52% от новорегистрираните са млади хора на възраст от 15 до 29 години, обясни тя пред "Фокус". Според нея половината от младите хора твърде рано започват сексуален живот.

По официални данни носителите на вируса на СПИН в България са 1252 души, като се предполага, че има още около 4000 инфектирани. Най-възрастният заразен е на 67 г., съобщиха от здравното министерство. Тази година от СПИН в България са починали 9 души.
От началото на 2010 г. са регистрирани 143 лица с ХИВ, сред които 4 бременни и 3 новородени, каза по-късно Върлева на откриването на Националната АНТИСПИН кампания от 1 декември. Близо 60% от новооткритите ХИВ-позитивни са София - 45 лица и региона на Пловдив - 39 лица.

Според пътя на инфектиране през 2009 г. се очертават две особено уязвими групи – 32% (46 лица) от новорегистрираните са наркомани, а 20% (30 лица) са хомосексуални мъже. 14% (20 лица) са открити като лежащо болни.

В разкритите пет сектора за лечение се лекуват 360 лица, като 609 са наблюдаваните лица. Дейностите на Програмата – тя достигнала е до 29 000 лица от уязвимите групи и до 30364 деца и млади, добави Върлева.
В следващите месеци програмата ще подкрепи още един кабинет за хората, живеещи със СПИН, във Варна и ще продължи да подкрепя 12-те кабинета, каза още тя.
 
В рамките на програмата три месеца активисти ще разясняват в училища и университети опасностите от СПИН и начините за предпазване. Анкета в интернет доказва, че младите хора у нас масово не се изследват за болестта.
"В общественото съзнание, особено сред младите хора, съществува стигма относно изследването за ХИВ/СПИН. Те смятат, че едва ли не само хора, които са сгафили нещо, трябва да ходят да се изследват за ХИВ/СПИН", коментира д-р Станимир Хасарджиев, председател на Националната пациентска организация.

"Всеки може да се изследва за вируса с тест, купен от аптеката. Резултатите са бързи. Всеки положителен резултат трябва да се потвърди в лаборатория", каза д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. В България анти-ретро-вирусната терапия е безплатна.

В столицата на 1 декември от 9 до 17 ч. на едно от ключовите места -"Попа", ще се проведат и безплатни тестове за ХИВ и Хепатит "В" и "С". Организаторите на кампанията са подготвили информационни материали с адресите на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН в цялата страна.