Синдикатът настоява за законодателни промени, с които да се даде възможност, когато заплатата може да се докаже с извлечения от ведомости, вместо работниците да водят дело в съда, съдия изпълнител да им издава изпълнителен лист, срещу който да си получат дължимите им пари. Това съобщи Пламен Димитров на форум, организиран от конфедерацията, с който синдикатът обяви  началото на кампания за защита на правата на работниците, предаде БТА.
Според КНСБ сега в много случаи контролните органи мълчат при нарушаване на трудовите права на работниците, затова от синдиката предлагат нови законодателни промени, които да осигурят по-добра защита на работещите.

Синдикатът иска да се да се създаде и трудова полиция заради бавенето на заплати. По данни на КНСБ сега на много места в страната работодатели бавели с месеци трудовите възнаграждения на служителите.

КНСБ се обяви и за нов закон за правото на стачка. Според синдиката времето на закона за уреждане на колективните трудови спорове е изтекло, необходимо е приемането на нов, с който да се уреди правото на стачка като основно в Конституцията, което гарантира правата на работниците. 
Новият закон трябва да уреди възможностите за стачки без особени препятствия във всички сфери на човешка дейност - за държавните служители и в жп транспорта, както и утвърждаване на съвременни способи за уреждане на спорове, смятат от КНСБ, предаде "Фокус".

КНСБ настоява и да се криминализира отказът на работодател във фирмата му да има синдикална структура.

Председателят на парламента Цецка Цачева и министрите на правосъдието и на труда и социалната политика Маргарита Попова и Тотю Младенов, които присъстваха на форума на КНСБ, подкрепиха предложението на синдиката да се направят законодателни промени в действащия ГПК, с които да се даде възможност забавени заплати да се получават по извънсъдебен път.
По думите на Цецка Цачева при положение, че работодателят е издал документ за заплатата, няма спорно производство.
Правосъдният министър Маргарита Попова каза, че в момента работна група в министерството разработва нов наказателен кодекс. В него са отразени три фундаментални престъпления срещу трудовите права - даване на неверни сведения, когато се пречи на друг да постъпи на работа като се предизвиква неговото уволнения, препятстване правото на труд и неизпълнение на съдебното решение.

След 19 май ще бъде свикано заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за компенсирането на нискодоходните групи, стана ясно още от социалният министър Тотю Младенов. По думите му пазработени са различни варианти за компенсиране на доходите, като един от вариантите е да бъде изплатена еднократна компенсация в размер на 136 лева на всички пенсионери.