Комисията по досиетата оповести вчера, че 11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС).

Най-обемното досие от 28 тома е на Западно-и средноевропейски митрополит Симеон, предаде БНТ.
Той преминал специално езиково обучение заради назначението му в САЩ, описват го като много изпълнителен и отдаден на работата. Сведения предава чрез японско "минофонче". Описва с кого са се срещали тогавашният американски митрополит и викарийният му епископ. Дава сведения за царското семейство при посещения в САЩ.

Интересно е, че към досието му бил прикрепен златен медальон, чието предназначение не се знае.
Досието е пълно с пароли, тайни явки и оперативна подготовка. Основно сведенията са за свещениците ни в САЩ и Канада.

Досието на митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия е от две папки - от две различни управления на ДС. Във второто, от пребиваването му в САЩ, има все още неразсекретени страници. В досието му преобладават доносите на други агенти срещу него, които започват с "един приятел ми разказа", че недоволствал срещу порядките в църквата, че бил приближен на патриарха.
Донася най-вече информация от международни командировки - като конференция в Индия.

Обемно е досието на Врачанския митрополит Калиник. За патриарха той пише в агентурните сводки, че не е подходящ за поста, бил себичен и неконтактен. За друг висш духовник, че флиртувал с момичета, когато бил в чужбина и посещавал развлекателни филмчета и програми.
Калиник следил колко са пълни църквите по Великден и чужденците, които са били в контакти с църквата при посещенията си. Днес той се опита да се покае.

Видинският митрополит Дометиан най-вече е писал за хората от чужбина, които са посещавали България и Синода, за посещения на чужди посланици при партриарха, за посещениета на патриарха в чужбина.
Писал е обаче доноси и срещу хора, работещи в Синода, но с роднини в чужбина. Писал е срещу свой колега, че бил заловен с жена. Като става видински митрополит донася за посещението на чужденци в епархията си - едни от тях се учудват от възродителния процес у нас, но митрополитът им казва, че така се възстановява самосъзнанието на този род български граждани.

Не са малко данните и за Варненския митрополит Кирил, който е вербуван от чичо си. Той е изпратен да учи в Гърция. Заради успехите му в агентурното обучение му е купен фотоапарат "Зенит" за 150 лева, за да снима стари документи и паметници на културата в Гърция. Дава сведения за свещениците в гръцката армия, религиозното обслужване на полицията и гръцките митрополити.
Ваканциите прекарва в Зографския манастир, от където докладва: "Отец Йоан е потаен човек. За него няма нищо свято освен парите. Всичко друго не го интересува. Ако прояви някое друго чувство, то е само средство да стигне до своята цел." В Гърция обаче явно усещат неговата дейност, защото е върнат в България.

В архивите се пазят и разписки за парите, които агент Ковачев е получавал срещу разписка, съобщи Нова телевизия. През 1990-а Кирил поискал да бъдат заличени всички данни от работата му за службите под другия му псевдоним - Владислав. Варненският митрополит днес избегна срещата с журналистите.

Плевенският митрополит Игнатий е вербуван през 1980 г. по линия "Духовенство и секти" заради негова предстояща командировка в Регенсбуг.

Русенският митрополит Неофит има тънко досие. Използван е от службите като "агент за влияние при решаване на кадрови въпроси". Описано е, че е съобщавал информация за международни мероприятия в църквата ни при пътуване зад граница и за свещениците навън. Повече са писанията на други агенти за него, че бил неискрен и сервилен. Вербовчиците му пишат още, че не проявявал инициатива. През март 90-а отказва да се среща с тях.

Има и още детайли от профила му и отношенията му с жена, наречена от разузнавача "леля Милка".

Част от досиетата на митрополитите са унищожени. Папки нямат митрополитите Галактион, Йоаникий и Григорий - записано е, че нямат оперативна стойност. 
В началото на 90-те е уважено искането на Старозагорския митрополит Галактион да бъде унищожена информацията за него под псевдонима "Мишо".

Унищожено е досието на главния мюфтия Мустафа Хаджи, който коментира днес: "Чист съм".
Католическият епископ Георги Йовчев също е с унищожено досие. 

От документите в голяма степен се изяснява и основата на разкола в църквата, както и кои са противниците на патриарха и кои най-приближените му, предаде bTV.
Светият синод запази мълчание след огласяването на агентите сред редиците на църквата.