От МВР съобщиха, че общият брой на арестуваните заради престрелката е 23-ма души.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза вчера вечерта в Бургас, че арестите продължават, че се издирват още лица, свързани с престрелката. По-рано през деня полицията обяви за издирване 8 души, двама от които в последствие се предадоха. В късния следобед не бяха задържани само двама от останалите шест.

Тази сутрин от Областната дирекция на МВР в Бургас съобщиха, че седми издирван - 26-годишният Радослав Димитров от Плевен е задържан от полицейски служители.

Малко по-късно последният издирван - 30-годишният Иван Терзийски от пазарджишкото село Ивайло е отведен в сградата на бургаската полиция, придружен от адвокат.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Вижте снимки от мястото >>

Бъчварова бе изпратена в Бургас лично от премиера Бойко Борисов, който настоя тя да пита полицаите защо не са задържани хората, които са били в болницата още в сряда вечерта - по думите му - "на свиждане ли, на какво ли, не ги знам".

Окръжна прокуратура-Бургас привлече към наказателна отговорност 31-годишния Тодор С. за убийството на охранителя Александър Алексиев (46 г.). Тодор С. е задържан за 72 часа. Предстои да бъдат повдигнати още обвинения.

Тодор С. има криминални прояви в "неблизкото минало". А за останалите (задържани) - установени са всичките им деяния и профилът им, каза директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Ще се осъществява по-строг контрол в комплекса. Във връзка с това министърът на вътрешните работи призова гражданите да проявят разбиране. Предстоят специализирани операции, всяка от които ще има различни цели, каза още Бъчварова.

Премиерът обеща, че в Слънчев бряг няма да влезе нито един луксозен автомобил, без да има данъчна проверка.

"Ще се проверява произходът на средства за автомобила, на кого се води и как е купен. С такива усилия върнахме руските и докарахме румънските туристи и очакваме добър сезон, и сега някакви махленски биячи да си решават там въпроса с брадви. Толкова полиция сме командировали в комплекса, че се надявам да го спасим от такива проблеми", каза вчера Борисов.

След призив на БСП в парламента вътрешния министър Румяна Бъчварова днес ще говори пред депутатите за действията на МВР във връзка престрелката в курорта Слънчев бряг.

Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, остава в критично състояние с опасност за живота, като вчера следобед му бе направена втора операция заради травмите, които има на бял дроб, корем, пикочен мехур и крайник. Засегнати са и съдове, което е довело до кръвоизлив с много тежък хеморагичен шок. Той е настанен в отделение „Реанимация”.

Състоянието му остава "без промяна", съобщиха тази сутрин от пресцентъра на МБАЛ-Бургас.

Същевременно днес пред Народното събрание вътрешният министър отчете, че вследствие на случилото се в Слънчев бряг, тази нощ се е провела специализирана операция в пет областни дирекции - Бургас и на други места по Черноморието. Тя е имала обща организация.

Проверени са 3194 лица, 238 души, представляващи интерес, над 236 питейни и увеселителни заведения, 140 зали за хазартни игри. При акцията има 90 задържани, 34 образувани досъдебни производства, 290 акта и 90 протокола. Установени са 11 непълнолетни лица.