Това съобщи Даниел Делев - началник отдел "Контрол и методология" при дирекция "Приходи и администриране на местни данъци и такси" в Столичната община, предаде БТА. 

Делев обясни, че за възстановяването на надвзет данък "сгради" и такса "смет" всеки собственик трябва да подаде искане пред данъчната служба по местонахождението на имота.
Процедурата, която ще прилагаме при възстановяването ще е най-облекчената по закон и издаването акта на данъчния орган ще отнема минути, допълни той. В искането всеки собственик трябва да посочва как иска да му се възстановят парите - на каса или по банков път, като при втория начин трябва да се посочи банкова сметка.

Всички платили по-висок данък "сгради" и такса "смет" по банков път и през електронни системи също ще трябва да посетят данъчната служба по местонахождение на имота, за който е плащано. На място ще се прави справка в предадените масиви от банките и електронните системи за разплащане, след което ще се възстановява дължимата сума.

Ако някой не потърси разликата от данък "сгради" и такса "смет", която е платил, сумата ще се прехвърля в следващия данъчен период, обясни експертът.

За зоните в кв. "Подуяне", където собствениците са получили по-ниски данъци и такси, ще бъдат изпратени нови уведомления със старите размери. Плащането им е препоръчително да става в данъчната служба, за да се изчисли коректно разликата, която трябва да се внесе, препоръчват от общинската администрация.

Известия ще получат и живеещите в кв."Банишора", за които вчера беше обявено, че заради техническа грешка в продължение на 12 години са плащали по-ниски данъци. След влизането в сила на старото решение за зонирането, те ще бъдат с данъчни оценки по коефициент за трета зона - тоест с 48% повече от предишните им данъчни оценки.
Връщането на старите зони ще бъде отразено в 11 от 22 служби, които обслужват имоти, засегнати от презонирането. 

Делев препоръча засегнатите от презонирането, които искат да им се възстановят надплатените суми, да изчакат получаването на новите уведомления за данъците, а по възможност и срока до 30 април, тъй като до тогава има 5-процентна отстъпка за плащането на данъците, заради която е увеличен броят на чакащите.
"Нашите наблюдения в годините са, че докато тече срокът за тази отстъпка повечето от собствениците предпочитат да си платят на каса в данъчната служба, тъй като иначе сумата отива за банковия превод и такси", коментира Даниел Делев.

Всички служби ще работят с удължено работно време от 8.00 до 18.00 ч., като гражданите, които искат възстановяване на данък "сгради" и таксата "смет" ще се обслужват от допълнително гише.

От началото на данъчната кампания от 1 март до днес са платени 45 млн. лева от данък "сгради", данък "МПС" и такса "смет", сочат данните на дирекция "Приходи и администриране на местни данъци и такси" в Столичната община. Общата сума на данъците и таксата за битови отпадъци, които трябва да бъде събрана от данъчните служби на община до края на годината е 250 млн. лв.