Всички държави, които искат да влязат в ЕС, трябва да имат капацитет и обучени хора. България нямаше такъв капацитет и още нямате този капацитет. Ние ще помогнем на българските власти да усвоят средствата от еврофондовете по-бързо и по-ефективно. Знаем какво знаете, знаем и какво не знаете. Ще осигурим техническата консултация по различни проекти. Трябва да имаш стратегия за приоритетите, каза Харолд.

Можем да помогнем на правителството да планира нещата. Когато хората се обърнат към нас, ние можем да кажем: това е най-доброто, което можете да направите. Това е планът, подчерта Харолд. Той заяви, че със сигурност ще ускорят нещата.

"Бързината не е най-важното, ефективността е от значение. Ако един път е изграден с наша консултантска помощ, той ще е дълготраен, няма да бъде отмит с първите дъждове. Гарантираме, че това, което е изградено с наша помощ, е направено както трябва", категоричен е Харолд. "Измерваме успехите си с вашите успехи, а не като гледаме печалби, каза той.

Всяка страна започва да мисли как да пести от бюджета си, а за строежа на пътища са нужни много пари. Тук в България решението да се насочите към по-добро усвояване на еврофондовете е изключително правилно. В България дългова криза няма да има, заради тази политика, която водите през последните години", убеден е Питър Харолд. "Когато чуждите инвестиции намаляват и когато хората харчат по-малко, тогава откъде да дойде икономическият растеж – еврофондовете са най-доброто средство за това. Основното, на което трябва да стъпите е собствената ви сила."

Стабилният растеж ще гарантира, че след една-две години няма да ви се наложи да режете заплати и пенсии. Българските власти устояват на изкушението да вдигат доходи. Премиерът на Латвия казва: "хубав купон изкарахме, сега обаче се събуждаме с много тежък махмурлук", отбеляза Харолд. Той посочи като пример за лошия махмурлук протестите в Гърция и Румъния.

"Можеше и по-лоши неща да се случат. Вкараха се в ужасна каша. За държавните си разходи те разчитаха на заеми и взеха толкова много, че когато кредитирането спря, те не можеха да вземат нито цент, а вие нямате такъв проблем. В Румъния заплатите бяха намалени с 25% в публичния сектор, нали не искате и вие това у вас?", попита Питър Харолд.