Възможни дестинации за среща Тръмп - Ким Чен-ун

stat
12:30  |  14 март 2018 | По света / Редактор Георги Брандийски /  
В Ройтерс анализират и възможността срещата на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да се проведе в Пхенян или Вашингтон В Ройтерс анализират и възможността срещата на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да се проведе в Пхенян или Вашингтон
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Светът е в очакване на историческата среща между двама световни лидери - американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският Ким Чен-ун.
Експертите вече готвят анализи за това какви теми ще бъдат обсъдени и какви резултати ще бъдат постигнати. Ройтерс обаче си задава един прагматичен въпрос: Къде ще се проведе тази среща?, пише Инвестор.

Вариантите не са малко. Според агенцията първата среща на действащите лидери на САЩ и Северна Корея може да се осъществи в региона - например в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Според критиците обаче мястото се свързва с Корейската война и по-скоро ще породи напрежение, вместо да е място за мирни преговори.

Другият вариант е корейският остров Чеджу-до, на който се намират популярни курорти. През май тази година на острова ще се проведе регионална среща за сигурност и ще привлече много международни лидери.

Срещата между Тръмп и Ким може да се проведе и на други места в Азия, сред които много вероятна дестинация е китайската столица Пекин, Сингапур или Монголия.

Китай е един от най-големите защитници на Северна Корея, макар че в последните месеци отношенията им леко охладняха.

Европа също предлага места, които могат да бъдат домакин на историческата среща - вероятните страни са неутралните Швейцария или Швеция. Според неофициална информация Ким Чен-ун и неговите братя и сестри са учили в частни колежи в Швейцария. Външното министерство на страната вече заяви готовността си да организира разговорите между двамата лидери.

Шведският премиер пък заяви преди дни, че неговата страна е готова да помогне при всички случаи. Стокхолм вече е помагал при организиране на неофициални разговори със Северна Корея, а според информация на местните медии севернокорейският външен министър планира посещение в страната.

В Ройтерс анализират и възможността срещата на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да се проведе в Пхенян или Вашингтон. Според официалната информация Ким не е напускал Северна Корея откакто дойде на власт през 2011 година. Вероятно посещението в друга държава може да се окаже проблемно.

Агенцията припомня, че предишни срещи на високо ниво между САЩ и Северна Корея са се провеждали в Пхенян - през 2000 година държавният секретар Мадлин Олбрайт пристигна в страната, за да разговаря с бащата на днешния севернокорейски лидер - Ким Чен-ир. Бившите американски президенти Бил Клинтън и Джими Картър също са пътували до столицата на Северна Корея. Олбрайт обаче беше силно критикувана за визитата си в Пхенян, столица на авторитарния режим. Затова и сега е малко вероятно Доналд Тръмп да се реши на подобно пътуване.

Подобни са и проблемите пред посещение на Ким Чен-ун в САЩ. Досега нито един лидер на Северна Корея не е посещавал страната и вероятно за срещата на върха ще се търси по-неутрално място.
Последно в По света


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време