в последните 25 години.

услугата я ИМА и ТИ ЗАЕДНО С ОСТАНАЛИТЕ СЪКООПЕРАТОРИ СТЕ Я ПОИСКАЛИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ СЪС ЗАЯВЛЕНИЕТО ВИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ ТОПЛОФИКАЦИОННАТА МРЕЖА. Сега на някого му се приискало да не живее по общоприетите правила в жилищната сграда и врещи срещу всеки който не е съгласен с неговото мнение - НА ТОВА ИМЕТО МУ Е АНАРХИЯ. Като не искаш да ползуваш услугата на топлофикация постарай се да убедиш съседите се и те да не искат, падайте заявление и топлофикация веднага ще ви среже тръбите. Тогава наистина ще ти стане ясно КОЛКО ПО-ЕВТИНО ЩЕ ТИ СТРУВА ТАЗИ ИДЕЯ........ особено в зимна седмица с температури минус 10 , 17 градуса!

Герберастки крадливи свине!

НИ ИЗНАСИЛВАТ ДА ПЪЛНИМЕ ГУШАТА НА РУСКИТЕ СВИНЕ, ВМЕСТО ДА ИЗГРАЖДАТ ВРЪЗКИТЕ С ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ!!! ЗАТОВА И ЦЕНАТА НА ПАРНОТО Е НЕПОНОСИМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СМЪРТ НА ГЕРБЕРАСТИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!

Е тва беше най-новата тъпня. Хахха кефиш ме. Турция от къде го взима тоз газ и на каква цена ще е ? А сега ако забелязваш ГЕРБ се опитва да се репчина Гърция. Работите се осраха. За цената на парното не са ти виновни руснаците. Виновно ти е законите дето саги писали крадливите политици. Ако незнаеш повечето ТЕЦ произвеждат ел. енергия. Така са го направили хем топла вода хем ток и печелят 2 но. Питай собствениците на ТЕЦ къде са и ще се крият.

Чак ми стана жал, ще взема да продължавам да си плащам без договор надутите сметки без обяснения.

Е да, обаче те не искат договор, защото ще лъсне истината, че само 15 % ползват и трябва да променят пак закона за да си крадат и хранят партиите, че по закон трябва да фалират

Дрън-дрън толкова заблуди има, че...... Да вярно, почти всички парни инсталация са строени по татово време и тръбите минават през апартаментите. А в момента доста голям брой кооперации им залагат пак парно, но на газ и тръбите минават през коридора или отвътрешната страна на стената в апартамента и там е топломер. Въпроса е, че ако се махне сградната инсталация (тя се въведе, когато парното изведнъж под-скочи), тогава ще се мине на преки договори, което почти ще доведе до крах на топлотом заради сегашната му конструкция, но там е пътят. Аз сам да избирам кое ми отърва и кое не. А сега бабичките мръзнат, като кучета, събират мръсната вода от пералнята за тоалетната, само и само да могат да си платят задължителната обща вода и задължителната сградна инсталация, а тя дали ще е 30%, 50%, кардинално не променя нищо, затова и се проваля енергийната рИформа, с нея и без нея, пак плащаш. Отговора е само един, премахване на сградната инсталация, който иска строи щтрангове през стълбищата, топломери и други мери извън апартаментите - имаш пари - ползваш, нямащ пари само мръзнещ........ей неможем да се разведм с топлото и неможем...преди 1-2 години сградната инсталация май имаше текст да не е повече от 40%, и тоя филм е гледам, сага пак същото - пак плащаш, но по-малко "ще те бият", но плащането си остава....а това, че никой не поддържа рая сградна инсталация, че от топлобменниците тече вода и туй се начуква на обонатната...20 г само с топлото и абонатната се разправям, направо им през оная работа, какви разходи "произвежда" абонатната - нито можеш да я изключиш, нито можеш да избереш нещо друго. Я нека на входната ми врата да са : енергото, газ и топлото - дали ще така?

неграмотен си по въпроса и това което искаш е ти да не плащаш на топлофикация а останалите да се оправят както могат, че на всичко отгоре лъжиш бабичките - казваш че като си махнат щранговете няма да плащат, НО НЕ ИМ КАЗВАШ КОЛКО МНОГО ПО-СТУДЕНО ЩЕ ИМ БЪДЕ , ЗАЩОТО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ВКЛЮЧАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПЕЧКА И КОЛКО ПО-СКЪПО ЩЕ ИМ ИЗЛЕЗЕ. НЕ ИМ КАЗВАШ ЧЕ АКО ПЕЧКАТА ГРЕЕ В ЕДНАТА СТАЯ ТО В БАНЯТА, КУХНЯТА И КОРИДОРА ЩЕ Е КУЧЕШКИ СТУД. Ах ти новобогаташо дето можеш да си позволиш климатик във всяка стая ЗАЩО ЛЪЖЕШ БАБИЧКИТЕ?!

40 кв. жилище всичко е на ел. енергия за последното плащане 167 лв. Това е бойлер, печка готварска, фризер и хладилник, два климатика, телевизори, компютър, осветление. Мои познати плащат само за парно толкова и пак им е студено. ТЕЦ произвеждат и ел. енергия за която получават допълнително пари щото тва било високоефективно производтво. КРАЖБА СИ Е И ТОВА Е!

след това шъ видите как шъ го забучат с 50% сградна...шъ видити вий кой е бате ви Боци ....и кардливото му келеме Горанов

фашистиииииииии!!!!!!!

Има Директива на Европейския съюз за обществените услуги. Най-кратко указанието звучи така: Ползваш-плащаш; не ползваш-не плащаш; когато ползваш- трябва да се измерва . Не виждам защо се коментират моделите на Франция и Германия и какво ни интересува това. Не разбирам защо от министерство на енергетиката предлагат 30% сградна инсталация (като усреднено число!), след като топлотехниката дава съвършено ясно отговор, че загубата по тези тръби е до 10%, което зависи от вида на строителството , изолация и т.н.Каквито и да са загубите обаче, те трябва да влизат в цената на стоката. Когато не искам тази стока- пара или топла вода, никой не може да ме накара да я платя. И нека да умра от студ!

наште дупедати не са я приели тая директива и не важи у булгаристан, затова пък има закон , според който топлофикация има право да те осъди и ти да не разбереш че си бил съден , а съдия изпълнителя да ти вземе жилището ако не си платиш

Точно това трябва да направят,,нашите". Трябва да ,,инкорпорират" тази директива в нашия закон за енергетиката. Така ще се реши въпроса със сградната инсталация , както и със съдебните производства- не ползуваш - не плащаш- немогат да те съдят.

ТОПЛИНАТА, КОЯТО СЕ ИЗЛЪЧВА В ТВОЕТО ЖИЛИЩЕ ОТ ЩРАНГА НЕ Е ЗАГУБА А Е ТВОЯ КОНСУМАЦИЯ ЗАЩОТО ТЯ СЕ ОТДЕЛЯ В ТВОЕТО ЖИЛИЩЕ. Какво ти се иска сега - няма никакво значение - ако утре продадеш жилището може новия собственик да иска да ползува услугата на топлофикацията. ЗАТОВА КАКТО Е ПРОЕКТИРАНА СГРАДАТА ТАКА И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗУВА А КОЙТО НЕ ИСКА ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА ЗАПЛАТИ ПРОЕКТИРАНЕТО НА НОВ ВИД ОТОПЛИТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ И ТОГАВА ДА СИ МАХА ТРЪБИТЕ.

В нашия блок апартаментите на първия етаж са с почти нулеви показания на разпределителите, защото се отопляват от хоризонталните щрангове, минаващи под тях. Те нищо ли да не плащат?

БРЦК

Изолирайте ги! Просто е.

абе киселото зеле не се ли е развалило от тая топлина у мазетата

БРЦК

Няма нужда да се копаят подове и тавани - старите тръби си остават. Те и сега ги има така ,че това не е проблем. Просто няма да тече нищо по тях. На входа на всеки апартамент се пробива по 1 дупка за новите ХОРИЗОНТАЛНИ тръби и готово. Тръбите в коридора се изолират и загубите ще са почти 0. Което значи 0 сградна инсталация и 0 кражби и право на избор искаш или не искаш да си клиент(а не препостен селянин) на топлофикация!!!

Ти как си го представяш това? 1 дупка казваш? Първо: Трябва да разбият за нова вертикална шахта през стълбищната площадка (ако има място!!!). Второ: Една тръба за захранване на всички радиатори в апартамента и дна за отвеждане на водата от тях. Трето: поне една тръба за топла вода до баня, тоалетна, кухня. Тръбите по т. 2 и 3 минават хоризонтално ПО СТЕНИТЕ !!! (не можеш да ги вкопаеш в панелките). Айде сега ми обясни как минават тези 3-5 тръби по стените и ги изолираш, заобикаляш врати, прозорци и т.н. И после ми обясни за 1-та дупка и кой ще плаща?? А таксата сградна инсталация щяла " да намалее" а не да се премахне както си мислиш.

БРЦК

Глупости говориш. Не ми се обяснява надълго и нашироко , но щом повече те кефи си стой на вертикални щрангове и плащай 'сградна инсталация' по 100лв на месец. Подозирам ,че във всеки блок има по няколко такива и никога няма да се мине на хоризонтални щрангове. Все пак това ще ощети крадците на парно и тарикатите - вече няма съседите да им плащат сметките!

Ти сам ще плащаш, това е твоя имот, през него и сега минават само твои тръби, тръби на СЕС. Та, ти ще плащаш, ако искаш, ако не - ще биеш клинци или ще плащаш ток.

Парите предвидени за саниране да се пренасочат за промяна на трасетата - вертикалните щрангове в хоризонтални разводки.

Е това ако не е класически пример на сътрудничество между клиентилисткото МС, лобистите в НС и олгархичните интереси, против интересите на гражданите! Позор!!!

Кое точно не разбра? В нашия вход са по три апартамента на етаж и има примерно 12+1 вертикални двойки щрангове за апартаментите и 1 за входа, а всеки апартамент е с двойка тръби и за топлата вода, т.е общо 16 двойки тръби. Ако се направят две вертикални двойки /за парното и топлата вода/ ще има много по-малко загуби. Единственото неудобство за старите апартаменти е, че трудно ще скрият тръбите до радиаторите и баня/кухня.

сметките на старите длъжници се опростяват.

топлофикация става държавна.

Топлофикация София 'Е' държавна (общинска), к'во има да и става!

Иванчо гола вода си! За да се реши въпроса с централизираното отопление първо трябва да се приеме закон за Кооперативната собственост така като е в Чехия Унгария.Този закон по сила и значимост трябва да е равен на търговсия закон..Всеки вход на жилищен блок трябва да съществува в правното пространство като КООПЕРАЦИЯ. Колкото до хоризонталните щрангове-кой ще плати разбиване на подовете във всеки един топлофициран дом???Готови ли са типовите проекти?

Разумното решение на проблема със загубите на сградната инсталация е добрата изолация на щранговете. Разноските ще са по-малко от таксата за сградна инсталация за 1 сезон. Истината е обаче, че топлофикация не иска да разреши проблема, защото ще си развали далаверата.

Частично си прав - за добрата изолация и далаверата да си плащаме общите части при вертикално, вместо при хоризонтално топлоснабдяване, което ще е многократно по-ниско. Но ако си остават само вертикалните отклонения и чакаш да са изолирани, как точно ще се следи че остават изолирани, щото ще почнат да си свалят по апартаментите изолацията и пак стиган ме на сегашния хал.

Започва голямото надцакване и завеждането на възможно най-голям брой дела срещу длъжница, докато тече срока от един месец и половина.Сега или никога,тази законова възможност дава отново права на топлограбителите,които естествено ще се позоват на все още съществуващ механизъм за начисляване на адвокатски хонорари.

"Още повече, че според данните на "Топлофикация София", средният процент сградна инсталация е 32..." - мани-мани... От 27 години тези хорица все добро ни правят!

Тези 30% са нахакани за да се върже топлинния баланс при 0% сградна инсталация за тези със спряно парно, ако не са тези надути 30%, може да се окаже, че радиатор с мощност 3 кВт е излъчвал с 4-5 кВт, което ще бъде пълен абсурд и повод за съдебни дела.

Предната комунистическа простотия, щранговете да са вертикални за всеки вертикал апартаменти, от която хората са губили с десетилетия. Може би хилядната или милионната комунистическ простотия. Ето така се е обеднявало, когато прости хора са вземали решения. И днес БСП имат такава роля.

Или просто си се родил по време на демонацията. ЗНаешли, че нямаше топломери? Знаеш ли, че цяла зима хората спяха на отворени прозорци? Пък не умряха от глад.

Тогава държавата ДОТИРАШЕ 60% от парното на софиянци, чрез преференциални цени на горивото за централите на топлофикация.

Изглежда , че предложението за хоризонтални щрангове е рожба на някой колективен болен мозък, който се нуждае от спешно оперативно лечение.Ще бъде много интересно как ше бъде реализирано в старите сгради и най-вече в панелните.Ако пода не се разкопава, то апартаментите ще се обзаведат с разни тръби по стените.Това ще българския принос към нов вид интериор.Ако има желание да ги вкарат в стените ,много здраво копане в бетона ще падне,а при пробив ще настане истинска красота ,ще бъде нов български принос към реализиране на малка домашна водна стена,направо красота.Но както казва един мой приятел ,"Каквото и да ти говорят , знай , че ти говорят за пари".Та и тук,става въпрос едни пари , който трябва да се откраднат и се търсят жертвите.Иначе човек си е направил ремонт ,шпакловка по стените, гранитогрес в кухня и антрета , паркет /не ламинат/ в помещенията ,дал примерно 25 хиляди и сега всичко трябва да се разбие,направо красота.

Монтиране на топломер към всеки самостоятелен имот в сградата и хоризонтални тръби от него до радиаторите: на първо място - ще сведе технически и практически до нула кражбите на енергия за отопление, на второ място - загубите в сградната инсталация на тръбите извън апартаментите, т.е. от абонатната станция до топломерите, могат да бъдат сведени до по-малки от 5 - 8 %, което дава възможност да бъде изпълнена точно европейската директива, без да бъдат накърнени интересите на тези, които ползват отопление, защото след изключване на кражбите, броят на отказалите се от парно потребители ще бъде незначителен и сметките за сградна инсталация на останалите няма да надхвърлят 15%, каквито се считат, че са били като дял от енергията за отопление преди въвеждане на дяловото разпределение, на трето място - ще върне много потребители, отказали се от парното, към услугите на топлофикациите, което ще бъде добре и за топлофикационните дружества. За тези сгради, които временно останат с вертикални щрангове и разпределители, вместо топломери, също има решение: първо - като се криминализират кражбите на топлинна енергия, второ - като се направи ефективна, трудно манипулируема топлоизолация на всички открити тръби на сградната инсталация, трето - като се прекъсне циркулацията от най- високо разположените отоплителни тела, на всеки вертикален щранг, до абанатната станция и се поставят ръчни или автоматични обезвъздушители на най- високо разположените отоплителни тела на всеки вертикален щранг. Тогава кражбите на топлинна енергия могат да бъдат сведени до незначителни, а загубите на топлинна енергия в сградната инсталация по-малки от 10 - 15%. Осъществяването на тези мерки ще направи възможно прилагането на европейската директива и за тези сгради, без да ощетява абонатите, ползващи топлинна енергия за отопление чрез централното топлоснабдяване.

ТОВА СИ Е СЕРИОЗЕН СТРОИТЕЛЕН РЕМОНТ, КОЙТО НЕ ВЪВ ВСЕКИ ДОМ ЩЕ Е ВЪЗМОЖЕН, А ДОСТА ПАРИ ЩЕ ИСКА. При това масово използувано отопление ти как мислиш - колко абоната ще го пожелаят?

Миналата седмица медиите съобщиха, че топлофикационното дружество EBH в Пловдив е организирало смяна на вертикалните тръби на сградната инсталация в апартаментите, с хоризонтални тръби в 7-етажен жилищен блок с по 4 апартамента на етаж. Преустройството е било извършено за 15 работни дни. Средната цена с ДДС за ремонта вътре в апартамента е била между 600 и 800 лева, а за ремонта извън апартамента - 377 лева с ДДС. Министерство на енергетиката предлага финансовите средства за частта извън апартаментите да бъдат осигурени от фонда за саниране. В апартаментите тръбите биха могли да се монтират на етапи, до отделните радиатори, както скрити или открити, съобразно потребностите и финансовите възвожности на стопанина, а така също и конструкцията на сградата. Вложените средства ще бъдат възстановени за два - три отоплителни сезона, особено ако кражбите на топлинна енергиа са били големи. В блока, където живея, сградна инсталация е достигала повече от 87% (осемдесет и седем %) от подадената в отоплителната инсталация топлинна енергия.

Госпожо Министър, каква оценка дават Вашите експерти за нормативната уредба, по силата на която съдът е длъжен да приеме за доказано и да осъди, и осъжда потребител с изключени /свалени/ отоплителни тела в своя имот, за това, че е потребил съответен дял от калкулирани з9% или 6ш%, или 8ч%, или 87.87% от топлинната енергия за отопление като отдадени от сградната инсталация ? През далечната 2002г., когато нашето, европейското и световно централно топлоснабдяване все още не са били обогатени с българският опит в дяловото разпределение, нашите експерти, ползвайки своите инженерни и други специални знания, както и ч0 50 годишният опит на други водещи страни в дяловото разпределение, записват в Общи условия за продажба на топлинна енергия от Топлофикация София ЕАД на потребители за битови нужди в гр. София: Чл.2ш, (3), 1. Количеството топлинна енергия, отдадено от сградната инсталация, се определя в размер на 10 на сто от енергията за отопление или по решение на Общото събрание на етажната собственост в размер от 10 до з0 на сто от енергията за отопление и се разпределя

Министерство на енергетиката предлага з0 % от подадената в отоплителната инсталация топлинна енергия да се заплаща като отдадена от сградната инсталация, 70 % като излъчена от отоплителните тела, на които има монтирани и отчитани разпределители, и 0 % за открадната топлинна енергия. В изравнителните ми сметки след 2007г са изчислявани за различни години: 87.87%, 8ч%, 6ш% и пр. топлинна енергия като отдадена от сградната инсталация / по методиката от 2007г/ ! Реално отдадени са били не повече от 10 % - 15%. С останалите 50% - 70% съм заплащал откраднатата топлинна енергия. Открадната чрез скрити подови отопления, сваляни радиатори с уреди и временно замествани с радиатори без уреди, вписване на неверни данни при отчет на уредите - чрез недобросъвестен самоотчет или чрез корумпирани безконтролни инкасатори и пр. Днес Министерство на енергетиката предлага: без да се накърняват интересите и комфорта на крадците на парно, да се преразпределят дължимите от тях суми като част от тях се прехвърлят от сметка сградна инсталация в сметка отоплителни уреди!

Абе вие не разбрахте ли , че никой не плща по белия свят такси без да е потребител. Никой не плаща ако не иска да ползва услуги , това е фундаментален принцип, такива са и евродирективите. Само тука ли сме толкова тъпи и манипулируеми, че се оставяме да ни омагьосват със сложни обяснения вместо като един да изметем рекетьорите от топлофикация и държавните им слуги , които вместо да защитават правата ни ни оплитат в лъжите си и настройваме един срещу друг. Частно парно за 3 потребители излиза по-евтино от топлофикация със стотици хиляди . правете сметка за какви кожодери иде реч и кви тулупи издржаме.

Като влезете в магазин и не купите нищо искат ли ви на изхода някаква такса? - Не! Затова таксите на Топлофикация са си чиста проба рекет и опит за закрепостяване на уж независимия, свободен и принадлежащ към ЕС(?!!!) български гражданин! Няма такава държава! Който ползва ще плаща, който не ползва няма да плаща. Дали с хоризонтални тръби или с изолацията им най-накрая този въпрос трябва да се реши!

Заблуда е, че при хоризонтални щрангове не се плаща сградна инсталация! Винаги има тръби в една сграда, независимо дали са хоризонтални или вертикални, и винаги ще има загуби, които някой трябва да покрива. Така и при хоризонтална сградна инсталация се плаща такса! Единствения вид отопление, където не се плаща сградна, е там където няма Топлофикация.

Има да, но е много по-малко като пари и явно за това са се засилили с тези 30% - никога досега не ми е минавала 8% сградната при хоризонтална инсталация.

keen

Или където законът е справедлив. Например в Закона за задълженията и договорите е указано кой отговаря за загубите - онзи, който получава стоката. В Закона за енергетиката обаче са решили друго, щото иначе кой щеше да ползва топлофикация? И тия неефективни предприятия щяха да си потънат на дъното, където им е мястото.

Че то и тук я получава, но не е доброволно :), поне не и във вашия случай както го описа. Това не бива да е така.

СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ НЕ Е ЗАГУБА НА ЕНЕРГИЯ А ДЕЙСТВИТЕЛНО КОНСУМИРАНА ЕНЕРГИЯ, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ ОБЩАТА ЕНЕРГИЯ ИЗМЕРЕНА В АБОНАТНАТА СТАНЦИЯ.

ЛОЯЛЕН

Сградната инсталация е перфектната загуба на енергия и е емблематичната тъпотия на соц строителството, когато ни продаваха апартаментите с неизолирани щрангове!! Каква сградна инсталация се полага на жилищен блок, на който вертикалните щрангове и радиаторите в стълбищната клетка и коридорите са ИЗКЛЮЧЕНИ!!!

"От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция." В тези страни от десетилетия са на газ. Във Великобритания също. Всяко домакинство е газифицирано и си има собствен котел и бойлер. "В стандартен панелен столичен апартамент таксата стига до 80 лева месечно, посочи Манолова." Това е нищо. Виждал съм доста често по 120-150 лева средна месечна такса сградна. Българите определено имат нужда да видят как е в белите страни, за да не ги лъжат и манипулират в България, защото това вече не се издържа!

keen

Най-правилното решение е това: 1.Хоризонтални щрангове. 2.Топломери към всеки имот. 3.Загубите между централния топломер и индивидуалните топломери (т.нар. "сградна инсталация") се плаща съразмерно с потреблението. Тоя принцип е измислен още в римско време и е залегнал в правото: "вредите са за този, комуто са и ползите".

Щеше да е вярно, само че ако отказалите се не ползвах нищо. В случая не е така - те също ползват топлото стълбище и топлината, която се отделя в имота им. Т.е. те също имат полза! И съобразното твоя постулат, трябва също да платят.

keen

А нима си мислиш, че хората, които "са се отказали", не се отопляват по друг начин (климатик, инфрачервено отопление, духалка, газ, дърва и прочее)? Разбира се, че се отопляват и те. Просто са избрали друг метод. Например такъв, който могат да контролират сами.

Какво значи "топло стълбище" бе мойто момче? Ти на стълбището ли спиш? Аз пък не искам да плащам за стълбщето, ама някакъв узаконен монополист ме принуждава, нищо, че плащам за климатици (заедно с кредита) по-малко, отколкото за т-фикация. Ти на комунизъм ли ми избиваш? А знаеш ли, че при социализЪма при 135 лева минимална заплата плащахме 35 лева на месец за парно и мрънкахме, че ни е много?

Keen, ако действително нямате никакъв подписан договор с Топлофикация, потърси адвокат. Нямат база да те осъдят за неплатени сметки тогава. Нямаш законно открита партида.

keen

Нито една от сградите, присъединени към топлофикация преди 2000г. няма подписан договор. Това нарушение на закона обаче не впечатлява българските съдилища.

Единственото свястно и мъдро мнение за днес. Колега Вие развързахте гордиевия възел с един удар на меча. Дано кюстендилската скива го прочете и да започне да мисли в правилната посока. Другата препоръка ми към "НАРОДНИТЕ П" е да гепят по-малко за да могат да вдигнат заплатите на народа. На никой не му се седи на студено.

Предполагам, че това е и големият зор да въведат тези 30%, усетиха се, че хората с хоризонтална система плащат много малко сградна...по-малко от 8%!

Е, много им харесва това 30%! Една трета почти и си решават всички проблеми и със заплати, бонуси, мърляви ремонти и раздут служебен апарат. Изчислението на процента на топлоотдаване от вертикалните щрангове спрямо общото топлоотдаване / радиатори плюс щрангове/ в една топлофицирана сграда трябва да бъде зададено като задача за дипломна работа на всички кандидат инженери тази година. Който изкара този процент под 10 / колкото е реалната му стойност/ да му бъде дадена диплома за инженер. На останалите да им бъде дадена диплома за началник в Топлофикацията или направо за министър на енергетиката. Справедливо, нали. По такъв начин БЪЛГАРИЯ ще продължи да се развива в правилната посока и всяка година да взима минимум 20 милиарда нов заем. Геноцида не е спирал и няма да спре от самосебеси!

keen

Обаче виж, интересното е, че "така било в Германия и Франция". А то не е така, а ТАКА - ДОГОВОРИ. В ония държави хорати имат договори. Нашичките нямат никакви договори обаче. Карат по инерция - който кон хванали, той щял да им вършее. Докато паднат старите сгради.

как ги сметнахте тези 8 процента? Съществува ли методика и къде се прилага? Второ - веднаж проектирано отопление с вертикални щрангове как ще се промени - явно трябва ново проектиране, ами изпълнението - къде ще минават хоризонталните тръби - по пода, по тавана или по стените в стаите и ще висят в коридорите?! Дайте пример за да стане ясно какво разбиване в жилищата ще падне и за какви пари ще стане. За ново строителство -няма проблем, но за обитаваните сгради не е така. Който не иска топлофикация - реже тръбите и готово, но за останалите съкооператори въпросът изглежда доста скъп и вероятно доста грозен....Този път потърпевши ще са желаещите да ползуват услугите на топлофикация.

Ако "ШЕФА" на ДКВР беше студент, за лафа с хоризонталните щрангове, на изпит по Термодинамика щяха да му завъртят тлъста двойка.

То това се учеше по топло и масо пренасяне.

Да ама в основата е Термодинамика 1 и 2 част.

keen

А какво му е на "лафа" с хоризонталните щрангове? И всъщност не е ли по-важен оня "лаф", за топломерите на входа на всеки имот? Щото с "разпределителите" е врата у поле, или едно към гьотере и малко за миризма.

Лафа е, че щранговете са вертикалните тръби според учебниците, а учените сливи ги карат да легнат хоризонтално. Просто терминологията на журналистите не е правилна. Поради това заблуждават народа. По надолу имам и други мъдри мисли. Чети ако те интересува.

Искам само да кажа, че в панелките масово се краде не само топлоенергия, но и електроенергия и вода!!! Ако се направи една проверка, ще се установи, че всеки се е вързал към тока на съседа си, а той съответно към тока на другия си съсед. В панелките е така.

Много просто-клиентите, които са се отказали не трябва да плащат нищо. Сградната инсталация трябва да се поеме от хората ползващи услугите на топлофикация т.е. тези суми трябва да се разпределят между тях. Ако аз съм единствения абонат и живея на последния 9-ти етаж, защо трябва всечки от 1-вия до 8-мия етаж да ми плащат сградната инсталация защото аз искам да ползвам парно!? Много просто - сградната инсталация я плащам аз, единственият абонат. Редно би било даже Топлофикация да плаща наем за това, че инфраструктурата и минава през частната собственост на хората. Същото трябва да е в сила е за интернет доставчици, които си държат оборудването във входовете. Трябва да плащат наем. Все едно някой да построи хотел в двора ти, и да му плащаш наем,вместо той на теб.

След като си си купил жилище в топлофицирана сграда, ти си се съгласил тя да е топлофицирана! Със същата презумция си е купил жилище и онзи, който иска парно. НЕ е редно той да плаща отопляването и на теб, защото на теб ти е хрумнало, че не искаш парно. Ако все пак достатъчно много хора са го решили в сградата - прави се ОС и се взема решение, парното се изключва централно. Ако и това не ти изнася, намираш си жилище такова каквото на теб ти харесва. Не знам защо си мислиш, че някой на теб персонално ти е длъжен с нещо в този живот.

keen

Значи след като съм си купил жилище в сграда с инсталация за стационарен телефон, аз съм длъжен да плащам такса за него? Или пък в сграда с кабелна телевизия? Или пък в сграда с интернет?

keen

А не мога ли просто да си прекратя "договора"... с предизвестие? И след това да не плащам нито за телефон, нито за кабелна телевизия, нито за интернет, нито за парно?

Внимавай какво си пожелаваш, защото ако това стане реалност няма как да не бъде включено в цената. Драмата ще е подобна като настоящата с ТАКСА сградна инсталация.

Глупоста в България е безгранична. Дрънкането за смяна на вертикалните щтрангове с хоризонтални е пълна глупост. Не е виновна топлофикация, нито дяловото разпределение, а материала, който се чуди как да краде от съседа си и нищо да не плаща.

Топлофикация има вина за това, че вместо да се намери начин да се наказват кражбите, а това могат да направят само ТЕ, най-спокойно си взимат откраднатото от коректните платци!

Тъй наречената прокуратура, изпълнява политическа поръчка да се прави на глуха и сляпа за многобройните кражби между съседите. Топлофикация няма статут да преследва и санкционира крадците, тя може само да сигнализира. Възоснова на многобройните данни, бившият директор на ТС, Петко Милевски, заяви дори в 40-то Народното Събрание, че кражбите от съседите са над 50%. Никой не му обърна внимание, а в медийте изказването му се спомена мимоходом между другото. Проблем може да се реши, като кражбата на топлоенергия се криминализира по закон. Тогава с разрешение на прокуратурата и наличните технически средства, много лесно могат да се изловят всички крадци на парно. Нещата с криминализирането се забатачват, защото част от софийския хайлайф не плаща или краде.

30 % за топла вода??? Що си купувахме калибровани водомери за топла вода.?

Хубавото на журналистите е, че разбират от всичко колкото и к. слива.

ТС отдавна няма нищо общо със соца. В момента е напълно автоматизирано и компютеризирано предприятие. В последните 15 г. в него се извършва мащабна модернизация.Докато някои стачкуваха, скачаха по митинги и преливаха от пусто в празно, в ТС се градеше ежедневно, въпреки стопанската разруха на прехода. Изпратеното ченге за директор на ТС, Валентин Димитров, чиято задача беше да съсипе ТС и подготви за приватизация, не изпълни задачата си. Последствията за него ги виждате.Следващото ръководство, на инж.Рогачев, въобще не се подаде на натиска. Сега ги обвиняват, че вносителят на оборудването е посочил една цена на митницата, а е продадено на по-висока. По ефективност, ТС е над европейско ниво.Този безспорен и доказан от компетентни консултанти факт, бе огласен от следващото ръководство, на инж.Н. Михов, принудиха го сам да напусне. Напълно се премълчава екологичната ефективност на ТС. Кога за последно сте видяли пушещ комин на централа в София /не става въпрос за бялата пара над комините в студени дни/. Да, за заплатите в Топлофикация София нищо не се чува, защото ако имаше нещо интересно, то журналистите щяха да го раздухат до небесата.

А к'во му беше лошото на ВД.

Ето как са нещата със сградната инсталация. Топлофикация София / ТС/ подава енергия до абонатната станция на сградата. Подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер. От там насетне, се позволява собствениците сами да разпределят, отчетеното потребено количество енергия както намерят за удобно. Разбира се, могат да наемат за целта специализирана фирма, която да изготви съответната методика. Същевременно собствениците трябва да се регистрират като юридическо лице и техен представител да заплаща на топлофикация по показанията на топломера в абонатната. Тази възможност почти не се използува, което е лесно обяснимо, имайки предвид българските нрави. Тогава ТС сама наема фирми /топлинните счетоводители/ и определя потреблението на отделните абонати така: Всяко едно от отоплителните тела/радиаторите/,които са монтирани в даден обект, могат да усвоят и излъчат не повече от определено количество енергия, т.е. има някаква точно определена максимална консумация за всеки радиатор. Количеството на тази енергия зависи от типа на радиатора и киловатите топлина подадени за цялата сграда. Топлинните счетоводители, когато засичат показанията, в края отоплителния сезон, същеврвменно определят и вида на радиаторите. Ако се сменят радиаторите, трябва да се оведоми веднага фирмата за топл. счетоводство за да сложат новите разпределители на новите радиатори и определят мощността им. От подадената топлина към сградата се изважда сборът от максималните консумации на радиаторите. Получената стойност са загубите на сградната инсталация общи разходи. Нормално загубите на инсталацията са 5-15%, много рядко достигат 20%, при съсипана топлоизолация в мазето или стар модел абонатни станции. Ако са получени загуби над 15%/20%/, това е единствено от съседски кражби. Както разбирате, ТС не може да открадне и 1 ст.

Топломерите бяха ултразвукиови и не минават на сверяване ами на метрологична проверка. За другото горе долу си прав.

Бива Ви за резензент на доклади в научна конференция, но това е обществен форум и терминът "метрологичен" е специфичен и е за друго място.

keen

А нещо като ДОГОВОР да се сключи с хората, на които се продава тази "енергия"? Не че нещо, но съм чувал, че така пише в закона - там чл.149 нещо си...

плащаме на монополистите загубите от пренасянето на електро и топло енергията до домовете ни?! Защо държавата отново се готви чрез задължителната такса сградна инсталация да ни прави крепостни длъжници на топлоснабдителните предприятия и ненужните ни, на нас крайните потребители, топлинни счетоводители които са именуват търговци, а са чисти инкасатори и счетоводители?! Защо отново ни набутват в схемата ползвал не ползвал топлоенергия да си ползвал - плащаш и това е!?

Много ми е интересно какво си мислите, че става със загубите по другите държави, КОЙ ги плаща? Може би някой отгоре? Или смятате, че топлофикациите нямат загуби? Да, хубаво е да има задължително контрол в тази част, за да няма злоупотреби, но парите идват от едно място - потребителите :).

Загубите на Топлофикация са за нейна сметка, защото топломерът в абонатната е на ИЗХОДЯЩАТА тръба. След него, всички загуби са на живущите, вкл. сградната инсталация, които се разпределят по някакъв начин. И научете най-сетне какво е това СЪСОБСТВЕНОСТ, че ставате смешни. Ако не знаете какво е - попитайте юрист.

са съсобственици в етажната собственост?! Ще кажете че не са, нали?! А защо ползват тръбите които са частна собственост на собственика на жилището и за това му начисляват такси?! Значи са съсобственици след като общия ред ползват помещенията и инсталациите в етажната собственост! И това че си или се пишеш юрист не те прави по-знаещ и по-умен от другите!

уважаеми съфорумци. Вестници Радиа, Телевизии и интернет сайтове, като повторят лъжата 20 пъти и народа и повярвал. Друг е въпросът, че правосъдните органи са марионетни. През 1993г. държавата се отърва от Топлофикация София защото смяташе, че дружеството ще издъхне. Да, ама не. По-късно изпратиха офицера от ДС, Валентин Димитров, за директор, със задача да съсипе общинската топлофикация. Неизвестно защо, той не изпълни задачата, за което сега си плаща със съдебните дела водени срещу него. Като министър на финансите, Милен Велчев поиска 42% дял, за държавната гаранция по заем на топлофикация от МВФ. Държавата нищо не е плащала за тия нейни 42%, които по късно послужиха като основа да получи всичките 100%. Топлофикаци София/ТС/ се води от власт имащите умишлено към фалит . След като не можаха да я сринат нито технологично, нито организационно, сега ви използуват за да я атакуват финансово. Тъй наречената прокуратура, изпълнява политическа поръчка да се прави на глуха и сляпа за многобройните кражби между съседите. Как може да се хващате на въдицата за милиардите откраднати от ТС и за милионите на Вальо Топлото. Някой би ли ми припомнил ИМЕТО НА АВСТРИЙСКАТА БАНКА в която са тези прословути милиони. Няма да може. Прави ли ви впечатление, как съдията по делото, най-неочаквано се отказа от обвинението за милионите в една австрийска банка. Защо ли? Останалите постановки, - за персонален асансьор- гнусна манипулация, джакузита- 1 вана в едно мазе на управлението, флотилията от джетове и яхти, не искам да ги коментирам. Вместо да четете манипулации, най- добре е да се види къде се помещава бандитската топлофикация. Адресът е Ястребец 28б. Няма лесно да откриете 3-4 етажната панелна сградичка, сред лъскавите бизнес офиси в Борово.

Ало редакцията не крийте заглавието защото проблемите на Топлофикациите касаят много хора и най важното е че това е една мощна система за ограбване на населението както и ЕРПтата защото сме им вързани от тъпите политиции рекета е непоносим!!!!!!!!!!!!!!

Определение за щранг в речник -"Комплект от три успоредни вертикални тръби и спирателни кранове в жилищна сграда. Тръби за топла вода, за студена вода и тръба за циркулация." Гледах по телевизията блока с "хоризонталните щрангове". Ако беше в нас това изпълнение майстора щеше да е със счупени ръце и кол в г... Относно "Такса" сградна инсталация - такова животно нема. Вижте в наредбата за топлоснабдяване. Това наименование - "ТАКСА" е измислено от кюстендилската слива, която изпълнява някои поръчки. След минаването на "хоризонтални щрангове" ще се питаме защо платихме тези пари? Същия въпрос се задава и за това кой изяде парите за апартаментните топломери и вентили. Отговора беше фирмите. А фирмите на кой са? Спомням си, че вече някои фирми си имат обръчи от партии. В момента в държавата става нещо, от което трябва да се отклони общественото внимани. За това е този цирк. Вместо да се вдигне народа и "....да им строши главата" им гледа маймунджулуците. НАРОДЕ ДОХОДИТЕ СА МАЛКИ, НЕ ПАРНОТО И ТОКА СКЪПИ.

Топлоснабдяването в София е обществената дейност с най-ясната, прозрачна и справедлива ценова структура, но разбира се не е идеална. Примери за обратното, колкото искаш- билетът за влака до Бургас, този който тежи 50 кг плаща 30 лв и този който тежи 150 кг-пак толкова. Цената на парното е смешно ниска, 8,5 ст. за 1Квтчас с ДДС. Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 8,5 ст. Тази цена обезсмисля всичките напъни за оригинални решения за отопление.

Иван Иванов е електроинженер и е пълен профан в ТОПЛОЕНЕРГЕТИКАТА. Вертикалните щрангове имат в пъти по-ниско топлотдаване от хоризонталните защото са с намалена конвекция поради образуването на изолиращ слой топъл въздух около верикалната тръба, докато при хоризонталната има непрекъснато отмиване на слоя от възходящия конвективен поток. Това най-лесно може да се провери от съществуващите оразмерителни диаграми за топлообменни тръбни съоръжения. А може би, целта е "НАШИТЕ" фирми да получат едни милиончета от смяната на щранговете.

А за хората ще остане да похарчат едни хилядарки за разбитите стени и мебели.

Това на теория е вярно, но на практика хоризонталните тръби, за които говорим, минават под краката на собствениците на жилището и то ако си е пуснал централния кран. С една дума - да плащаш си, но си и топли тебе, а не плащаш си, а минава през жилището на някой дето иска да "изрита" Топлофикация от дома си и не вярва, че му топли.

Пак ще го топлиш тариката по закона за топлообмена. Няма как да задържиш топлината само в твоя апартамент, освен ако не го изолираш и превърнеш в "дюаров съд".

Хора, бъдете по-добри. Топлофекациите просто имат по-голяма нужда от Вашите пари. Дайте им ги, а те ще си оправят сметките по веригата нагоре.

АИДЕ СТИГА С ТОВА ПАРНО