Руският президент Владимир Путин обяви, че нивото на търговията между Русия и ЕС се е понижило, докато търговията на страната му със САЩ „изненадващо” се е засилила въпреки всички санкции и контрасанкции, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

"Когато днес погледнах статистиката, някои неща ме учудиха", заяви Путин, обявявайки 7-процентен ръст на търговските отношения със САЩ и 23-процентно увеличение на американския внос в Русия.

В същото време обемът на търговията с ЕС се е понижил с 4,3%, а вносът от европейските страни се е свил между 7-8% и 10%, в зависимост от различните страни.

Путин е посочил още, че през 2014 година изтичането на капитали от страната възлиза на 120-130 милиарда долара.

Алексей Кудрин: Русия върви към икономическа криза

Руското правителство тласка страната към икономическа криза, като не се справя достатъчно бързо с финансовите й проблеми, заявява бившият финансов министър Алексей Кудрин, цитиран от Ройтерс и БНР.

По думите му, пълният ефект от кризата ще бъде почувстван догодина. Според Кудрин основната причина за срива на рублата са санкциите заради Украйна, а не спадът на цената на петрола.

Той предвижда серия от фалити сред средните и големи предприятия в страната, което от своя страна ще доведе до сваляне на руския кредитен рейтинг от международните агенции до най-ниското ниво.

Алексей Кудрин е един от малкото, които критикуват президента Владимир Путин.

Падна първата жертва на руската криза - частният кредитор Trust Bank

Икономическата и валутна криза в Русия вече взе своята най-голяма засега банкова жертва, след като Руската централна банка (РЦБ) заяви, че ще спасява частния кредитор Trust Bank, предаде БНР.

РЦБ обяви, че Бордът на директорите е одобрил план, според който Агенцията за гарантиране на депозитите трябва да действа като временен управител на Trust Bank.