Коментари - Ограничиха тока от ”Козлодуй” и всички централи заради националната сигурност | dnes.dir.bg
назад

Ограничиха тока от ”Козлодуй” и всички централи заради националната сигурност

От съображения за национална сигурност се ограничава производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", от въглища и от възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи.

Обратно в новината

Коментари - Ограничиха тока от ”Козлодуй” и всички централи заради националната сигурност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Vasquez

Ха-ха-ха... Свръхпроизводство на ток и въглища... Енергийната система щяла да колабира?! Ами защо не подарите по 100 kWh на домакинство месечно нощна електроенергия /ако редовно си плаща сметките/ вместо да съкращавате мощности? Вместо да губите пари от спиране и последващо пускане на мощности /говоря за АЕЦ "Козлодуй"/, да ги хвърляте на боклука, може да ги инвестирате! Доверието е капитал, който е безценен! А 1500 миньори нямали работа?! Нямало къде да се реализира продукцията им... А чували ли сте за износ на въглища? А нещо за затворен производствен цикъл, различен от ТЕЦ? И защо не подарите по 0.5 тона въглища на домакинство, ако си купят 0.5 тона въглища от вас? По една лопатка черни въглища и по една лопатка кафяви за разпалване на първите преди лягане - гарантирам ви, че не ви трябва юрган нощем...

Вярно е, че много глупости се обесняват с националната сигурност. Но тук въпросът е чисто технически. Стига вече ченгарски език. Става въпрос само за баланса на енергийната система в режим на принудително изпозване на водни ресурси. ДАНС не се занимават с това?!

То затова на гробищата няма електромери, щото никой не потребява ток там. Енергийно ефективни ли са? ДА! :) Това което се причини е дело на надписването на сметките от ЕРПтата! ТЕ СА ЗАПЛАХАТА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ! ЗАРАДИ ТЯХ Е ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕСТАБИЛНОСТ, ПАДНАЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Друг е въпросът, че ПРАВИТЕЛСТВА И ЕРПтата са СВЪРЗАНИ като дупе и гащи!

Има един необичан бивш министър председател (ИК за по-....) предсказа всичко това още преди 2-3 години. Затова аз го слушам какво казва сега, за да знам какво ще стане след още 2-3 години.

Катастрофа-логично следствие от прехода. Реставрацията на капитализма завършва нормално - както и на 9 сентември 1944 г.

Ами намалете цените на тока да се увеличи потреблението! Я, вземете "калема" и "ударете сметките" / ако имате акъл затова де/, дали няма да е по-малка загубата от намаляването на цените, отколкото от спирането на някои производства, да не говорим, че последното крие и рискове от по-голяма беля!

Къде са онези лъжци които ограбиха народа с парите от референдума за Белене всички в затвора на ли нямаше да има ел.енергия щяхме да седем без ток още искаха да им наливаме пари от комисионни Пинчера, Димитровци и всички Руменовци и другите подстрекатели в затвора там им е мястото нагли, долни, мазни 23 години изсмукват народа с благи приказки ,че мислят за тяхното благосъстояние Вън от парламента да си седят в БСП/БКП ДА ГИ ХРАНИ оказа се че не само Доган и висш хидрогеолог Корумбашевци, Семерджиевци и др.побратими са висши енергетици горката ни държава с седем милиона мишлета

Този на снимката също е отявлен гербер, по добре е да го махнат преди да са спрели всички реактори, явно пак е някаква тяхна далавера за източване на милиони!!!

В които и отрасал да погледнеш има пълна липса на стратегия на управление камо ли да говорим за дългосрочни планове. Същото важи и за управлението на държавата. Жалко, ние българите си имахме държава, но от некадърно стопанисване сме напът да си я изгубим или да се превърне в нещо като еднолично диктаторско управление на феодална структура.

Да де,там е проблема.Всичко реве"държавата я няма!!"Реве и констатира само.Кой е отишъл в неговата община,да удари по масата и да попита"докога дупки,мутри,мангали,кражби,безработни,мръсотия и т.н."?Кой?

И като отидеш общината и удариш по масата, какво? Овикат те и те гонят. И до тук.

Проблема е че няма производство.По отчетите на НЕК потреблението на битовата енергия се вдига,а тази за промишленоста пада.Това е най-важният показател за колапса на икономиката ни.Ако има работа,ако има бизнес ще има нормално потребление и няма да се стига до тези проблеми.

На всеки волтаик отзад по един ритник! Строим си АЕЦ Белене и продаваме ток на сите селяне...

Това не ти е телевизора за да го спраш когати ти падне..Планирано беше да спре на 20.04 , но поради намаляване на мощността ще спрат няколко дни по-късно за да може да доизгори горивото.намаляването на мощността променя разчета на ядрено горивния цикъл.

Следващото правителство следва да разследва и изземе окраденото, за да покрие загубите на НЕК от всички пребогати измамници, които службите на България прикриват. Много добре се знае кои какви сметки в офшорни зони имат, а и чужди служби няма да откажат съдействие

Еми време е да бутнем всички перки и фотоволтаици, както и мариците 1 и 3 и готово, няма да произвеждат скъп ток, няма и да им го купуваме, а и баланса ще оправим

Я всички тук драскащи и разните му там въглекопачи от утре да минават покрай моето гаражче да пазаруват че ще фълирам и да отавят по една висяща десетачка от съображения за национална сигурност

Аз събирах подписи за АЕЦ заедно със Сергея и Майчето Манолова. Обходихме доста гробищни паркове и Погребални агенции, дкто съберем подписите. Единдушно да подкрепим проекта!Ако БСП се върне на власт ще строим Белене.

Незабавно преразглеждане на всички договори и привеждането им приемлив за държавата вид! Виновните - в затвора и конфискация на цялото имущество! Това е правова държава и тези изроди, политиците, да не се крият зад думите демокрация, ЕС и т.н. Писна ни! Да идва Хитлер!

Искаме си АЕЦ Белене! Сега е моментът да разбием врага с огромен износ на ток! Ура, другари бесепари!

Какво излезе накрая-АЕЦ БЕЛЕНЕ била нужна само на комунистите и енергийната мафия!!! Рано или късно истината излиза наяве!!!

По два електрода в задниците на управляващите и всичката излишна енергия на макс

Само това е начина да фалираме скъпите ВЕИ-та и ТЕЦ-ове. Консумирайте възможно най-малко електроенергия, когато грее слънце и духа вятър.

И коя точно скъпотия ще фалираш. Зелената енергия на бъдещето, на стойност 6 лева с вкл. ДДС от фактура 100.00 лева. Хайде прочетете си внимателно фактурите още веднъж, там зелената енергя е на отделен ред, сумите просто са смешшни, а малко по-нагоре е големичката сума. Разгледкай фактурите и пак напиши кой точно да фалираме.

Ами продавайте си прескъпия ток на пазара като другите, бе крадльовци. Деа и бъдещето деа, като му плащам десет пъти по-скъп ток. Съд за крадците от Зелената мафия.

След като мегават час зелена енергия се изкупува поне 100 пъти по-скъпо от останалата, а се отразява като 6% във фактурата ни къде отиват другите пари, явно са някъде другаде пак във фактурата ни

Че ти вярваш ли на фактурата?

ПРОСТ ТЪП ОВЧИ БЪЛГАРСКИ НАРОД ТЪПО УПРАВЛЕНИЕ НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА НА ТОКА С 40% И ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА. А ТЪПИЯ ОВЧИ НАРОД ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ

Купувайте доматите по пет лева, ама ни ги продавайте по два лева щото сме бедни, ама сме ГЛАДНИ!

топлофикациите и те миличките ток произвеждат. А технологичният продукт загрята водица ни продават на безбожни цени. Първо олигарсите и новоизлюпените бизнесмени не плащат заплати, второ свалят от гърба ни по 300 кожи, трето много богати малопроцетните богаташи. То не бе тъпкане, то не бе чудо. Кръгът е един и прекаленото фалшиво забогатяване води до кризи, а булгаристан направо изчезва

не беше ли именно президентът, в ролята си на министър, който подписа акт 16 на ТЕЦ Марица-Изток 3 през 2010 г. и колко ли е взел за това?

Много ти се губи. Новата централа е Ей И Ес 3С " Марица изток 1 ", а другата се казва "Контур глобал Марица изток 3". Единствената държавна е ТЕЦ "Марица изток 2". Има и още една "Брикел" , която е обединение на бившата ТЕЦ "Марица изток 1" и Брикетна фабрика. Но на такива като теб нека им се губи. Лошото е, че на много политици и управляващи им се губи. А има много лобисти, които искат зелена енергия, ядрена енергия и не знам каква още. Затова предлагам:1. Тези управляващи, които са сключили неизгодни договори за зелена енергия, за скъпа енергия, за висока цена на преноса - партиите им да бъдат лишени от държавните субсидии. 2. Парите похарчени за референдума за ядрена енергетика да се възстановят от тези, които се подписаха за него - има списъци с имена и данни.3. Пропуснатите ползи от тези пари да се обложат с общия лихвен процент за страната за времето до което се върнат персонално от лидерите на БСП - главните инициатори на референдума. 4. Единият от блоковете на АЕЦ да излезне в планов ремонт. 5. НЕК да изнася директно електроенергия като таксата за пренос просто няма да си е плаща. 6. Да се спрат всички "студени" резерви. 7. Да се предоговорят цените на зелената енергия.

ДКЕВР да сложи таван за цената на изкупуване на ток от всякакви източници до 100 лв./Мвтч.

Като 3,5 години си унищожавал икономиката, блокирал си износа на ел. ток и с това си закопал енергетиката и сега си минал в нелегалност, не си мисли, че ще се скриеш от гнева на народа. Сметките винаги ще ни напомнят за Теб.

Блокирал си износа?! Такова нещо не сме чували :-) Просто легендарният износ отдавна не е този, който са ви представяли комунистите. Просто е легенда. Бабини приказки. В момента, в който всичко ставаше по-прозрачно, разбирахме, че определени хора са се облажавали на мнго едри хапки от хаоса и дезинформацията. Бойко намали цената на ВЕИ, спря изграждането на Белене. И въпореки това свръхпроизводство, което плащаме. Е, как така е блокиран износът?! Не е блокиран. Просто навсякъде се минава на газ и потреблението на ток спада. А и съседите си изграждат АЕЦ-ове. При тази картинка БСП иска АЕц в Белене. Сещате ли се коко е комисионът, който Краси Георгиев урежда за Орешарски и Станишев, ако се изгради Белене? В СРС-тата, които в момента са в прокуратурата става дума за 1 милиард. За милиард продажните комунистически кучки са способни да ви наденат хомота за няколко десетилетия. През това време биха си пийвали чаша вино в центъра на Виена, където в скъпите квартали ЦК на БКП притежава цели пасажи от мнгомилионни имоти. Това е истината за Белене, за подкупите на БСП и за енергетиката. Докато всичко беше в мъгла, плащахте много скъпо просперитета на комунистическите парвенюта. Комунистите винаги са стрували скъпо на народите си. Понеже спекулират с най-простата част от населението и лъжите, и кражбите им са най-големи и най-цинични.

А бе, аман от аматьори като вас. То и децата научиха, че ББ наложи огромната такса от 35 лв/МВч за да унищожи износа на ток и енергетиката, само ти не си разбрал.

Според NERA до 2025 година в региона ще да необходими нови 40 000 МВ, което са 40 блока като тези в Белене. А до 2050 години ще са необходими 125 такива блока. Така че съседите мислят за бъдещето си и строят АЕЦове, зада покрият тези нужди, а не като безмозъчния ББ да унищожава износа на ток с безумни такси. Чети за прогнозите за пазара на региона на сайта на PowerEconomics.

Епаа мисля си, че тия ГУИНА управниците със сигурност са знаели, че така ще стане! Ама като улави изпълнихме и преизпълнихме плановете за зелено-скъпата енергия дето се изкупува на 20 пъти по-скъпа цена отколкото тази на АЕЦ! Сега на имало излишък и разбираш ли немало потребление ама който си е тъп тъп си е едно е само да ламтиш за лесни пари друго е да ги печелиш! На ВЕИ-тата вдигнаха цената на тока и хората намалиха потреблението което е закономерно да стане така, особено за тиа географски ширини! И сега какво драги ми ГУИНА ко ше го правиме сичкия тоя ток дето го произвеждаме пък не можем да си го позволим да го използваме!?

и как така зелената енергия ви бърка на всички в задниците. Във фактура на стойност 100 лева през зимата, за зелена енергия са 6 лева с вкл. ДДС. Опищяхте орталъка за модерното производство, което е бъдещето на човечеството. Не си ли чететете фактурите или просто плещите глупости и лъжи. Хайде стига с тази повсеместна неграмотност. Политиците, прикриващи кражбите и обирджийството се чудят върху кой и какво да хвърлят вината, когато има фактури черно на бяло и там фигурира ред ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ. Да се пишат такива глупости и да ги подкрепяте малоумно просто е върха. После що ни стрижат 23 години

Турнах минусче не заради друго, а заради начина по който в БГ се изгради тази "зелена" направо черна енергия. В нормалните държави панелите просто подмениха керемидите в градските райони, разходите по присъединяване и пренос автоматично отпаднаха. Тук ЗАСТЛАХА С ЧАКЪЛ И БЕТОН ХЕКТАРИ обработваеми земи и ги превърнаха в ГРОБИЩА. Не зелена, а ЧЕРНА е такава енергия! Фастъци да бяхме насадили повече щяхме да спечелим целия народ.

Намалете цената на тока и консумацията ще нарастне -със сигурност ,хората в мамента се ограничават и лишават ,какво искате ,заживяхме като пещерни хора -но иде възмездието ,скоро ще стане непоносимо в това число и за онзи хитрец президенчо

Ето, ето сам себе си величая като казвам, че съм много умен,защото предвидих, че нямаме нужда от ток и не ни трябва не само "Белене", но и "Козлодуй" ни идва в повече, а и другите ел.централи, с които комунистите са задръстили България.Ааа, в миналото фабрика до фабрика, завод до завод, ТКЗС-та,няма безработни, АЕЦ и износ на ток, но едни свестни дънки и качествена дъвка не можеш да си купиш.А сега е гот - магазин до мазина за дрехи втора упореба/може и трета, ама западни!!/и никакви АЕЦ-и да се плашим като може и на свещи да я караме, а който напира за друга, то ей я милата Турция.Браво!

А дали си предвидил, че миналата година февруари България беше на косъм от режим на тока? А дали си предвидил, че в близките 10 години, като спрат АЕЦ Козлодуй и повечето ТЕЦове, че ще има режим, дори и както сега икономиката да е в колапс и хората да живеят като първобитни и да не смеят един котлон да си пуснат? Преди да говориш глупости виж прогнозите на пазара на NERA на сайта на PowerEconomics.

Щом като се произвежда 2 пъти повече ток от необходимото да спрем да копаем въглища за 1-2 години и да ползваме само тока от АЕЦ. Да ама неможе българино, ти сам неможеш да се управляваш .Ти трябва да си затриеш Атомната енергетика и да се върнеш през ХV век като роб.

Божан Стоянов - това не са оперативни проблеми а "планово/стратегически - лобистки" грешки в добавяне на Зелена енергия, която не е нужна. Задълженията на България към ЕС за зелена енеркия са за 2020г.

При това намаляващо население да строим АЕЦ, като комшиите и те строят, а техниката става все по-икономична, супер умни социалисти.

когато комшиите имат централа те ПРОДАВАТ, а ти КУПУВАШ. Ако не знаеш като купуваш трябва да имаш пари и ги даваш, а като продаваш получаваш пари. Много е тънка разликата, нали ;-)

Най накрая се видя, че нужда от втора атомна нямаме. Имаме огромни излишъци от мощностти. Износ вече нямаме, щото няма кой да купува на високите цени които искаме.

Ние като се оказа, че имаме толкова излишъци, защо не продаваме? Да спираш производството, щото било много! Е това малоумие трябва да влезе в учебниците по икономика. Ами какво ще стане, ако изнасяме и с печалбите субсидираме вътрешното потребление? Не-е-е, няма да стане, Лукойл, най-големия експлоататор на България ще остане без хляб, няма да може да пълни гушите, сетете се на кого...

и като строиш пари трябват,но дали ще се връщат някога божа работа

Защо не казвате чии са фотоволтаиците, вятърните перки и вецовете? Защо не казвате, че последното правителство е дало лицензи на в пъти повече производство на мегавати от възобновяеми източници от поетите към Брюксел задължения? Защо не изтъквате "заслугата" на герб за огромната цена, на която изкупуваме този ток, дори и когато не се произвежда?

На марсианци или на предприемачи.

НА КОГОТО И ДА СА ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ДА ИЗЛЕЗНЕ ЗАКОН ТЕЗИ СОБСТВЕНИЦИ ДА ГИ ПОЛЗУВАТ САМО ЗА СВОИ НУЖДИ И ДА БЪДАТ ИЗКАРАНИ ОТ ПАРАЛЕЛ В ЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА.ТОГАВА ЩЕ КАНДИСАТ ЗАЩОТО ЩЕ ВИДЯТ КОЛКО ЩЕ ИМ ЛЯГА СКЪПО.ЕС НИ КАЗА ДА ПРЪДНЕМ А НИЕ СЕ НАСРАХМЕ С ТЕЗИ МОЩНОСТИ.

Има подписани договори. Ако съответните дружества не ги нарушават, те не могат да бъдат развалени. А затова кой ги е подписал питай другарите от позитано.

Защо не вземе да се скрие този неграмотен Герберски баничар!!! Хора елате и вижте какво правят тези Гербери в Козлодуй!!! Съд за тези гадове !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Боклук долен!!!!!!!!!!!!!!!!

Е като има излишък на ток що не му намалите цената или има транспортни разходи дето минава по жицата?

Май се оказа,че вода газим,а ходим жадни?Искам да попитам мафиозо-олигарсите и всички лумпени,които ги подкрепяха,защо трябваше да строим Белене,като и в момента имаме два пъти повече ток отколкото ни трябва?Съд за национално предателство на подписалите неизгодните сделки,разваляне на същите и нащионализация на Мариците!Амерекинските ТЕЦ-ове ще се окажат комунестически офшорки на р.овч. и костов.Да ходят да се оплачат на арменския поп!

Какво стана сега - има ток, няма консуматор? Или обратното? Направо се обърках от лъжите, които се сипят отвсякъде.

Смятам, че няма по-подходящ момент от настоящия за рестартиране на проекта АЕЦ Белене! Дори най-зомбираните герберасти ще признаят крайната необходимост от нова ядрена мощност.

СЪГЛАСЕН СЪМ С ВАС.ЗАЩОТО НАЩА ИКОНОМИКА ЩЕ ЖИВНЕ И ТОГАВА ЩЕ СМЕ ОЩЕ ПО НА ТЯСНО ОТ КОЛКОТО СЕГА.И ХИЧ НЕ СТЕ КУХА ЛЕЙКА АМИ СИВОТО ВЕЩЕСТВО ВИ Е В ИЗЛИШЪК ДАЖЕ.

ДА ПОЧАКАМЕ ОЩЕ МАЛКО ДА ПОСТРОЯТ СЪОРЪЖЕНИЯТА ПРЕЗ БЕРИНГОВИЯ ПРОТОК.И ТОГАВА ОТ АМЕРИКА ЩЕ НИ ИДВА МНОГО ПО ЕВТИНА ЕЛЕНЕРГИЯТА ОТ КОЛКОТО ОТ СЕГАШНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ТЕЦ-МАРИЦА.МАКАР ЧЕ ЩЕ ПРЕСИЧА ЦЯЛА РУСИЯ.

..по-вероятно е Бойко Борисов да прочете втора книга, отколкото тока у нас да поевтинее! Договорите са 25 годишни! Гербериии, портфейла на Р.Овч. е по-дебел от "Винету"!

Уви, най-вероятно е ИЗОБЩО да го няма, При това дори по-скоро отколкото ми се иска!

Поетият от държавната НЕК ангажимент да изкупува 100% от тока, произвеждан от американските тецове Марица-изток-1 и Марица-изток-3, е довел до оскъпяване на тока с 25% през последните 10 г. Това заяви зам.градският прокурор на София Божидар Джамбазов, шеф на екипа, проверявал договорите по сигнал на вече бившия икономически министър Делян Добрев. По случая започва дело за безстопанственост срещу виновните длъжностни лица от НЕК, като се разследва периодът от 2001 г. до 2012 г. Те ще отговарят за договаряне на изключително неизгодни за държавата клаузи. Договореното изкупуване на тока от двата теца е подплатено с особен залог - приходите на НЕК от продажбата на електроенергия. Нещо повече, задължението е със срок от 15 г., който започва да тече през 2009 г. за Марица-изток-3 и през 2011 г. за Марица-изток-1. Сега договорите не могат да бъдат развалени заради съществуването на особения залог. Споразуменията са сключени още през 2001 г. на базата на Националната стратегия за развитие на енергетиката, приета от Министерския съвет през 1998 г. В същото време още през 1999 г. общото вътрешно потребление и износът на ток са изоставали с 15% от прогнозите. Така НЕК се е оказала обвързана с производството на излишна еленергия, която не може да бъде продавана без загуба, категорични са прокурорите.

Или прокурорите са много тъпи и се налага спешно да се сменят или изпълняват политическа поръчка и .... пак трябва спешно да се сменят. Американските ТЕЦ се водят в експлоатация от 2009 и 2011 г., както самите тъпаци казват, така че няма как за последните 10 г. да оскъпят тока с 25 %. Това са могли да го сторят за последните 4 години. Тогава що лакърдисват. Тъпоглавите прокурори елементарни познания в икономиката и какво е това амортизационно отчисление. През 2001 година се е знаело че блокове 1 и 2 на Козлодуй ще се затварят в края на 2002 г. и е било напълно нормално да заменят тези 880 МВт с 608 МВт. В последствие са затворени и 3 и 4 блокове на Козлодуй - още 880 МВт. Така че НЕК не е била обвързвана с производство на излишна енергия. Всички са смятали че такива мощности са нужни. Да не говорим, че доста разтегливо прокурорите казват от 10 до 25%, ама в сметката на ЧЕЗ ми пише за Мариците се добавя на всеки киловатчас 0,338 ст. При цена от 7,9 ст. микс това е малко над 4 % върху микса и под 1,9% от крайната цена на тока при потребителите. НСИ казва, че през 2009 цената на микса е била 6,85 ст, а сега е 7,9, което е нарастване с около 15%. А от 2008 до 2013 общото нарастване е 33%. Излиза че заради всички други централи нарастването е 8%, защото Мариците са дали 25%. Ама пак гледам фактурата на чез и там пише, за ВЕИ 1,1 ст добавка. Което отнесено към микса от 7,9 ст. добавя 40%, а по отношение крайната цена при потребителя добавя около 15-16%. Та се питам тези ли 4% от Мариците добавка към микса са проблема, докато добавката от 40% към микса от ВЕИ са нищо. Та питам се дали прокурорите просто не крият нашите политици мошенници нагрухали се с ВЕИ и договорчета от по 25 г., съпоставени с договорите по Мариците, които са за 15 г.

Адски кеф-видя се,че не само Белене,но и всички олигархични,нови централи са напълно излишни,дори вредни за милия,наш народец.Нещата си идват на място.Криеницата свърши.Иди на майната си енергийна мафия!

За съжаление, както се е окопала енергийната мафия, по-скоро цялата държава ще иде на майната си, но интересите на олигарсите ще бъдат защитени!

А има ли ДЪРЖАВА ИЗОБЩО?

И к;во националната сигурност изисквала токът да е по-скъп???? Ами махнете я тая фалшива сигурност, защото не е национална :)

Потреблението трябва да е високо.

Има ли логично обяснение за това, че зелената енергия е по-скъпа от урановата, както и бялото брашно от пълнозърнестото, или белия ориз от кафявия?

Когато изчисленията се правят по прогнози които не се сбъдват, и като се вкара лек политически и психологически елмент се получават такива резултати.

Въпрос на инвестиции /първоначални/, поддръжка и капацитет. Проблема при ВЕИ /специално за фотоволтаиците, че там съм по запознат/ е, че са приемани разнии закони и подписвани договори без да се отчете динамиката на технологията. Там цените на панелите падат, а макар и бавно се увеличава и капацитета на производство. Ако опреди 5 години цената на киловат е около 5000 евро, то сега е 2-2500. Ако разполагах с необходимата сума в момента без да се замислям се оборудвам с фотоволтаици /+един малък дизелов генратор за всеки случай/ и късам договора с ЕРП-то. При сегашната цена на тока инвестицията ми се изплаща за 10 години. Гаранцията на панелите е 25 години. Каквото и да си говорим в средносрочен и дългосрочен период цените на енергията ще растат до момента, в който цената и капацитета на енергията от възобновяеми източници не започне да притиска традиционните.

И така, ЕРП тата поискаха да се вдигне цената с 17% , но аз им отказах и ще вдигна цената само с 12,57%. Ликувайте българи.

Искам да произвеждам, ама токът ми е скъп. Удобно ми е да се отоплявам с ток, ама ми е скъпо. Грея се със собствената си температура, която е 39*С. Отивам си на село да си садя градината, защото съседите ми се обадиха, че циганите се интересували какво ще садя тази година, за да си планират и те работата.

В момента доматите на пазара струват м/у два и педесет и три и петдесет за килограм . Прес август пазара ще е залят с домати и твърде е възможна цената им да е м/у двадесет и пет и тридесет и пет стотинки . Питам : тогава дали ще е въпрос на национална сигурност да не прибираме зеленчука от полето за да запазим цените или спекулираве с Държавната Сигурност и да намалим цените

Националната сигурност е важна тогава,когато интересите на САЩ у нас са застрашени.

Няма да Ви разбере съвременният ГЕРковски.

Ако производството и доставката до пазара ми струва повече ще ги оставя на полето. А от догодина ще стана консуматор тъпанар и ще обикалям пазара да проверявам дали липсата на не произведените от мен домати застрашават националната сигурност

добре дошли в Бедрок - градът на семейство Флинстоун и на Боко Тиквата

Ето сега е момента да построим Белене.

ако питаш мене закъсняваме с белене. дано да не е фатално:)

Тази безумна глупст наречена АЕЦ Белене никога няма да бъде построена.

А кой говориза АЕЦ, става въпрос за Белене, Слънчев бряг и Скравена.

В интелес на националната сигурност е да се прекратят договорите за скъп с американските ТЕЦ Марици, Фотоволтаици и вятърните генератори. Да се пусне на пълна мощност АЕЦ с евтин ток и ВЕЦ! Къде е пазарната икономика? От къде на къде ще сме задължени да купуваме стоката скъпо, при условие че същата стока се провава в пъти по-евтино. Всички държавници подписали загробващите договори на съд! Да им се конфискува цялото имущество и банкови сметки в странта и чужбина!

Искам референдум за обявяване на договорите с тец 1 и 3 за нищожни тъй като очевидно Р. Овч. и Костов не са представлявали държавата и интересите на гражданите си.

Договорите с Мариците са пописани от Костов. А по времето на Делян Добрев сме се съгласили ние да плащаме за въглеродните емисии, които тепърва ще струват до 70 ст/кВч през 2050 г. Това ще увеличи цената на тока от Мариците безумно и тогава наистина ако я няма АЕЦ Белене, повечето българи ще заживеят като първобитни - без ток. Договорите са на сайта на PowerEconomics

8,4 ст/кВтч скъпо ли е? Защото на такава цена продава американската ТЕЦ Марица 3.