Исканията за спешни мерки, които да овладеят ценовия удар и компенсаторни мерки за доходите на синдикатите ще бъдат обсъдени във вторник на заседание на Комисията по цени, доходи и жизнено равнище, са решили участниците в Тристранния съвет, свикан от вицепремиера Симеон Дянков.

Работодателите не споделят предложението на синдикатите за ръст на минималната работна заплата от средата на тази година. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. КНСБ предлага минималната заплата от 1 юли да се вдигне от 240 лв. на 290 лв., минималната пенсия да стане 159 лв., а социалната пенсия за старост да бъде увеличена от 100,86 лв. на 105,50 лв.

Велев отбеляза, че приемат предложението на синдикатите да се започне разговор за препоръчителен индекс на нарастването на доходите, каквато практика вече е имало. Предложението е този индекс да бъде диференциран по браншове.
КНСБ предлага увеличаване на заплатите в реалния сектор със 7,35% на база средногодишната инфлация за 2009 и 2010 година с 5,3%, плюс натрупаната инфлация за първото полугодие на тази година.
С разбиране, но и със скептицизъм, работодателите се отнасят към друго предложение - да се търсят пазарни методи за ограничаване на ръста на цените, каза Велев.

В пакета от мерки, предложен от синдикатите, е и увеличение на гарантирания минимален доход с 40% от линията на бедността, което означава от 65 лв. да се увеличи на 84 лв. Предлага се и семейните помощи за дете да се увеличат с 10 лв. от 35 лв. на 45 лв.

Понякога с действие или бездействие държавата по странен начин фаворизира отделни икономически субекти и оттам се появява един монополен натиск. Единственото, което държавата трябва да направи, е просто да се оттегли от това вмешателство. Това заяви пред журналисти Алексей Петров, който участва в съвета него като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива.

Според Петров такова фаворизиране има при стоките от първа необходимост, лекарствата и др.
"По този начин решава някой, че няма да работи по правилата, другите му подражават и така става повишаване на цените", обясни обвиненият за лидер на "Октопод".

Бившият съветник в ДАНС не пожела да каже дали със сигурност ще се кандидатира за президент с думите: "Това – по-нататък".