Ние сме "Акционистите", заявиха младежите, облечени в бели престилки, с гумени ръкавици и предпазни маски – също като лекари. Те се определиха като "съмишленици на Платформата срещу открития и скрития расизъм, неонацизъм и политически мотивираното насилие".
"Тук сме, за да почистим София от посланията на расова омраза", каза един от  организаторите, цитиран от "Дневник". 

Платформата е сформирана след побоя над младежи , които на 6 юни пътуваха с трамвай към Бусманци, за да участват в протест в защита на правата на имигрантите.
"Непрекъснато има пребивания, независимо къде и с какъв мотив", каза участник в акцията, който се представи с името Димчо Караиванов - "Всеки от нас малко или много следи този проблем, какво се случва по улиците и стигаме до извода, че всеки е заплашен", добави той.

Според "Акционистите" в България се надига вълна на расизъм, ксенофобия и неонацизъм, срещу които трябва да бъдат взети мерки. Това е първата публична проява на новосъздадената група и засега членовете й не планират нови акции. "Из София има още много такива знаци и расистки послания. Не е само тук. Но въпреки това се надяваме да не сме ние тези, които да чистим отново", каза още Караиванов. 

Според него и приятелите му целта на акцията е по-скоро символична.
"Днес работим заедно в стремежа си да подтикнем обществото само да вземе проблема в свои ръце. Дали това ще бъде по инициатива на общината, живеещите в района или на директора на гимназията, остава без значение", казва младежът.

През последните години редица училища,общини и религиозни храмове бяха надраскани с ксенофобски надписи. Миналия месец полицията задържа младежи, които рисуваха със спрейове нацистки свастики и графити върху жилищна сграда. Дни преди това стана побоя над младежите в трамвая. 

Преди две години 25-годишният студент Михаил Стоянов бе пребит до смърт в Борисовата градина от нацисти, “прочиствали” градинката от хора, които им приличали на гейове.

За Деня на Европа т. г. изображения на разпятие върху пречупен кръст бяха разлепени по стълбовете и билбордовете в Кърджали. През юли миналата година пък бе хвърлен коктейл "Молотов" пред синагогата в Бургас. Няколко месеца преди това с антитурски надписи осъмна сградата на Главното мюфтийство.
Гробовете също са обект на посегателство на ксенофобите, които често ги рушат и слагат върху тях  пречупени кръстове.