Нападателят открил огън срещу събралите се пред училището родители преди началото на занятията, след което избягал с мотоциклет, съобщи БТА.

„Той е стрелял по всичко, което е виждал – деца и възрастни”, заяви представителят на прокуратурата Мишел Вале, цитиран от "Фокус".

Министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан нареди затягане на сигурността около всички еврейски училища в страната, съобщи АФП.
Геан, както и президентът на Франция Никола Саркози, министърът на образованието и главният равин Жил Берхайм отпътуваха за Тулуза.

По думите на Саркози случилото се е „национална трагедия”. Той обяви, че във вторник френските училища ще запазят минута мълчание в памет на четиримата загинали, от които три деца, и увери, че „абсолютно всичко ще бъде направено за разкриването” на убиеца.
Държавният глава съобщи, че вътрешният министър Клод Геан „ще остане в Тулуза, колкото е необходимо”. „Това са нашите деца – не просто „ваши”, а на всички нас. Във Франция никой не може да убива безнаказано деца, без да отговаря след това. Днес е ден на национална трагедия”, посочи Саркози.

Във Франция се намира най-голямата еврейска общност в Европа, като по някои оценки наброява 700 000 души.

Едно и също оръжие е било използвано при днешното нападение срещу еврейско училище и при две атаки срещу трима военни миналата седмица в Тулуза и в близкия град Монтобан, предаде Франс прес, като се позова на източник, близък до разследването.
В резултат парижката прокуратура, от чиято компетенция е борбата с тероризма, обедини разследванията на трите случая. Те се за убийство и опит за убийство с терористични цели.

Реакции от чужбина
Израелското външно министерство обяви, че Тел Авив е „ужасен” от инцидента в понеделник.
„Ние сме ужасени от тази атака и вярваме, че френските власти ще хвърлят пълна светлина върху тази трагедия и ще подведат извършителите под отговорност”, заяви говорител на израелското МВнР.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също осъди стрелбата и заяви, че все още е твърде рано да се определи какво стои зад смъртоносния акт, но не трябва да се отхвърля възможността за това атаката да е проява на антисемитизъм.
„Все още не съм чул осъждане на това ужасяващо убийство от страна на ООН. Това, което чувам е, че Съветът за правата на човека на ООН през тези дни е домакин на представители на „Хамас”, каза Нетаняху, цитиран от израелския в. "Йедиот Ахронот".

Председателят на ЕК Жозе Барозу заяви в декларация, прочетена от неговия говорител Пиа Хансен, че е дълбоко натъжен от вестта за стрелбата пред еврейския колеж в Тулуза. Той осъжда решително "това отвратително престъпление" и допълва, че комисията е ужасена от тази "сляпа жестокост".

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле изрази ужаса си от стрелбата.
„Дълбоко съм разтърсен от смъртоносната атака”, заяви той и поднесе съболезнованията си на родните, приятелите и близките на жертвите „на тази ужасяваща трагедия”.

Нападението бе осъдено решително от премиера на Белгия Елио ди Рупо, който го определи като "позорно".
Същевременно белгийският вътрешен министър Жоел Милке е поискала повишаване на полицейската бдителност и засилване на вече съществуващите мерки за сигурност около еврейските институции, и особено около учебните заведения.

Атаката в Тулуза срещу учител и три деца в отвратителния и ужасен акт”, заяви говорител на Ватикана пред журналисти. Той отбеляза, че стрелбата идва след други случаи на „безсмислено насилие” във Франция.

Американският посланик в Париж Чарлз Ривкин изрази съжалението си за „ужасяващия атентат в училището в Тулуза”. „Осъждам твърдо тези убийства, както и убийствата на френски войници, които бяха извършени миналата седмица в Тулуза и Монтобан”, заяви Ривкин в свое комюнике.

"Шокирани  сме от бруталното убийство на три деца и един учител от еврейското училище в Тулуза. Убийството на деца е най-недопустимият акт, за който не може да има  никакво оправдание. Категорично осъждаме всякакви прояви на антисемитизъм и насилие", се казва и в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева, предаде БГНЕС.

Заплахи срещу синагоги
Парижката съдебна полиция е започнала разследване във връзка със заплашителни писма, получени от две синагоги във френската столица, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Синагогите в 8 и 19 район на Париж са получили през уикенда и тази сутрин писма с еднакво заплашително съдържание: „Вие сте народ на Сатаната, адът ви чака”.
Засега няма изградена връзка между убийството пред еврейското училище в Тулуза и двете заплахи.