Сигналът за престрелката, която е станала снощи в заведението "4 You" в района на дискотека "Айсберг" в морския курорт Слънчев бряг, е подаден в полицията в 20.57 часа.

Убит е един от охранителите на Митьо Очите, а самият той и друг от приближените му са ранени и са настанени в бургаската болница. Няма пострадали туристи или случайно преминаващи пред заведението минувачи.

Вижте снимки>>>

Над 10 души са задържани досега, каза директорът на ОД на МВР - Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. Установява се съпричастността им към случилото се. Калоянов каза и че се издирват още лица. Иззети са записи от камери за видеонаблюдение.

На мястото са намерени 30 гилзи, нож и три пистолета, каза апелативният прокурор Любомир Петров, цитиран от БТА. Едно от оръжията е газов пистолет, второто е законно притежавано

Третото е пистолет "Макаров" без номера, намерен до тялото на убития в престрелката Александър Алексиев на 46 години, охранител на Димитър Желязков - Очите.

Любомир Петров каза, че се води досъдебно производство за убийството на Алексиев и за опита за убийство на 42-годишния Димитър Желязков и Николай Маринов - Кольо Магарето. 

Същевременно Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на Тодор С. затова, че на 8 юни е умъртвил умишлено 46-годишния Александър Алексиев с огнестрелно оръжие по начин и със средства, опасен за живота на мнозина.

За това тежко умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 15 г. до 20 г. затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Окръжна прокуратура Бургас да постанови задържане на обвиняемия за срок от 72 ч.

Потвърждава се версията, че конфликтът снощи е възникнал заради места за паркиране, каза още комисар Калоянов. Това не е първото спречкване между двете групи.

"Стрелбата е предхождана от инцидент от вчера следобед, когато след възникнал спор за паркомясто, собственикът на заведението е нанесъл лека телесна повреда над лице, живеещо на съпружески начела с дъщерята на Желязков" , разказа пред БНР по-рано главният секретар на МВР комисар Георги Костов.

Последвала "комуникация" между Желязков и собственика на заведението, за която МВР не разбрало.

Състоянието на Желязков е тежко

Директорът на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев съобщи, че състоянието на Митьо Очите е критично, предаде "Фокус". Въпреки че той е бил с бронежилетка, е прострелян с 5 куршума. Опериран е 8,5 часа, като един от куршумите не е изваден. Той е останал в гръдната кухина, но не представлява опасност за здравето на Желязков.

Засегнати са белият дроб, пикочният мехур, коремът и единият от долните  крайници на Очите. По време на операцията са участвали гръдни, съдови и коремни хирурзи. През цялата нощ са правени и консултации с Военномедицинска академия в София, където лекарите са специалисти по огнестрелни рани. След операцията Желязков е получил усложнения, които са нормални за състоянието му, свързани със кръвосъсирвания.

По обяд обаче състоянието на Очите се е влошило и той отново е подложен на операция, съобщиха "Фокус" и "24 часа".

Хирургическата интервенция е продължила близо 3 часа. Димитър Желязков е бил изведен от операционната малко преди 15 ч. Състоянието му обаче остава критично, а от бургаската болница не се наемат с прогнози.

Другият ранен в престрелката в Слънчев бряг снощи - 36-годишният Никола Маринов, е настанен в отделението по ортопедия. Той е с огнестрелна рана в крака и няма опасност за живота му.

Директорът на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски каза, че има данни, че групата на Димитър Желязков е имала неуредени финансови задължения с управители или собственици на заведението, предаде Нова телевизия.

Бих призовал гражданите, ако има очевидци на тази ситуация, да съдействат на органите на МВР, за да изясним цялата фактическа обстановка. Може и анонимно.

Няма как да сравняваме днешното време с времето от 90-те, защото са изключително малко случаите, за които при нас достига материал за рекет и изнудване, а достигне ли, знаете колко групи бяха разбити, особено през последните няколко месеца”
, коментира още шефът на "Национална полиция".

Борисов: Защо не ги задържаха

Премиерът Бойко Борисов определи стрелбата в Слънчев бряг като "махленска свада между кандидат зет и бивш затворник". Той упрекна полицията, че не е арестувала дошлите в болницата – "на свиждане ли, на какво ли, не ги знам".

Той е изпратил министър Румяна Бъчварова в Бургас "да пита полицаите защо не са задържани хората, които са ходили в болницата". Премиерът изрази надежда още днес всички, участвали в инцидента, да бъдат задържани.