Това обясни пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за скандала със споразумението, което би довело до цензурата в интернет.
АСТА изисква интернет доставчиците да докладват каква музика, филми, книги или други данни се обменят в глобалната мрежа, за да се установи злоупотреба с авторски права. То предизвика силна реакция, появиха се петиции и групи във Фейсбук срещу него.
Вчера от опозицията също поискаха правителството да оттегли подписа си от АСТА.

"Подписът все едно е със симпатично мастило и ако не го подпишем до март 2013 г., той ще изчезне", поясни Трайков. "Оттук нататък това, което следва, е нов законопроект. Пак аз като търговски министър трябва да подготвя проект на ратификация, в който можем да включим нашите резерви. По аналогия с прецеденти по ратифициране на международни споразумения, към които се присъединява България, в процеса на ратификацията могат да бъдат внесени резерви", добави той и изтъкна, че ако има неща, които в текстовете притесняват обществото, правителството, парламента, сега ще бъдат прецизирани.

Министърът обеща да има кръгли маси и дебати по въпроса. "Няма да се случат неща, които създават допълнителна несигурност или нарушават правата на хората, затова разчитам и на българския парламент", каза той. 
Ако парламентът даде ратификация, само тогава споразумението обвързва България. 

Трайков разказа, че преговорите по АСТА са започнали през 2007 г. Тогава всички страни-членки, включително и България, са дали мандат на ЕК да преговаря по международното споразумение. През 2008 г. страната ни още веднъж е потвърдила своята позиция в рамките на Съвета по европейските въпроси, по времето на правителството на тройната коалиция.
"През 2010 г., тук може да слуша господин Калфин, ЕП приема резолюция, с която потвърждава съгласието си за тези текстове. Оттогава насам този текст стои на сайта на ЕП или на ЕК, да не объркам. И сега се подписва от всички държави-членки на ЕС. Не са подписали Германия, Словакия, Кипър и Холандия, защото не са приключили вътрешните си процедури", уточни той.

По думите му е разбираемо подозрението на хората, когато става дума за авторски права, филми, звукозаписна индустрия.
"Разбираемо е заради злополучните опити на филмовата и звукозаписната индустрия да се противопоставят на естественото развитие на нещата. Тези компании не можаха да намерят успешен бизнес модел, за да се включат към новите бизнес реалности", каза Трайков и уточни, че текстът в ACTA се отнася за много повече неща, отколкото филми и музика.

"Той например от моя гледна точка предоставя защита на български производители. Имаме оплаквания от производители на мебели, на мляко, на розово масло, на козметични продукти затова, че търговските марки не се спазват в чужбина", подчерта министърът.
Затова целта на споразумението бил ЕС и другите страни извън него да се придържат към високите стандарти.

Трайчо Трайков каза още, че този нов законопроект не предвижда промяна в българското законодателство и в общото законодателство на ЕС.
Попитан за това как ще се прилага споразумението, защото другите държави, които са се присъединили, трябва да променят своето законодателство, Трайков отговори, че ЕС казва, че няма да има нови правила по това законодателство.
"Нашето съществуващо законодателство е отишло прекалено далеч по отношение на преследването на тези неща, но тази АCТА не създава нови изисквания за нас, и за ЕС, създава нови изисквания за редица други страни. Подписваме го, защото сме си поставили високи стандарти и тези стандарти се разширяват и към другите страни, които са го подписали", коментира той.