Софийската градска прокуратура е съгласна бизнесменът Васил Божков да е на свобода, но срещу половин милион лева парична гаранция, съобщиха от съда. Преди седмица Софийският градски съд замени домашния арест на Божков по т. нар. хазартно дело с парична гаранция в размер на 130 000 лева, а държавното обвинение е обжалвало.

Съдът се мотивира, че вече са минали осем месеца от задържането му.

Според магистратите няма опасност на свобода Васил Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства. Също така няма опасност и той да се укрие.

Жалба срещу решението на градския съд обаче има и от адвокатите на бизнесмена, които настояват той да е на свобода без мярка за неотклонение.

Васил Божков бе предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта.

Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

Очаква се тази седмица окончателното решение да бъде взето от апелативния съд.