Това съобщи директорът на столичния КАТ комисар Ваньо Стоевски, предаде Дарик радио. Така шофьорите първо ще трябва да плащат глобите си, а едва след това ще могат да ги обжалват, при което няма да се отнема контролният талон. По този начин от Пътна полиция се надяват да увеличат събираемостта на глобите, която все още се смята за много ниска - дневно в КАТ се събират по 30-40 000 лв. от глоби на нарушители по пътя.

Ако бъде приета промяната, това ще улесни работата на полицията, увери комисар Стоевски.
"Да не минават цялата тази бюрократична машина, която е при нас, а директно да се праща в Агенцията за приходите и да бъде документ за събиране на глобата. Това се практикува в много държави, като в Холандия за миналата година има 7 млн. събрани такива глоби. Крайната цел е събирането на глобите и водачът да усети направеното от него нарушение, а дали ще му се вземе талона, или не - това е формалната страна на въпроса", коментира шефът на Пътна полиция.

Към момента там се обработват по 1000 заявки на ден със заснети от камери нарушители в цялата страна. Една част от тях са изпратени от областните дирекции на полициите, другата е от нарушителите в София. От КАТ отказаха да се ангажират колко ще бъдат шофьорите, на които ще бъдат отнети свидетелството за правоуправление или книжки през есента. Всеки ден техният брой обаче нараства.
Неотдавна шефът на КАТ за цялата страна обаче прогнозира, че тази есен ще бъдат отнети книжките на около 150 000 шофьори.

Днес в Пътна полиция-София демонстрираха новата електронна система за подаване на заявка за точен ден и час за получаване на свидетелство за управление на превозно средство, съобщи "Фокус". Управителят на фирмата, която разработва системата - Минко Лазаров, направи демонстрацията като се регистрира и показа къде какво трябва да се попълва. Той обясни, че заявка може да се подава не повече от 1 път в месеца от един потребител. Пет дни след подаване на данните, се получава ден и час за връчване на книжката.
В София дневно се връчват 700-800 книжки.

Има готовност до две седмици да бъде пусната и системата за запазване на ден и час за връчване на наказателни постановления като се работи интегрираната система да бъде въведена в цялата страна.

От 15 септември около училищата в страната ще има засилено полицейско присъствие заради първия учебен ден, съобщиха още от КАТ. Мотото на акцията е „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!”. По този повод МВР изнесе статистика за катастрофите с деца в София. От началото на годината са регистрирани 134 инцидента с участие на деца до 17 години, загинали са 6, други 129 са били ранени. Всеки месец в първото полугодие е загивал по един ученик. По време на лятната ваканция в столицата са станали 53 катастрофи, ранени са 53 деца и младежи. Добрата новина е, че няма загинали.